Blå bolltistel är vald till årets perenn 2012

Blå blomkorgar av bolltisteln med en lavendelblå, djup färg.Bolltistlarna räknar jag till gruppen fulsnygga växter. De karaktäristiska blommorna är egentligen tunna rör som sitter i helt runda, globformade korgar. Släktnamnet Echinops kommer från grekiskan och betyder ungefär ”ser ut som en igelkott”. Och visst stämmer det rätt så bra. Färgen är mer eller mindre starkt lilablå. Bolltisteln är en riktig insektslockare och vintertid flockas även småfåglar som steglits och finkar kring fröställningarna. Så klipp inte ner dem inför vintern, utan njut av rimfrost och fågelliv.

Bolltisteln, Echinops bannaticus, trivs i steniga branter och torra lägen. Den växer gärna ihop med andra perenner med silvergrått bladverk som lavendel, veronica, kungsljus, lammöron och röd rudbeckia så i din trädgårdsplanering tyder det på en stäppliknande miljö. Eller varför inte para ihop den med ett prydnadsgräs Miscanthus sinensis. Men reservera gott om plats för denna tistelliknande växt. Den blir ca 1 meter hög och ganska vild till formen.

Bolltisteln kräver inte mycket av sin jord. Den trivs bäst i väldränerad och lätt jord utan så mycket gödsling. Den blommar rätt sent, på sensommaren juli-september. Fattar den tycke för en växtplats välsignar den sin trädgårdsmästare med mängder av fröplantor. Vill du inte rensa bort en massa
bebisar klipper du bara bort de utvissnade blomstänglarna innan de hunnit utveckla frö.

Mer vild än tam är bolltisteln till sitt växtsätt. Den sprider sig gärna med frö.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.