De vintergröna prydnadsgräsen bildar en grön stomme i trädgården. Många ser ganska lika ut över hela året och fungerar därför som en pålitlig bas som kan piggas upp med t ex vårblommande lökväxter. Tre gräsväxter som passar i lite skydddat läge på varma växtplatser är storfryle, japansk starr och mörkt ormskägg.
Storfrylen, Luzula sylvatica, är ett blankbladigt gräs med ganska breda blad, som växer i glesa tuvor. Den får små vippor under försommaren. Storfryle föredrar fuktig och mullrik jord. Allra bäst är ett skuggigt till halvskuggigt läge. Då är risken mindre att den torkar ut. Storfrylen kan bli mellan 30 och 60 cm hög. Blomaxen blir ännu något högre.
Japansk starr, Carex morrowii, säljs ofta på hösten för krukplantering. Men den är värd mera än så. Det är en mycket dekorativ växt med smala, ganska hårda blad. Många namnsorter har variegerade (vitrandiga) blad. ’Ice Dance’ är en sådan snygg sort. Den blir ca 35 cm hög och blir en bra marktäckare i skuggiga lägen med lätt fuktig och näringsrik jord. Japansk starr är lättodlad och sprider gärna på sig. Räkna med ett c/c på 35 cm.
Det vanliga ormskägget, Ophiopogon planiscapus, har mörkgröna gräsliknande blad, men den räknas till perennerna. I blomningstid ser man vilka växter den är släkt med. De vita, konvaljliknande blommorna är väldigt söta. Om den japanska starren var snabbetablerad, så är ormskägget desto segare i starten. Den kräver en skyddad växtplats, för det är lite si och så med härdigheten. Det mörka ormskägget O. planiscapus ’Nigrescens’ (bilden ovan) är en mycket dekorativ prydnadsväxt för sparsmakade miljöer. Den har blommor som skiftar mellan purpursvart och vitt. Efter blomningen kommer svarta bär som sitter kvar långt in på vintern. En ganska exklusiv växt med ett högt prisläge, men det har nog med tillväxttakten att göra. Med tanke på sitt dekorativa växtsätt är den väl värd att prova i skyddade lägen.