Kristina och Karl-Oskar tog med sig en kärna Astrakan till det nya landet för att få ett sådant äppleträd. Men Vilhelm Moberg hade nog inte riktigt koll på läget, tyvärr. Frösådda äpplen kan blir lite hur som helst. De har inte samma egenskaper som sina föräldrar i alla fall. Det kan finnas likheter, men de blir aldrig identiska. För att få ett nytt Astrakanträd måste du föröka det vegetativt, dvs via ympning eller okulering. Fruktträdssticklingar är mycket svårrotade och därför måste man gå omvägen via en grundstam när man tar fram ett nytt träd.
Grundstammen är den del av trädet som finns under jorden. När du tittar noga på ett fruktträd (äpple, päron, plommon, körsbär etc) så ser du en knöl eller förtjockning av stammen precis i nivå med marken. Det är där den fruktbärande sorten är inlagd i grundstammen. Grundstammen har uppgiften att skapa en god förankring i marken, ge ett härdigt och friskt träd, men den påverkar också storleken och bördigheten på trädet. Grundstammar som används för äpple är t ex A2, MM 106, M9, M7, Bemali och M26. De har alla olika egenskaper och olika växtzon.
Vid okulering tar man en knopp av den önskade slutsorten och petar in den precis under den tunna barken på vald grundstam. Det här ögat, eller knoppen växer sedan fast och blir till ett skott som bildar det nya trädets stam. Önskar man fler sorter på samma träd, ett sk familjeträd kan man lägga till ytterligare ögon eller ympar på denna huvudstam. Ympning är en lättare metod, men den kräver lite mer material än okuleringen. Olika tillvägagångssätt finns för ympning av fruktträd. Se gärna boken ”Ympning av fruktträd” av Anton Nilsson.
Efter att det nya skottet vuxit ut har vi fått en sk spöplanta. Det är år 1 efter förökningen. Dessa träd finns sällan till försäljning, istället väntar man till år två eller helst år tre när spöet blivit beskuret och nya grenar vuxit fram för att forma ett kronträd. Det finns regler för hur ett sådant kronträd ska se ut. I huvudsak ska man se till att ha minst tre välriktade grenar som är spridda längs stammen. Här börjar sedan uppbyggnaden av ett fruktbärande träd. Detta har jag beskrivit tidigare i bloggen under Tid för beskärning av äppleträd. Jag hittade också en illustrativ film (klicka) om ympning på engelska av Stephen Hayes. Den visar barkympning, som är den enklaste metoden för ympning av äldre träd.