Se vårens växtnyheter från Europa

IPM-mässan i Hessen visar varje år en mängd nyheter från olika delar av den gröna näringen. Plantskolisterna och garden centren satsar på bred exponering, liksom teknikföretagen. Trenderna på plantskolesidan i Europa handlar nu mycket om inhemska träd som tall och björk. Större mångfald i sortimentet av träd efterfrågas och det är ju bra med tanke på sjukdomsspridning.

Den spindelblommande azalean Hekla har en mycket dekorativ blomning.Prydnadsväxtodlarna satsar framför allt på förbättringar av gamla, välkända växter. Azalean ’Hekla’ med sin explosiva blomning var en prisbelönt nyhet på årets mässa. Den finns i både rosa, lime/vitt och den läckraste varianten i enkelt vitt. Blommorna är spindelformade och det är nästan svårt att tänka sig hur den kan vara släkt med våra ”vanliga” azaleor när man ser den på bild.

En mahonia med bergpalmsflikiga blad var en prisbelönt nyhet på mässan.

Den flikbladiga och taggfria mahonian Mahonia eurybrachteata ’Soft Caress’ var en intressant nyhet bland de vedartade växterna. Jag tycker den ser ut som ett mellanting mellan bergpalm och mimosa. Har inte sett några härdighetsangivelser ännu för denna växt. Ska absolut hålla utkik efter den i plantskolornas sortiment.

Flikbladig mahonia utan taggar.

Trefärgade blommor hos den nya verbenan lär locka kunder.

En utplanteringsväxt med utstrålning får man väl kalla verbenan i Lanai-serien, här med färgen ’Twister Red’ i bild. Titta noga på kronbladens 3-färgning. Snyggt? Spektakulärt i alla fall och man kan ju se framför sig hur kunderna i garden centret slåss om plantorna när de rullas in på sina vagnar. Sorten saluförs via Syngenta.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.