Skötsel av fikonträd

Tidigare var olivträd växten på allas önskelista. Nu verkar fikon vara den stora modeväxten, att döma av alla frågor jag får här på bloggen om just fikon. Så jag ska passa på att berätta lite mer om hur man tar hand om sitt fikonträd.

Fikonets blad är stora och känsliga för blåst.

Fikon är dåligt härdiga i Sverige, med undantag för de sydligaste delarna av landet där man kan plantera dem mot en varm sydvägg, eller ännu hellre i vinkeln mellan två varma väggar. Alla vi andra gör bäst i att ta in våra fikonträd till vintern och förvara dem svalt, men frostfritt. Alltså planterar vi fikonet i en kruka som inte är för tung att bära på. Ska plantan stå utomhus kan du ställa den upp i en annan större kruka om den riskerar att blåsa omkull. Krukan du planterar i ska inte vara för stor, hellre så att plantan står lite trångt, för att producera fruktämnen hellre än växa till sig i skotten. Det är viktigt att krukan har dräneringshål så att överskottsvatten kan rinna bort.

Fikon trivs även i växthus där den lätt växer till sig.

Planteringsjorden ska vara väldränerad Du kan köpa vanlig blomjord som innehåller minikulor av leca eller perlite. Du kan också blanda din egen fikonjord av en tredjedel torv, en tredjedel sand (tvättad) och en tredjedel barkmull. Uppe på toppen kan man lägga ett tunt lager kompostjord eller annan mer näringsrik jord. Fyll inte krukan ända upp utan lämna 1-1½ cm utrymme för vattning. Fikon klarar sig med bara svag gödseldos. Ge halva den rekommenderade mängden var annan vecka eller så. Hittar du ett gödselmedel som bara innehåller lite kväve, men mycket kalium och fosfor är det jättebra. Får fikon för mycket kväve blir det bara stora blad och ingen frukt. Benmjöl är också bra och lite trädgårdskalk om man ska vara petig. Fikon trivs bra med kalkrikt vatten i motsats till t ex citrusträd.

Vattna efter väderlek. Är det riktigt varmt kan fikonet behöva vatten varje dag, är det mulet väder väntar du tills det översta jordlagret har torkat upp och släppt en lite aning från krukkanten. Om fikonträdet får gula blad är det vanligen ett tecken på övervattning. Under vinterförvaringen vattnar du fikonet lite och sällan. Jorden ska bara hållas knappt fuktig. Plantan behöver inte så mycket vatten då, eftersom den står svalt och mörkt och har tappat sina blad.

Planterar om gör du vart annat eller vart tredje år. Det är bara bra om rötterna står lite trångt. Vill du begränsa tillväxten kan du beskära rötterna lätt och plantera om med lite ny jord i samma kruka som du hade innan. Då håller du storleken på plantan nere. Detsamma gäller fikon som växer på friland. De mår bra av att ha en rotspärr så de inte vandrar ut i hela trädgården. En rotspärr är en nedgrävd kant av plåt eller plast som omsluter rotklumpen åt sidorna. Jag har kämpat till förbannelse med en oleander som växte till en jättebuske och till slut var den så stor att jag inte fick in den till vinterförvaringen längre. Så det är bra med en hanterbar storlek på det som ska in till vintern.

Fikonträd bör avhärdas i halvskugga om de sätts ut med färdigutvecklade blad.

Under sommaren kan man beskära fikonträdet om det växer kraftigt. I annat fall behöver det inte nödvändigtvis beskäras. Klipp ovanför en utåtriktad knopp för att få ut grenarna från stammen. Fikonträd får inte klippas på vårvintern, eftersom de då kan blöda. Frukterna bildas på förra årets tillväxt, så gå inte för långt in på grenarna om du vill få frukt. Växer fikonträdet i en kruka av lagom storlek, alltså så att rötterna står lite trångt, slipper du normalt bekymra dig om beskärning.

62 reaktioner till “Skötsel av fikonträd”

  1. Jag läser i boken ”Beskära träd och buskar” av Eva Robild, att beskärning av fikon lämpligen görs tidig vår. Här ovan står att fikonträd inte får klippas på vårvintern, eftersom de kan blöda.
    Om båda uppgifterna stämmer är det svårt att bedöma när man kan börja klippa för att undvika blödning.

  2. Hej Torbjörn! Jag kan bara svara utifrån min egen erfarenhet. Och den är att fikon gärna blöder innan bladen utvecklats. Den kan avsöndra mjölkvit saft även senare på säsongen, men då sluts såren ofta snabbt. JAS tycker jag fungerar bra. Prova dig fram i liten omfattning och se hur just din planta reagerar på beskärning på just din ståndort. Trädgård är ingen exakt vetenskap, utan man kan ofta göra på olika sätt för att nå fram till Rom.
    Lycka till, hälsar Maria

  3. När är det dax att ta fram fikonträdet och början vattna igen?

  4. Hej Ing-Louise! För fikonträdets skull är det bäst att vänta tills det börjar bli frostfria temperaturer. Låter du bladen slå ut inomhus kommer de ha svårt att acklimatisera sig till sol, vind och kyla när du ställer ut det. Och står det inne länge i torr luft är risken stor för olika insektsangrepp. Så ta det lugnt några månader till! hälsar Maria

  5. Hej Maria i det gröna!

    Mina två fikonträd (Brown Turkey och King Dessert) vinterförvaras i en mörk källare, temperatur 4 – 8 C. Står i 10 liters hinkar och jag brukar duscha dem ungefär 1 gång i månaden. För några dagar sedan märkte jag att de började ha bladknoppar och tänkte ta upp dem från källaren, men märkte att du inte rekommenderar det. Jag har möjlighet att förvara dem i ett utrymme som är svalare, 15 – 19 C och placera dem bredvid citrusträd, som har extra belysning. Kan jag korta av grenar som blivit onödigt ”vida” (långa) nu, fast de skulle stanna i vinteridet 1 månad? Jag bor i det som motsvarar zon 5 i Sverige.

  6. Hej. Köpte ett fikonträd förra året. Placerades svalt och nästan helt mörkt i min källare när frosten kom. För någon månad sedan upptäckte jag att den börjat skjuta skott på de avlövade grenarna långa spretiga och ljust gröna . Vad göra ? Ska jag ta upp den i ljus och värme för att sedan ställa ut den eller ska jag bara avvakta tills den går att ta utomhus? beskärning ?

  7. Hej Lilian!
    Roligt att höra att du odlar fikon i Finland! Behåll gärna plantorna i källaren för att om möjligt kunna sätta ut dem direkt på våren. Beskärning är okej under vintervilan.
    Lycka till med dina fikon! hälsar Maria

  8. Hej Helene!
    Det bästa är om du kan vänta lite till med att ta upp plantan. Men börjar den växa redan nu så kan du ställa den i ljust fönster, gärna så svalt som möjligt och avhärda plantan så fort det är frostfritt ute. Undersök plantan ofta för ev skadedjur. Man kan beskära fikonets grenar under vintervilan eller i aug-sept. När det är i tillväxt blöder det lätt.
    Lycka till med ditt fikonträd! Hälsar Maria

  9. Hej Maria.

    Jag har köpt ett fikonträd i dag, Bornholm Diamant, och den hade vissna toppar på grenarna av köld. Det har varit minus 8 grader ett par nätter. Jag undrar kommer den att klara sig. I affären sa de att det inte var något problem utan att den kommer växa. Vad ska jag eventuellt göra med den eller bara vänta. Jag bor i Nyköping verkar vara zon 2 enligt kartan.

    Vänliga hälsningar
    Jan

  10. Hej Jan!

    Jag tycker du ska vänta in värmen och se hur knopparna utvecklar sig. Det går bra att korta in grenarna lite längre fram när de levande skotten börjar växa till sig.
    Vattna som vanligt och ställ det ljust. Står det ute så kan du skydda det med bubbelplast eller säckväv under de kalla nätterna (som verkar fortsätta).

    Hoppas du fick lite rabatt om trädet var skadat redan i butiken. Det var ju inte så roligt att bära hem en halvskadad planta!
    Lycka till, hälsar Maria

  11. Hej! Jag har börjat förbereda för att ta in mitt träd som jag köpte i början av sommaren och som bott på min altan och verkar tributs. Det har vuxit och blivit ganska mycket större under sommaren och nu när jag tittade närmare ser jag (till min glädje såklart) att det har börjat komma frukt, några små ärtor och någon lite större. Ska jag låta trädet stå kvar ute ett tag till eller är det dax att plocka in iaf? Hur vet jag när frukten kan plockas? Jag bor i zon 2.

  12. Hej Emma! Kul att höra att ditt fikonträd trivts trots den kalla sommaren och satt små fruktanlag! Du behöver inte ta in trädet än så länge som inte temperaturerna blir under nollstrecket. Fikon tål en del frost och kan odlas på friland i t ex Malmö om de bara står i skyddat läge. Trädet mår oftast bättre ute så länge det går. Fruktämnena kommer att fortsätta utvecklas nästa år och blir då ätliga fikon, så låt dem sitta kvar över vintern. När de nått en typisk fikonform och blivit daggigt grönlila är de mogna att plocka. Lycka till med vinterförvaringen, hälsar Maria

  13. Hej Maria,

    Jag har köpt ett fikonträd som har lite blad. I affären sa de att det skulle ha mycket ljus, men nu läser jag att det snart är dags för vintervila. Jag har bara haft trädet inomhus än så länge. Vad ska jag göra nu? Ställa det svalt o mörkt i källaren eller ha kvar det i mitt soliga fönster ett tag till? Jag bor i Stockholmsområdet.

    Tack på förhand!

    Karin

  14. Hej Karin! Så länge som ditt fikonträd har blad kan du försöka ha det i ditt soliga fönster. Men tänk på att skadedjursrisken är stor inomhus. Kontrollera bladen så att du kan upptäcka ev lusangrepp tidigt. Fikon är en lövfällande art som trivs bäst med en varm sommar och en sval vinter. På vintern behöver det inget ljus och knappt något vatten eftersom det vilar. Optimal förvaringstemp +5 till +10 grader. Lycka till med ditt nya fikon! hälsar Maria

  15. Jag köpte ett fikonträd i somras, det har växt bra vad jag tycker.
    Har ett uterum där det kan bli frostgrader kanske ner mot
    – 5 grad . Bladen börjar trilla av är det vanligt ?
    Kaj i Helsingborg

  16. Hej Kaj! Fikonträd tappar bladen till vintern. Det är helt normalt. Jag skulle råda dig att hitta en frostfri förvaring under de dagar/nätter då temperaturen kryper under 0 grader. Unga plantor är mest frostkänsliga. I princip ska fikon klara lätta minusgrader, men som unga kan de lätt frysa ner. Då kommer det oftast upp nya skott från stammen/roten, men det vore dumt att chansa. Lycka till, hälsar Maria

  17. Hej, bladnerverna på mitt ena fikon är lite rostbruna. Är det rost? Måste jag ta bort alla angripna blad (de flesta)? Hur kan jag undvika detta?

  18. Hej Annika! Plocka bort de angripna bladen och spruta gärna grenarna och kvarvarande blad med Binab Trichoderma. Det är ett naturligt preparat som brukar fungera bra på olika svampsjukdomar (som rost är). Lycka till med ditt fikonträd! hälsar Maria

  19. Hej, jag har köpt en fikonplanta (på Lidl för 30 kr). Den har växt bra i sommar på vår inglasade balkong. Den har två stammar. En kraftigare och en mindre. Skulle vilja dela den, stamma upp och få två mindre träd. Den är nu 70 cm från krukkanten.
    Kan jag dela den och i såfall när på året?

  20. Hej Christer! Kul att din fikonplanta trivs! Du kan beskära den och rota sticklingar från den andra grenen. De kan ibland vara svåra att rota utan rotningshormon, men ta fler skott så borde någon lyckas. Ta ca 15 cm långa sticklingar från årets tillväxt, klipp bort alla blad och frukter förutom de två toppbladen. Placera sticklingarna i en stor kruka i fuktig torv-perliteblandning och täck med plast för ett par veckor.
    Lycka till med ditt fikonförsök! hälsar Maria

  21. Hej
    Fick i höstas en Fikonplanta ca 1 m hög. Redan från början hade den bara 4 långa gängliga grenar med blad nästan enbart längst ut i topparna
    Jag har haft den på vår inglasade altan (nästan frostfritt) hela året. Under våren har den dock gulnat i bladen och som sedan fallit av. Det har inte heller kommit nya blad och bär inga frukter
    Fråga 1: Varför gör den det? Hur rädda den?
    Fråga 2: Kan jag beskära den kraftigt för förgrening nu i augusti?
    Med vänlig hälsning
    Åsa

  22. Hej Maria, Jag har fått problem med min fikonplanta. Den står i en låda på en inglasad balkong (Motala vid Vättern. Zon 2 -3?)
    Den satte kart på våren (maj) och ett fikon började mogna i början av augusti. Såg bra ut blev snabbt större och började mjukna, men jag skördar inte förrän frukten är genommjuk nästan gelé. Men det här fikonet sprack vid ögonet så fruktköttet nästan trängde ut. Det var ju mjukt så jag skördade men det var för tidigt. Växtsaften fyllde nästan halva frukten och den ätliga delen var inte god. Varför sprack fikonet? Har jag gjort något odlingsfel? Plantan är dubbelt så stor som i våras . Har skjutit skott på alla grenar och en ny generation kart kom i slutet av juli. De fikon som är första generationens kart är alla kortskaftade. Andra generationen är alla långskaftade. Jag vet inte sorten, det visste inte Plantagen heller.

  23. Hej Åsa! Det har varit en mycket varm sommar och många växter har inte uppfört sig som de brukar. Ditt fikon kan 1) ha lidit av värme och torka, 2) blivit övervattnat eller 3) ha drabbats av något skadedjur som hämmat utvecklingen.
    Men det är inte någon orsak till panik. Det kommer nya blad nästa år. En fikonplanta dör inte så lätt! Fikon är inte alltid särskilt benägna att grena sig trots att man skär in dem hårt. Ibland kommer det bara ett nytt skott som växer vidare. Men då har du chansen att klippa in och forma växten om den blivit för spretig. Fortsätt att sköta din planta, men vattna bara sparsamt om den redan har gått i vila. Nästa vår ska du se att den börjar grönska igen om du sköter övervintringen väl.
    Lycka till, hälsar Maria

  24. Hej Gunnar! Det låter som om din fikonplanta trivts med den varma sommaren då den vuxit så kraftigt. Fikonets frukter är tunnskaliga och känsliga och det enda fikonet kan ha blivit punkterat av en insekt eller så är det en reaktion på ojämn bevattning vid varm väderlek. Nästa år kommer det säkert att skapas nya fruktämnen igen, så du ska inte misströsta. Fikon är tåliga växter. Ta hand om din planta och övervintra den på svalt ställe, så ska du se att den börjar om igen nästa vår.
    Lycka till med ditt fikonträd, hälsar Maria

  25. Hej
    Har ett fikonträd på friland i Varberg. Föra året skördade jag tre och en halv skörd till marmelad, första 3/8. Helt fantastiskt. I år har jag ännu fler fikon på trädet men ännu inget av dem som har mognat. Trädet har också mängder av stora blad. Ska man plocka bort blad eller är det helt enkelt inte tillräckligt gynnsamt väder i år. Tog sista marmeladburken i början på sommaren och tänkte att jag snart kan göra ny. Vad tror du?
    Med vänlig hälsning, Tove

  26. Hej Tove! Inget år är det andra likt och det blir sällan som man tänker sig. Så kan man väl säga om livet som hobbyodlare 🙂 Det kan vara många orsaker bakom den sena fruktsättningen. Dock var ju sommaren ifjol alldeles exeptionellt bra för sydländska växter, så rekordskörden då hängde nog ihop med god värme. Tror inte att du kan påverka med att ta bort blad, men allt är möjligt. Lycka till, hälsar Maria

  27. Hej alla ”fikosar”.
    Vi bor i Trelleborg och odlar fram fikonplantor hela tiden. Vi har ett stort fikonträd (ca 2 meter högt) på friland, mot en östervägg. Vi tar markskott varje år, ca 5 – 6 st och sätter i kruka.
    På vintern placerar vi krukorna i vårt Orangeri som håller minst 2 plugrader. När vi tycker dom är tillräckligt stora delar vi ut till släkt och vänner.

  28. Hej Ingalill och Mats! Så roligt att höra att ni fått snurr på fikonplantproduktionen! Bra gjort! Och vilken trevlig gåva att ge bort ett egenproducerat fikonträd! många hälsningar från Maria

  29. Jag har också ett Fikon träd från Lidl nu är det ett år och den är 107 cm men den har inga grenar ska jag beskära den. Om så är fallet när är rätt tid. Vill gärna ha en kraftig stamm med grenar på.

  30. Hej Anna-Mari! Den bästa tiden för beskärning av fikon är medan trädet är i vila och inte ännu har satt blad. Det brukar växa ut sidogrenar efterhand, men 107 cm är ju ganska högt! Du kan klippa till toppen och försöka plantera skottet som en stickling i sandblandad jord. Lycka till! hälsar Maria

  31. Hej,jag har ett fikonträd i kruka som jag tog ut från växthuset för ett par veckor sedan. Nu har bladen skynklat ihop sig och blivit bruna. Har dom fått frostskador? Bor i zoon3. Har läst att dom kan tåla ngn minusgrad.Skall jag ta bort dom skadade bladen?
    Med vänlig hälsning,
    Annika

  32. Hej Annika! Det är sannolikt skador av blåst, men kan också vara frost. Plocka bort bladen så brukar det komma nya så småningom. Lycka till med ditt fikonträd, hälsar Maria

  33. Vi hade ett fikonträd i vår trädgård utanför Köpenhamn. Fick massor av goda fikon varje höst. Nu bor vi i lägenhet i Limhamn med inglasad balkong. Jag har en fikonplanta där i stor kruka. Den tappar nya små blad då och då. Vad är felet. Den växer bra, har endast ett fikon men verkar hela tiden rät blöt nere i krukan fast jag vattnar sparsamt.

  34. Hej Kerstin! Det är svårt att svara på vad som hänt ditt fikonträd. Är det inte för stort skulle jag råda dig att göra en rotbeskärning och fortsätta ta väl hand om trädet. Är jorden ständigt fuktig kan det vara bra att ge den en mer genomsläpplig jord med sandinnehåll, så det inte blir syrebrist i krukan. Vattna lite mindre en period och se om växten återhämtar sig. Lycka till med ditt fikon! hälsar Maria

  35. Hej!
    Jag köpte ett fikonträd som hade några stycken små frukter.
    Upptäckte en dag att de hade fått bruna fläckar på sig
    Efter ett par veckor så hade den tappat alla frukterna.
    Det står i ett uterum mot söder, så det blir ganska varmt.
    Har vattnat det varannan, var tredje dag, men det är svårt att veta hur pass fuktigt det kan vara en bit ner i krukan,. Jorden släpper igenom vattnet väldigt lätt, så på ytan ser det torrt ut nästan jämt.

    Tacksam för svar!

  36. Hej Berit! Fikonträden tappar ibland frukterna som en fördröjd reaktion på t ex torka tidigare under vintern. Även om du har vattnat det väl under tiden du haft det kan skadan ha uppkommit tidigare. Har du möjlighet att ställa ut fikonträdet nu över sommaren så kommer det att må bättre i uteluften. Det kommer säkerligen att bildas nya fruktämnen i höst, så att du får fikon nästa år istället. Lycka till med fikonet! hälsar Maria

  37. Hej,
    Jag har ett fikonträd som är inne på sitt andra år hemma his mig.
    Förra vintern så tappade det inga blad och denna vinter tappade den alla blad, vilket jag förstår är normalt. Nu till mitt problem: jag ställde fram det ljusare i april och det har fortfarande inte en tillstymmelse till att få blad! Grenarna är mjuka, så det har inte dött. Än.
    Jag vattnar ganska mycket en gång i veckan. Nu står det i sydläge i ett inglasat rum. Vad är det för fel?

  38. Hej Veronica! Du verkar ha samma problem med övervintringen som flera andra. Fikonträden har svårt att komma igång. Det kan bero på för snål vattning under vintern. Du beskriver inte i vilken zon du bor, men det börjar vara varmt i hela landet nu. Låt trädet stå i värmen, men övervattna det inte. Och ge ingen näring innan det fått nya blad. Det kan ta väldigt lång tid, men om trädet fortfarande har grönt under barken när du skrapar försiktigt, så kommer det att skjuta nya skott snart. Lycka till, hälsar Maria

  39. Hej.
    Har ett litet fikon på stam. Nu har det börjat växa massor med skott långt ner på stammen. Kan man ha dom kvar eller ska dom klippas och när. Tacksam för svar.

  40. Hej! Stamträd ska bara ha en stam och en krona, men låter du grenarna sitta kvar blir det en buske. Klipp bort dem ända in till stammen om formen på trädet ska bevaras. Du kan göra det nu innan trädet börjar växa. hälsar Maria

  41. Hej.
    Köpte ett fikonträd. När jag hade haft den några dagar såg jag små snabba maskar i jorden. En var ca 5 mm lång vit och
    sytrådstunn. Den största brunaktig och ca 20mm lång.
    Sorten är Fikus car. Cuello de Dama Blanca
    Ska jag kasta växten? Troligen har den kommit med i leveransen till butiken.

  42. Hej Carina! Jag vet tyvärr inte vad det kan vara för maskar. Ibland kommer det med olika typer av skadegörare vid köp av växter. Vad du kan göra med fikonträdet är att spola rent rötterna noggrannt med vatten tills du fått bort all jord. Sen planterar du om det i ny jord i ny kruka. Förhoppningsvis är då alla maskar borta. Lycka till med ditt fikon! hälsar Maria

  43. Hej Maria.
    Köpte ett fikonträd. Bornholm Diamant.
    Jag ställde den i Söderläge på ett bord vid fönstret.
    Det finns några fikon på det. Oj vad det växer. Fikonet är nästan lika stor som en pingisboll. Alla grenarna växer mot fönstret. Vågar jag vända på den?

  44. Hej Carina! Det är inte så farligt att vända på fikonträd med hänsyn till frukten. Du kan gärna ställa ut trädet när risken för stark frost är över. Då kommer det att ha ett mer ”normalt” klimat. Men vänj det försiktigt vid solljuset genom att ställa det under tunn fiberduk eller på ett halvskuggigt ställe i början. Hur gick det förresten med det andra som hade mask i krukan? undrar Maria

  45. Hej Maria
    Jag hade inte hjärta att kasta den. Ställde ut den i ett vägg växthus. Den trivs där och växer. Ser inte ut som den mår dåligt. Den får stå där under sommarn. Sedan ska jag ta ut den och spola ren den. Och plantera om innan jag tar in den för vinterförvaring.

  46. Hej
    Jag har ett fikonträd som jag haft ett antal år, dock har jag nog tagit ut det lite för tidigt (nästan varje år) och då har bladen blivit bruna och sedan har de tappat bladen. Ser att du skriver om vind men även frost som orsaker. Ser på SMHI att temperaturen ska vara runt 7-10 grader på natten. Är det för kallt? Ska jag vänja den med kylan och ha den ute på dagen och ta in den? Eller ska jag vänta ytterligare innan jag ställer ut den?
    Tacksam för tips,
    Malin

  47. Hej Malin! Nu är det så pass varmt ute att fikonet ska klara nattemperaturerna. För att lyckas bäst ställer man ut trädet innan bladen bildats, för då acklimatiserar de sig till ljusmängden. Fikon är ganska tåliga mot kyla och klarar att stå ute hela vintrarna i zon 1. Om trädet redan har blad bör du ställa det lite halvskuggigt eller under en fiberduk de första dagarna för att bladen ska vänja sig vid det skarpa ljuset. Lycka till med fikonträdet! hälsar Maria

  48. Jag har ett Samsö fikonträd. Det har jag planterat förra året och det bar frukt redan då. Det växer i en hörna i trädgården med skydd från tre håll. Jag klädde in det i bubbelplast då det var första året och det verkar trivas med många små fruktanlag som tittar fram. Är det något som jag ska ta hänsyn till vad det gäller gödning?

  49. Hej Bengt! Kul att ditt fikonträd klarade den skarpa vintern vi hade i år! Fikonträd ska inte ha ”för” bra förhållanden med mycket vatten och gödsel, för då producerar de mest blad och inte så mycket frukt. Det är enbart vid odling i sandjord som du behöver tillföra lite näring. Är trädgården i lerjordsområde ska det klara sig med lite kogödselkompost på toppen varje vår. Lycka till med fikonet, hälsar Maria

  50. Hej Maria! Jag har haft mitt fikonträd 3-4 år nu (ficus carica). Sedan jag köpte det som ganska litet har det vuxit jättemycket och är ca 140 cm nu, så i år flyttade jag ut det i trädgården. Tidigare har det bara stått inne och i källaren om vintern. Nu, efter 3 dygn ute, har några av bladen blivit delvis vitaktiga och tunna och drar liksom ihop sig. Det har varit ca 25 grader, för det mesta direkt sol i hörnet där den står och en del blåst. Jag har vattnat mer än vanligt, men låtit jorden torka mellan vattningarna. Vad kan det vara för fel? Borde jag flytta in trädet igen?

  51. Hej Anette! Fikonträdet har säkert blivit solbränt i kombination med blåst. Man bör vänja bladen långsamt vid det starka ljuset utomhus. T ex genom att ställa det i halvskuggigt läge eller täcka det med en tunn fiberduk första veckan. Därefter brukar de klara sig. Det kommer säkert nya blad om dessa trillar av, men det kan ta lite tid. Sköt om trädet precis som vanligt och vänta. Lycka till, hälsar Maria

  52. Hej! Fick ett fikonträd i augusti förra året, ficus carica. Lyckades övervintra det på vår inglasade altan som är i norr-österläge. I våras kom det många stora fina blad. Men sedan några veckor tillbaka krullar bladen ihop sig och faller av ett efter ett. Den växer inte heller. Trots läget så får den ganska mycket sol. Känns som jorden är lite fuktig trots att jag provat att vattna mer sällan (ca en gång i veckan). Har också planterat om den i medelhavsjord. Den har ingen ohyra. Kan jag göra något mer?

  53. Hej Anki! Det är svårt att säga vad som kan ha drabbat ditt fikonträd. Fortsätt ta hand om och vattna det då det torkat upp. Förmodligen kommer det en ny omgång blad senare under sommaren. Lycka till, hälsar Maria

  54. Hej. Köpte förra året ett focus Carica ca 1m och det var fikon på och det kom många till, som tyvärr inte hann mogna. Ett par kunde vi skörda.
    Det stod ute tills frostgrader. Bladen hade fallit av.
    Satte in det för vinterförvaring i mörk källare ca 5 plus. Vattnade inget på hela vilosäsongen, fel??
    Tog fram det in i växthuset och det hände och syntes ingenting, trodde det var dött. Långt om länge kom det nya blad – och det skjuter skott, men inga fruktämnen syns.
    Kan jag ta de nya skotten till sticklingar och kommer det att bli fikon?
    Elisabeth Lindahl

  55. Hej Elisabeth! De fikonen som inte hann mogna i fjol skulle ha blivit er förstaskörd i år. Men det verkar som om de fallit av eller ni plockat av dem. Under vinterförvaringen kan man ge trädet en liten skvätt vatten nu och då. Jorden ska inte vara blöt, men inte heller snustorr. Bladutspring på våren är ofta sen på fikonträden, ofta inte förrän i halva maj, men då tar det fart. Fruktämnen för skörd 2 är inte ännu synliga på fikonplantorna. Blir det ingen andraskörd i höst, så blir det säkerligen små ”ärtor” i höst för 2022 års förstaskörd. Låt dem sitta kvar över vintern i så fall. Vill du ta några skott från plantan så går det bra, men ta inte alla skott om du vill få frukter också. Lycka till med fikonträdet, hälsar Maria

  56. Hej, vad härligt med en tråd om fikon! Vi har en buske som vi planterar mot en vägg i söderläge för ca tre år sedan. Den börjar nu bli för stor för sin plats, ca 2m hög. Min man vill plantera om den och sätta den mitt på gräsmattan, men någon vi pratade med sa att fikon sällan trivs om de står fritt för att det blir för utsatt, det blåser ju en del här i Skåne. Vad säger du? Och är det i så fall rätt tid att plantera om den nu i september eller ska man vänta till någon annan gång på året?

  57. Hej Thea! Fikonplantor trivs bäst i skydd av en byggnad, häck, mur eller staket där det skapas ett lite varmare klimat än mitt ute på slätten. Nu går fikonträden snart i vila och då är lämplig tid för eventuella ingrepp som beskärning, rotbeskärning och flyttning. Förmodligen har ert fikonträd en bra jord och gott om vatten då det vuxit sig så stort. Man kan beskära både rot (genom att gräva med spade runt om plantan och kapa av vissa rötter) och grenar för att hålla plantan mer lagom i storlek. Var sparsam med gödsling för att inte ytterligare gynna tillväxten! Lycka till, hälsar Maria

  58. Hej!
    Jag undrar var fikon i kruka trivs bäst? Ska man helst ha den utomhus mot en solig vägg eller ska man ha den i växthus? Vi har lite delade meningar här hemma, men just nu står den i växthuset. Den har orkat driva fram en frukt, övriga fruktämnen har kommit som små ärtor och sedan torkat bort. Tacksam för tips, vi vill gärna ha fler fikon!

  59. Hej Katarina! Fikon mår bra av att stå utomhus under sommaren. Bor du i zon 1 kan den även övervintra utomhus. Fikon kan drabbas av t ex spinn i växthus, så håll koll på bladen och toppskotten! hälsar Maria

  60. Hej!

    Skulle behöva lite råd om hur jag ska göra med min fikonplanta som nu står inomhus.

    Den stod utomhus på en solig plats under sommarhalvåret och när vintern började flyttade jag den mot husväggen och slog in den för förvaring. I november märkte jag att inpackningen hade fallerat och den var dränkt i vatten. Jag tog då in den så den skulle få torka ut.

    I december fick den nya skott och började blomma hejvilt. Jag lät den då vara kvar inomhus. Sen början av februari har den börjat tappa blad, och många av de nya grenarna har nu sloknat så att de idag knappt är några blad kvar och den ser väldigt ledsen ut. Jag gissar att den känner sig stressad då den knappt fick någon vintervila.

    Hur ska jag nu göra, ta ut den igen i början av mars och hoppas på att den får lite vila innan säsongen börjar igen, eller ska jag ha kvar den inomhus och ta ut den senare i april .

  61. Hej Alexander! Ditt fikonträd verkar ha gått helt bananas! Beroende på vår och utetemperatur så kan du ställa ut trädet igen när det blir varmare dagar. Skydda det mot solen med en tunn fiberduk ifall det har några blad kvar. Det kommer att visa sig vilka grenar som lever och vilka som är döda. Har du tur så slår det nya skott längre ner på grenarna och stammen. Så ha tålamod med plantan och klipp bort döda grenar fram mot sommaren när trädet är i tillväxt. Lycka till, hälsar Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.