Jag plockade ner mitt olivträd från den svala övervinteringen på vinden till det 19-gradiga sovrummet i början av mars för att ge det en liten tillväxtperiod innan det skulle få stå ute om dagarna i vårvädret. Men det blev inget vårväder i mars och nu står jag med ett olivträd som börjat växa till sig ordentligt och som längtar efter ljus. En sak kan man vara säker på och det är att vädret kan man inte styra. Men det här får bli sista året, nästa vår har jag åtminstone ett växthus att ställa det i under mars månad.
Många, liksom jag upplever att deras medelhavsväxter har svårt att klara sig igenom vintern och våren, utan ohyra, med livet i behåll. Ofta blir det ett kraftigt bladfall just i skarven mellan årstiderna. Men för dessa växter är det snarare sommaren som är den svåra årstiden när de växer i sin naturliga miljö. Dagstemperaturen går lätt över 40 grader och marktemperaturen kan sträcka sig upp emot 70 grader. Då gäller det att ha ett smart avdunstningsskydd för att hålla inne med så mycket som möjligt av vatten. Håriga, silvriga blad och små klyvöppningar är ofta deras recept för att förhindra onödig avdunstning. Ibland kan man dessutom se att de rullar ihop bladen som en extra åtgärd.
Problemet hos oss i kalla Norden är istället förvaringen vintertid. Den som har tur äger ett tempererat uterum. Under vintern är det toppen för ett olivträd med ljus förvaring i 5-10 plusgrader. Då behöver de nästan inget vatten alls. Men när solen börjar värma fram mot vårkanten och trädet sätter igång att växa glömmer vi just bort att vattna. Får olivträdet inget tillskott av vatten som täcker den ökade tillväxten och avdunstningen så faller bladen. Man kan höra det rassla och ser med fasa framför sig ett skalperat olivträdsskelett.
Men oftast är det ingen fara – det kommer fram nya blad under sommaren när du släppt ut växten på grönbete. Men för att undvika rasslet – passa med vattenkannan ett par gånger i veckan. Och håll koll efter skadegörare. Ullöss är vanliga på olivträd. Du ser det som vita bomullstussar som hänger i grenarna. Därinne sitter de små lössen skyddade. Klipp bort angripna grenar och tryck ner Provadopinnar i jorden. Man kan försöka duscha med såpalösning också, men det kräver uthållighet. Det gäller att inte ge upp!
Varför blommar inte mitt olivträd
Hej Anne! Att olivträdet inte blommar kan bero på olika saker. Olivträd vill ha en sval vinterperiod med ljus och frostfri förvaring under ett par månader. De kräver inte så mycket vatten under vintern. När våren kommer kan man ställa ut dem och vattna oftare och även gödsla dem med kväverik gödsel. Ge hellre svag dos och ofta än mycket och sällan. Olivträdet är ljuskrävande och vill stå varmt. Nästa års blomanlag bildas sommaren innan, så det hänger lite på hur väl den har trivts då. Sedan är det också så att olivträd tar många år på sig innan de börjar blomma. Och även om det inte skulle bli någon blom, så är det ju en vacker planta i alla fall som man kan glädjas åt, trots att den inte producerar några blommor. Lycka till! Hälsningar Maria
Hej! Tack för många bra och lärorika ord om dessa vackra plantor! Jag skulle behöva hjälp med en fråga: har just nu ett stort olivträd i kruka, köptes förra sommaren, efter en frostfri vinter förvarad i rätt temp i uterum så har det nu börjat blomma så mycket blommor och så fina! Dessa pollinerar sig själva på terassen! Men min fråga berör de mer och mer gula bladen som har uppstått.. Vad kan dessa bero på? Jag har aldrig beskurit det och aldrig gett näring.. Kan det vara solen som bränner på bladen eller trot du det är brist på näring? De gula bladen torkar till slut ut och trillar av..
Hemskt tacksam för svar och tips 🙂
Med vänlig hälsning, Therese
Hej Therese! Kul att ditt olivträd blommar så fint! Då har du ju lyckats bra med din övervintring!
När det gäller gula blad på olivträd så kan det bero på olika orsaker. Har du spridda gula blad lite här och där i kronan skulle jag gissa att det är på grund av naturligt åldrande. Olivträdet fäller ju inte sina löv, utan de sitter kvar sommar som vinter och har då begränsad livslängd. Ca 2-3 år gamla brukar enskilda blad bli, sedan fälls de och det kommer nya. Är hela trädet lite gulblekt kan det vara en för mörk placering som är orsaken. Men du skriver att solen kanske har bränt, så jag förmodar att ditt träd står på en ljus plats. Tänk hur det ser ut i Medelhavsområdet – där steks olivträden av solen från morgon till kväll, sol vill de ha. Uppkommer de gula bladen på hela grenar i taget gissar jag på kvävebrist. Oliv kan gärna gödslas med svag dos under hela försommaren. Kväve vill de främst ha, men i en långsamverkande form. Du kan använda flytande gödsel i halv dos varannan vecka eller så. Minska på gödslingen när du kommer in i juli. Men har ditt olivträd inte fått gödsel alls i år så kan du gott ge det ett par doser innan augusti månad. Men stoppa sen, så du inte får för kraftig tillväxt inför vintern. Lycka till med ditt olivträd! Hälsar Maria
hej. jag har precis köpt ett olivträd och den har börjat tappa otroligt mycket blad. jag har vattnat några gånger sedan jag köpt det och har rådfrågat olika blomsteraffärer om hur jag kan sköta den på bästa sätt. vissa säger att jag ska vattna rikligt och sedan låta torka ut helt andra säger att jag ska ställa den på balkongen, men min balkong är i skugga hela dygnet och den behöver väl sol? vad gör jag för fel? vill inte att den ska bli helt kal…. växer bladen ut igen om den tappar alla? är väldigt okunnig i just växter men vill gärna lära mig.
kram nicole
Hej Nicole!
Antagligen har ditt olivträd stått lite för varmt eller torrt i affären eller hos leverantören. Det brukar växa ut nya blad efter hand,men det ser ju lite tråkigt ut under tiden. Vattna rejält och låt sedan jorden torka upp lite lätt. Ha gärna trädet i ett ljust fönster alternerat med skuggiga balkongen när det börjar bli varmare ute. Lycka till med ditt olivträd! hälsar Maria
Hej
har nyss köpt ett olivträd.
Vi planterade om det och vattnade igenom jorden och nu står det på altanen i lä.
Men efter ett par dagar har det börjat hänga med bladen. Är det för kallt eller vad kan det vara för fel.
mvh
Lena
Hej Lena! Det är svårt att veta vad som har skett i leveransen från odlaren och hos ute växtförsäljaren. Men jag skulle tro att ditt olivträd kommer igen. Ge det tid och vatten vid behov. Kolla också gärna igenom bladen om du ser någon ohyra. Det är tåliga växter egentligen, så de klarar det mesta (förutom då sträng kyla) och brukar sätta nya blad även om de gamla trillat av. Altanen låter som en bra plats att vänja trädet vid utevistelse. Allt eftersom kan du sedan ta ut det i solen. Oliver är ju solälskande träd som står i hettan och steker när man ser dem i medelhavsområdet. Lycka till med ditt olivträd, hälsar Maria
Hej ! Jag har nyligen köpt ett olivträd. Det är fint , men har nu sett att det är många små små sniglar på , sådana med hus . Ska man bara plocka bort , eller måste man behandla tror du ?
Hej Pernilla! Det förekommer att sniglar invaderar olivträd. Plocka bort dem du ser, för sniglarna äter av bladen och förhindrar trädets fotosyntes. Det får därmed sämre tillväxt och överlevnad. Det finns tyvärr inget medel du kan spruta på trädet, utan det bästa är att plocka sniglarna för hand och ev komplettera med snigelmedel typ Ferramol eller ölfällor. Lycka till med ditt olivträd, hälsar Maria
Hej,
Tror jag fått ull-löss på olivträdet.
Ser ut som topz.
Trädet står i Spanien, och var fint till i påskas, sen var vi inte där på 3 månader, de flesta blad torkade. Nu har det kommit nya blad, men bara på en gren, och det verkar ha kommit ull-lös på de nya bladen.
Är det kört? Eller vad kan jag göra?
Trädet står ute i sitt rätta klimat året runt. Det har dessutom regnat mkt i år.
En granne har vattnat vid behov.
Tacksam för svar.
/Anders
Hej Anders! Tråkigt att höra att ditt olivträd drabbats av ullöss! De är verkligen inte lätta att behandla och när det gäller inomhusväxter så är det lättare att slänga plantan och börja om. Det är inte så vanligt med den typen av lusangrepp på växter som lever utomhus.
Du kan prova en kur med såpa-sprit som du sprutar på trädet, om det inte är för stort. Såpvatten är en mild behandling, men den måste upprepas ofta, ca 1 gång per vecka, tills du ser om det börjar hjälpa. Önskar dig lycka till med bekämpningen! Maria
Hej ! Jag har nyligen köpt ett olivträd. Hur gör jag övervintern för att klara den så fint.Jag har en förråd ute kan jag lägga den där på vintern? Det finns inte element in i förrådet den är kallt är det ok?
Hej Mamoli!Kul att du blivit med olivträd!Jag skulle råda dig att ha plantan frostfritt men ljust, annars kommer den att tappa alla blad och ev frysa bort. För övrigt läs mina skötselråd angående olivträd här i bloggen. Sökord: olivträd
Lycka till, hälsar Maria
Hej! Kul med en olivträdsexpert!
Jag har ett olivträd – över 5 år gammalt ca 160 cm högt med en krona på ca 120 cm.
Den har stått inomhus i ett svalt men ljus gästhus hela vintern innan frosten kom och bladverket har klarat sig jättebra. För någon vecka sedan bar vi ut trädet då det började bli väldigt varmt dagtid i det soliga huset med nya skott som påföljd.
Dock bjöd sena april på en köldknäpp med nästintill minusgrader nattetid, något enstaka snöfall och en del vind. Bladen har nu krullat ihop skg mörknar och är helt torra medan grenarna verkar vara vid liv.
Jag har beskurit trädet kraftigt, bytt ut jorden och gett svag svag dos av näring men alla de torkade bladen sitter kvar. Ska jag låta dem sitta kvar eller försöka ta bort dem? Tror du att trädet återhämtar sig?
Evigt tacksam för råd
Hej Lotta! Det är säkert så att de nya skotten frös bort. Äldre blad kan vissna och trilla av (av sig själva) så att bara ett tråkigt skelett återstår. Men trädet kommer tillbaka med nya blad igen. Ställ det på en plats där du inte behöver se eländet och vänta. Och vänta. Vattna regelbundet. Det kommer att ta till långt in på sommaren, men om grenarna lever så kommer nya blad. Lycka till med ditt olivträd! hälsar Maria