Skötselråd för passionsblomman

Passionsblomman kan man odla från frö eller stickling.
En storblommig vit passionsblomma i knopp.
Slingerväxten Passiflora används både som prydnadsväxt, som läkeväxt och framför allt som fruktgivande växt i tropiska länder. Det finns mängder av arter och flesta av dem härstammar från Amazonas djungler. Vissa arter återfinns högt upp i bergen, men det finns även arter som växer i torrare delar av tropikerna. Det gör att växternas krav på ljus, vatten och temperatur är tämligen olika. I våra trakter är det tveksamt om man kan odla passionsblomman utomhus, förutom på sommaren, då den gärna kan stå ute på vindskyddad plats. Har hört att den vanliga Passiflora caerulea kan klara lätt frost om plantan är väl skyddad med ett luftigt täcke. Zon 0 pratar vi om då.
Passionsblomman har en fantastiskt konstruerad blomma.
Fantastiska konstruktioner de här blommorna!
Jag har sparat några bilder från utställningen på Sofiero, sommaren 2015, som handlade om passionsblommans olika skepnader. Det är inga små rumsväxter det handlar om. Många gånger når rankorna upp till 4-5 meter och då får man ju ha rejäl rumshöjd. För att klara av att växa sig så stora krävs en stor kruka och bra jord. Ingen märkvärdig jordblandning, men en jord med bra struktur från kompost och näringstillskott från vanlig krukväxtnäring duger bra. Däremot ska man akta sig för stark kvävelösning, eftersom det bara ger kraftig grön tillväxt och inga blommor.
Det finns vita, rosa och blå passionsblommor.
Passionsblommor kan sås från fröer man tar från frukter i affärens fruktdisk. Det är något man kan experimentera med, för de är inte alldeles lätta att få att gro. Själv har jag sått frön som kom från direktimporterade frukter från Sydamerika och de grodde utan knot. Men jag har också hört att det krävs både svala nätter och varma dagar för att bryta fröets frövila.
Spaljéer av trä eller metall krävs för passionsblomman.
Rejäla klätterstöd krävs då rankorna på passionsblomman blir riktigt långa.
Sticklingar är i så fall en bättre metod om man vill föröka en fin planta. Den bästa tiden är på våren, men egentligen ska det gå att sticka dem när som helst under året, eftersom de inte har någon egentlig viloperiod. Skär med en vass kniv eller rakblad en 5-6 cm lång stjälk. Finns det knoppar på skottet kan du låta 1-2 knoppar sitta kvar. Bladen kan vara kvar. Stick sticklingarna i vanlig såjord, ge dem några stödpinnar och ställ på varmt ställe med plastpåse kring krukan. Jorden får inte torka ut.
Passionsblomman har en kort blomningstid.
Passionsblommor i olika blomningsstadier.
Vinterförvaring av passionsblomman i svalt rum är att föredra. Vattna sparsamt, men passa upp så inte jorden torkar helt. Duscha gärna växten en gång i veckan. Under tidig vår är det dags att beskära växten för att få bort långa, gamla slingerskott och torkade blad. Nu börjar du också gödsla med svag näringslösning i början. Till sommaren när tillväxten är som kraftigast vattnar du ofta och ger gödsel en gång i veckan. Ställ gärna plantan utomhus i måttligt ljust och vindskyddat läge. För soligt läge bränner de tunna bladen.
Passionsblommor vill gärna ha en temperaturväxling mellan natt och dag för att blomma rikligt.
Det är inte så vanligt att få frukter på passionsblomman vid odling inomhus.
Många Passiflora-sorter är korsbefruktade och kräver en motpart. De ger inga frukter vid befruktning med egen pollen. Därför behöver du ha minst två växter av samma typ som är frösådda. Passionsblommorna är kortlivade och de flesta rumsväxterna blommar inte mer än ett dygn. Om blomningen då inte sammanfaller hos två olika plantor så blir det inte heller några frukter.
Klätterstöd som är stadigt behövs för passionsblommans rankor är långa.
Den klassiska passionsblomman Passiflora caerulea har blåvita blommor som är 7-9 cm i diameter. Det finns även en orangeblommande Passiflora aurantia i handeln. Varje blomma från den varar max 4-5 dygn. När du köper en passionsblomma är den oftast uppbunden på en metallbåge. Ställ växten i ett ljust fönster och linda hela tiden klängena runt bågen an efter som de tillväxer. Har du gott om plats t ex i ett uterum kan du ge passionsblomman en stor kruka och låta den klättra uppför ett stabilt stativ av trä, metall eller flätad pil. Om det inte bildas några knoppar så prova med att ställa din passionsblomma svalt om nätterna. Temperaturväxlingen brukar sätta fart på knoppbildningen.

 

 

32 reaktioner till “Skötselråd för passionsblomman”

  1. I våra trakter är det tveksamt om man kan odla passionsblomman utomhus, förutom på sommaren, då den gärna kan stå ute på vindskyddad plats. Har hört att den vanliga Passiflora caerulea kan klara lätt frost om plantan är väl skyddad med ett luftigt täcke. Zon 0 pratar vi om då. -SVAR (🤣🤣🤣🤣NÄHÄ!! den blommar så fint just nu hos min mor mot sommarstugan helt öppet mitt i solen med mosig jord det funkar alldeles utmärkt min mor tryckte ner fröna i backen och efter några veckor kom det upp en smal ranka med blommor !! men det är väl olika då antar jag ? Med vänlig hälsning B.ZZ.i NÄRKE !2019-07-08 )

  2. Hej Björn! Det var ju en fantastisk överraskning att få en frösådd blommande passionsfrukt första säsongen på friland! Du ska hälsa din mor,den duktiga trädgårdsmästaren. Det är precis så man får göra – testa sig fram, trots det låter omöjligt, och ibland få en riktig jackpot. Alla gånger funkar inte, men är förutsättningarna de rätta, så … Hälsningar från Maria

  3. Hej ! Vad det finns många olika sorter av Passionsblomman.
    Hittade en som i mina ögon var så vacker. ” Passiflora alata ” ( röd )
    Min fråga till dig , vet du var man kan få tag på den ?

  4. Hej Lars-Håkan! Visst finns det många härliga passionsblommor! För några år sedan var det en trevlig utställning på Sofiero där man visade många av dem. Tyvärr kan jag inte säga vart du ska vända dig för att hitta just P. alata. Fråga vidare! Lycka till, hälsar Maria

  5. Hej! Jag har en planta som fått ett antal frukter, ganska stora och gröna. Är det alltså passionsfrukt som man kan äta?

  6. Hej Jenny! Så kul med passionsfruktfrukter! Om de är ätliga eller ej beror på vilken sort plantan är. Krukväxten heter Passiflora caerulea och dess frukter är inte giftiga, men ej heller goda. Den variant som odlas för att äta heter Passiflora edulis (=ätlig). Genom att så kärnor från den ätliga kan man få plantor som alltså kan ge ätlig frukt. Hälsningar Maria

  7. Hej! Jag fick en passionsblomma förra sommaren av en granne. Hade den ute hela sommaren o tog in den o ställde i ett noorfönster. Jag vattnade den då o då o den överlevde utan problem. Jag klippte ner den på våren o ställde ut den igen i somras o den har verkligen växt o blommat otroligt mycket hela tiden.
    Nu till min undran….Jag tog in blomman nu när det började bli höst med mycket regn o blåst o då har blomman börjat få lite gula blad o tappa jätte mycket blad. Är det normalt?
    Mvh tove

  8. Hej Tove! Det verkar som om din passionsblomma har fått med sig något in från sommarvistelsen ute. Det är ganska vanligt att växter tappar en del blad när de kommer in i torrare och varmare luft. Då kan man ställa växten så svalt och ljust som möjligt och duscha den ofta.

    Men det kan också vara så att passionsblomman fått ett angrepp av spinnkvalster eller någon svampsjukdom. Spinnkvalstren är jättesmå och knappt synliga, men man brukar kunna se lite ”spindelväv” i bladfästena. Det kan gå att behandla med kemiska medel – fråga på ett trädgårdscenter. Är det så att bladen bara mjuknar, krullar ihop sig utan att torka så kan det vara svamp. Det är oftast ett angrepp på rötterna och svårt att behandla.
    Hoppas du får rätt på problemet och kan rädda din planta! Lycka till, hälsar Maria

  9. Hej!
    Jag har just planterat om min första passionsfrukt. Den blommar finfint. Jag undrar om de överblommade blommorna ska klippas bort för att den ska blomma ännu mer!
    /Pernilla

  10. Hej Pernilla! Man kan gärna klippa bort utblommade blommor för att inte växten ska lägga energi på att sätta frukter och frö. h. Maria

  11. Hej!
    Mitt barnbarn hade sin passionblomma i ett fönster med eftermiddagssol den torkade och ser inte glad ut. går det att rädda den eller är det bara att glömma den. Bladen är helt torra.
    /Mormor Marianne

  12. Hej Marianne! Passionsblomman har väldigt tunna blad och de är torkkänsliga vid stark sol och/eller vind. Du kan be barnbarnet klippa bort de vissna bladen och fortsätta sköta plantan på bästa sätt. Många gånger slänger vi plantor alldeles för fort, när de egentligen är på väg att återhämta sig. Det tar bara lite tid. Skulle inga livstecken visa sig inom några veckor så är det nog kört, tyvärr. Lycka till, hälsar Maria

  13. Hej! Jag har några passionsblommor som jag haft ute och som blommat fint. Nu börjar den se lite ledsen ut och jag funderar på om jag ska ta i den, då det är lite kallt på nätterna. Går det bra att övervintra i kallt, men frostfritt garage?

  14. Hej Magdalena! Passionsblomman gillar ett lite svalare väder och har svårt att klara vanligt inomhusklimat, så därför låter övervintring i garaget okej. Du behöver ha en växtlampa eftersom blomman behåller bladen över vintern. 10-12 grader hade varit idealiskt. Tycker dock det är lite tidigt att ta in den än, men det beror förstås på var du bor. Lycka till, hälsar Maria

  15. Hej
    Jag fick ett litet skott från en passionsblomma från Spanien.
    Har haft den inne på vintern men andra sommaren ute så fick den några blommor i slutet av säsongen. Tog in plantan nån gång i september och två av blommorna utvecklade frukter 🙂 Nu har dom hängt kvar hela vintern tills nu. Dom är jättelätta. Ska få ligga och torka lite innan jag öppnar dem.
    Det var bara ett skott jag fick MN fick frukt ändå:)
    Jag undrar lite hur jag ska göra nu till sommaren? Hur mycket kan/ska jag klippa ned den innan den får flytta ut på landet igen?

  16. Hej Lee! Kul att höra om ditt lyckade experiment med passionsblomman! Eftersom du lyckats övervintra den flera år redan så skulle jag se till att behålla plantan i god vigör och inte låta den bli för stor och ohanterlig. Linda upp några utvalda rankor mot ett klätterstöd och beskär äldre skott för att uppmuntra fräsch nytillväxt. Plantera om den i ny jord nu till våren. Tänk på att hålla växten så liten/stor att du fortfarande kan hantera den med inflyttning och vinterförvar. Passionsblommor är lianväxter som kan bli enormt stora om man släpper dem fria. Men det kan vi ju inte klara i vårt klimat, så du får linda upp skott och beskära grenarna hårt. Lycka till med din passionsblomma! hälsar Maria

  17. Hej!
    Jag har tre passionsblommor som kommer från frö jag satte i fjol. Dom är stora och fina men blommar inte. Vad gör jag för fel?
    Har även en Passionsblomma som är en ” vanlig krukväxt” när kan jag sätta ut dessa 4 blommor i växthuset?

  18. Hej Eva-Karin! Kul att du lyckats driva fram passionsblommor från frö! Det kan ta några år innan en passionsfruktplanta blommar. Det är lianlika växter som kan vara svåra att få plats för pga sin starka tillväxt. Man ska inte ge passionsplantorna överdrivet bra skötsel. Kvävegödslingen bör vara sparsam, annars blir det mest blad. Satsa på ett gödselmedel med högt kaliuminnehåll istället, som t ex benmjöl. Plantan behöver mycket ljus, så att ställa den i växthus låter som en bra idé. Men tänk på att det är en tropisk växt som inte tål kyla. Så en värmefläkt kan behövas om nätterna är kalla. Använd en genomsläpplig (sandblandad) jord och vattna rikligt, men låt inte vattnet bli stående på fatet. Lycka till med plantorna, hälsar Maria

  19. Hej!

    Min passionsblomma, vanlig, tappar alla knoppar! De torkar. Varför?

  20. Hej!
    Förra året satte jag bara ner ett från från en passionsfrukt och sagt men säkert blev det en växt, nu är den så stor och funderar på att ta ut den till sommarn. Är det en bra ide?
    /Blir glad om får svar!

  21. Hej! På en varm och skyddad plats kan du ta ut passionsblomman, men den är inte förtjust i kyliga nätter eller blåst, så du får anpassa utevistelsen till det. Har du inglasad balkong eller uterum är det en bättre plats. Lycka till med din passionsplanta! hälsar Maria

  22. Hej Henrik! Det är möjligt att din planta har fått en torkskada för någon tid sedan. Eller så saknar den helt enkelt kraft att utveckla knoppar till blommor. Gödsla gärna med ett kaliumrikt gödselmedel som gynnar ny knoppbildning. Lycka till, hälsar Maria

  23. Hej jag har en Passionsblomma som jag köpte i våras. Den blommade och var full av knopp. Jag satte ut den på Balkongen men sedan blev det blåsigt och kallt så tog in den och satte den vid balkongdörren .såg att den hade en fuktdroppe på ett blad så prutade den med såpvatten .Fick sedan veta att det var ok med denna droppe. Men nu gulnar alla knoppar och faller av, men den växer och är grön. Vad har jag gjort för fel ???

  24. Hej Ulla! Passionsblommor är lite knepiga ibland. Det är en växt som härstammar från varma områden på jorden och trivs i ganska spartanska förhållanden för övrigt. Inte för mycket kvävegödsel alltså. Tomatgödsel eller höstgödsel för trädgården innehåller mycket kalium och är ok i detta skede. Den behöver en väldränerande jord (med sand/perlite-innehåll) så att du kan vattna ofta, men utan att jorden blir sur och syrefattig. Vatten får inte bli stående på fatet. Lycka till, hälsar Maria

  25. Jag har en passionsblomma sedan i våras som blommar för fullt hela tiden. Har fått tre ”bollar”, frökapslar (?) Hur gör jag för att ta vara på dem?

  26. Hej hej!
    Snöade in mig på din sida så mycket bra att läsa!
    Jag har frösått passiflora barbadin iår och dom har växt bra och är nu ca 20 cm höga. Dom har stått i inglasat uterum sedan våren men nu börjar det bli kallt. Uterummet är inte isolerat så det kan bli riktigt kallt där framåt vintern.
    Min fråga är, om jag tar in dom, vart ska dom då stå för att klara sig som bäst?
    Tack för svar och din expertis!

  27. Hej Anneli! Förlåt att jag inte uppmärksammat din fråga! Kul att höra att din passionsblomma trivs! Det blir ibland frukter på dem, men beroende på art är de ätliga eller totalt oätliga. En frukt som behåller sin gröna färg ska du inte smaka på, för den är förmodligen giftig. Ifall du vill utvinna frö ur frukterna så låter du dem mogna tills de känns lite eftergivliga i skalet. Skär itu en frukt och så fröna i lätt fuktig jord. Lycka till, hälsar Maria

  28. Hej Emma! Kul att höra att du hittat intressant läsning! Det låter härligt att du lyckats så bra med dina passionsblommor! Vissa arter är frosttåliga ner till minus 10-15 grader(!), men de tappar då bladen och behöver ha ett djupt och välutvecklat rotsystem för att klara sådan kyla. Det lär ju inte dina unga exemplar ha. Ta därför in dem i svalt utrymme – ljust och ca +15 grader rekommenderas. Vid sval vinterförvaring utvecklas fler knoppämnen, men tillväxten avstannar under vintern. Man kan även övervintra passionsblomman i rumstemperatur, men då blommar den sämre. Lycka till, hälsar Maria

  29. Satte tre sorters passionsfrukt där jag tog fröna från frukter jag köpt i affären. En vanlig, en som hette Granadilla och en som hette honungspassionsfrukt. Tryckte ner dom i jord i en kruka å ställde i fönstret, såg ingenting komma upp först och tänkte att det inte blir något men sen vips så ploppa dom upp helt plötsligt och nu gror det för fullt och snabbt som sjutton! Läste att dom blommar efter ett par månader. Granadilla och ”vanlig” passionsfrukt hittar jag på internet men honungspassionsfrukt hittar jag inget som heter. Den var lila och större än vanlig passionsfrukt och oval i formen och smakade som utlovat lite honung. Finns det någon som vet vad denna frukt kan heta på latin mon tro? Skulle vilja veta vilken färg dom har på blommorna.

  30. Hej Sofia! Tyvärr är jag ingen expert på passionsfrukt. Kanske någon annan kan svara. Annars skulle jag råda dig att hitta något forum i t ex Sydamerika där mycket av passionsfrukterna odlas. Hälsningar Maria

  31. Hej.

    Jag planterade frön från en passionsfrukt köpt i butik förra året och plantan har väl egentligen inte kommit igång fören i år.
    Det finns inget tecken på någon blomma alls. Jag undrar också över bladen. Alla andra passions växter jag har sett har ju blad med tre fingrar. Min har börjat att få en och annat blad med tre fingrsr ibland. Övriga blad är som vilket blad som helst. Vad beror detta på?

  32. Hej Anders! Passionsblommorna är ganska variabla plantor med blad och skott som kan se ut på olika sätt. Det är helt normalt och inget du behöver oroa dig för. Det är inte helt lätt att driva dem i blom, då de behöver uppnå några års ålder för att vara mogna för knoppbildning. Det är också en växt som man hellre ska ”glömma bort” än pyssla med för mycket. Gödsling med för mycket kväve ger kraftig bladtillväxt, så leta efter ett gödselmedel med hög andel fosfor och kalium, men mindre kväve. Fråga i trädgårdshandeln efter något lämpligt. Sen behöver plantan massor av direkt sol, annars blir det ingen blom. Lycka till med din passionsblomma, hälsar Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.