Ta in dahliorna i vinterförvar

Okänd skönhet i jätteverbenans sällskap. Hittad i rabatten hos Dahliafarmen på Österlen.


Hux flux blir det höst efter en varm och härlig sensommar. Mycket som ska fixas med i trädgården, och hur var det nu man skulle göra med dahliorna? Dahlian är en växt som härstammar från Sydamerika och den har feta rotknölar som inte är vinterhärdiga i vårt nordiska klimat. Därför behöver du gräva upp dem nu på hösten innan marken fryser och sedan vinterförvara dem frostfritt.


Det enklaste är att börja med att klippa av alla stjälkarna till ca 20 cm längd för att ha greppvänliga skaft att hålla i. Passa på att skörda de sista blommorna till en bukett. Resterande växtmaterial kan du slänga på komposten.

Friska dahliastänglar och -blommor går bra att lägga på komposten.

Gräv upp rotklumpen med rejäl marginal med spade eller grep. Ofta har rötterna spritt ut sig en bra bit i sidled under säsongen och du vill inte riskera att skära av prima rotknölar. Har du haft dahlian i kruka är det bara att lyfta upp hela jordklumpen. Peta därefter försiktigt bort det mesta av jorden kring knölarna så du får en mer lätthanterlig klump.

Övervintring av rentvättade dahliaknölar i backar.

Härefter kan man göra lite olika. Jag har provat olika metoder – både att tvätta rotknölarna rena med vatten. Det är ganska kladdigt och tar en god stund. Därefter måste knölarna läggas luftigt och svalt för att torka upp innan de packas i lådor eller backar för vintern. Du kan också låta den närmaste jorden vara kvar kring knölarna och få torka upp så den släpper småningom.

Har du krukodlade dahliaknölar kan du också förvara dem i samma kruka som de stått hela sommaren och behåller jorden runt knölarna. Det låter som det lataste alternativet, eller hur, men förutsätter att jorden inte är alltför blöt. För då riskerar knölarna att ruttna under vintern, särskilt om det är låga temperaturer i ditt förråd.

Den utsökt vackra näckrosdahlian ’Mister Frans’.

Oavsett vilken metod du väljer, glöm inte att fästa etiketter på knölarna, så att du har koll på vilken färg eller namnsort det är. Det är bra att veta när du delar rotknölarna nästa vår för att plantera ut dem igen eller för att ge bort till dina vänner. Tänk också på att dahliaknölar är mums för möss och råttor, så välj en skyddad förvaringsplats.

Rosa toner i inspirationsrabatt hos Dahliafarmen på Österlen.

Jag har äventyrliga kolleger som struntar i att gräva upp sina dahlior och istället täcker marken med ett vattentätt och frostskyddande täcke över vintern. Varma vintrar i låga växtzoner kan det fungera, men blir det riktig tjäle så riskerar hela rasket att frysa bort. Så det är en chansning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.