Engelska trädgårdsresor – Beth Chatto är en legend

I grusträdgården förekommer ingen konstgjord bevattning alls.
Börjar längta efter riktiga, engelska trädgårdar igen. Dags att planera en runda till nästa sommar kanske? En som jag länge haft med på listan, men inte hunnit med är Beth Chattos trädgård i Essex, sydöstra England grundlagd 1960. Trädgårdsdesignern och växtkännaren Beth är en mästare på växtkombinationer och har speciellt lyckats väl med sin grusträdgård, där växter för torra och solstekta markförhållanden bor. Här vattnas det inte alls, utan växterna är del i ett experiment för att visa på hur väl tåliga arter klarar sig på egen hand.

Skräpmark ligger till grund för dagens magnifika trädgård.

Vattenträdgården har många dammar och gräsklädda övergångar.Vattenträdgården är ett annat temarum i Beth Chattos park. Dammar med låg, vattenlinje så att man kan se vattnet genom perennerna som kantar stränderna. Och övergångar med gräsmatteklädda broar är lite speciellt. Här växer fuktälskande växter, framför allt perenner i överflöd, precis som det ska vara i en engelsk besökspark.

Blå afrikas lilja mot en fond av rödbladig buske.

Trädgården på 2,5 hektar ligger utanför Colchester nordost om London. Förutom själva trädgården finns där ett tea-room och plantshop. Det hålls också kurser och workshops i fotografering, akvarellmålning, blomsterbinderi mm. Augusti kan sägas vara en bra månad att besöka England om man inte står ut med allt regnande.

Tills jag kommer dit ska jag plöja lite av den litteratur som Beth Chatto skrivit. T ex ”The Shade Garden”, som ger massor av tips för den som planerar en trädgård i skuggiga lägen. Eller ”The Damp Garden” med fuktälskande växter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.