Kloros syns som gulfärgade blad på rhododendron

Klorotiska, gulfärgade blad syns ofta på rhododendron som ett resultat av högt pH i jorden.
Ibland träffar man på växter med väldigt blaskiga, nästan gulfärgade blad. Ofta rör det sig om rhododendron eller andra surjordsälskande växter. Problematiken är den att när markens pH stiger upp mot det neutrala 6-6,5 så blir mikronäringsämnet järn allt hårdare bundet i markvätskan. Järnet styr bildningen av klorofyll som ger bladen deras gröna färg. Lite järn ger lite klorofyll och då blir bladen istället gula.

Gulfärgade, klorotiska blad på ros är ganska ovanligt.Klorosen kan ofta ses mellan bladnerverna, men ibland blir hela bladen gulfärgade. Vad ska man göra åt detta då? Lägg på ett rikligt lager gödslad, okalkad torv kring plantorna. En grov torv är bra, då den tar lång tid på sig att förmultna. Vid behov kan du dessutom gödsla ett par gånger under försommaren med ett gödselmedel lämpat för surjordsväxter. Det ska inte innehålla för mycket kväve eller kalcium, men gärna gott om järn, mangan och magnesium. Flytande gödsel är bra, då det får en snabb effekt på växterna.

Gula blad kan också bero på dåligt dränerad, vattensjuk mark och handlar då om en syrebrist i rötterna. Det bästa botemedlet i så fall är att gräva upp växterna och dränera planteringsgropen med grovt grus i botten. Man kan plantera växten på en liten kulle för att undvika att rötterna blir stående i vatten. Detta gäller särskilt lönnar som ofta får frostskador på dåligt dränerad mark.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.