Växtmönstrade inredningstips

Så här inför hösten kan det vara mysigt att förlänga växtsäsongen genom att ta med sig blommorna in. Det finns en hel del vackra växtmönster på inredningsprodukter som hade varit fina att höstpynta med.

Lysande blomslinga som piggar upp inredningen i hösthemmet.
Foto: Miss Juniversum

Miss Juniversum är ett Malmöföretag med webbshop som säljer galna kitschprylar som rosa flamingos och allehanda färgglada detaljer. Deras blommiga ljusslinga Dahlia är lagom höstig och passar som effektbelysning i ett mörkt hörn, över en dörrpost eller hopslingrad i en glasburk. Ljusslingan är 2 meter lång och ansluts till vägguttag.

Kollage av olika växtdelar sammanfogade till ett släktträ.
Foto: Lottas Träd

Lotta Olsson är en formgivare som jobbar mycket med växtmaterial i sina verk. Hon har bl a gjort konstplanschen June Tree som är ett kollage av diverse olika växtdelar: blad, stjälkar, knoppar, blommor och fröställningar från vitt skilda växter ihopsatt som till ett stamträd. Här kan man testa sina botaniska kunskaper och namnge varje enskild växtdel. Planschen finns till försäljning i hennes webbshop Lottas Träd.

Floris är en vidareutveckling på mönstret Ostindia från 1932.
Foto: Rörstrand

Rörstrands porslinsfabrik har gett sig på att förnya den klassiska servisen Ostindia som fyllt 82 år i år. Ostindia Floris är ett mönster som hämtat sin inspiration från det ursprungliga mönstret, men mönstereffekten som den Helsingforsfödda formgivaren Caroline Slotte fått fram har en gyttrigare  täckning och känns lite mindre pretentiös. Jag tycker både muggar och tallrikar är jättefina.

Mönstret Budgies kombinerar frodig grönska med vackra fåglar och fladdrande fjärilar.
Foto: Photowall

Nadja Wedins detaljrika teckningar har gått vidare till olika iredningsprylar som brickor, textilier och fototapeter. Jag gillar speciellt mönstret Budgies som ger en riktigt frodig regnskogskänsla. Men kan hitta Nadjas verk i inredningsaffärer, i hennes egen webbshop och hos försäljaren av fototapeter Photowall.

Siv Andreason gör brukskeramik med vacker form.

På lördag besökte jag Lunds Kulturnatt och lyckligtvis höll även min favoritbutik Skånekraft öppet. Det är fullt av vackert konsthantverk från regionala konstnärer och konsthantverkare. Passade på att belöna mig själv för en bra höst och köpte en vacker mugg av Siv Andréason. Hon är keramiker och formgivare från Malmö meden egen butik på Helmfeltsgatan. Fin form på muggen med tunt gods och en vacker decoupagebild på insidan.

Ny aluminiumkruka från Signe Persson-Melin

Signe Persson-Melin med en stor aluminiumkruka.
Signe med krukan Hexagon i formgjuten aluminium. Foto: Svenssons i Lammhult

Jag har haft nöjet att få samarbeta med Signe Persson-Melin när vi båda befann oss i betongens rike. Hon som gästspelare, jag betydligt längre. Signe har en enastående karriär som formgivare bakom sig, och hon har inte pensionerat sig än, utan bjuder ständigt på nya överraskningar. På senare tid har hon funnit formgjuten aluminium som ett viktigt arbetsmaterial. Det senaste alstret är växtkärlet Palissad som tillverkas av Byarums Bruk.

Palissad är en 13 cm hög ytterkruka med elliptisk form. På längsta hållet mäter den 40 cm och bredden är 19 cm. Det är en ljuvlig liten pjäs som kostar knappt 2000 kr i handeln. Krukan har inte dräneringshål i botten.

Växtkärlet Palissad bär tydliga spår efter Signe Persson-Melins skapande.
Krukan Palissad är Signes senaste verk i formgjuten aluminium. Foto: Byarums Bruk

Signe Persson-Melin är född 1925 i Tomelilla. Hon började sin konstnärsbana som keramiker, men hoppade vigt mellan glas, metall och lera. 1985 blev hon professor i glas- och keramisk design vid Konstfack. När vi träffades letade hon producent till sin betongserie som senare fick namnet IVÅG. En serie markplattor, fågelbad och blomsterkrukor, alla med samma ytterkontur. Betongen fick följa med på hennes retroperspektiva utställning på Waldemarsudde, Kulturen i Lund samt Röhsska i Göteborg. Jag uppfattade henne strax som en mycket ödmjuk, men bestämd dam som inte kompromissade med sina konstnärliga principer.

Betongprodukter med plattor och fågelbad formgivna av Signe Persson-Melin.
IVÅG är ett koncept betongprodukter för trädgården. Foto: S:t Eriks

Signes konst kan du köpa direkt från hennes kombinerade verkstad och butik som ligger på Östra Stallmästaregatan i Malmö. Den finns i samma kvarter som hennes far, byggmästare Eric Sigfrid Persson en gång byggde upp i Ribersborg och Friluftsstaden.

Att designa skyltfönster

Är verkligen ingen shoppare, och jag är inte ens särskilt ofta inne i stan, för att jag trivs så bra med att bo ute på den lugna landsbygden omgiven av vild natur. Men jag kan åka in ibland en kväll, t ex för att gå på bio. Det är bara skönt att affärerna är stängda, eller håller på att stänga, för själva shoppingen är ganska stressande. Men det är otroligt underhållande att uppleva skyltfönstren!

Materialvalet avgör vilken känsla man får av montern eller skyltningen.
Butiken Tage Andersen Blomsterdesign på Ny Adelgade i Köpenhamn har en alldeles speciell atmosfär.

Exponering och komposition är inte helt lätt. Vad ska man visa? Ska man ha ett tema? Ska man ha prislappar i fönstret? Hur använder man sig av rymden, dvs ett skyltfönster är ju inte tvådimensionellt? Hur lyckas man med belysningen? Hur gör man en lyckad komposition? Egentligen är det lite samma frågor man ställer sig som trädgårdsdesigner också när man har en hel trädgård framför sig. Det är en motsvarande utmaning man har då man ska designa en mässmonter.

Var på mässan Design Trade i Köpenhamn i fredags och gjorde också en avstickare upp till Tage Andersens blomsterbutik inne i stan. Två helt olika approacher. På en mässa kan man ofta göra en exponering av varumärket eller sortimentet. En sortimentsexponering har syftet att visa vilka varor som finns eller vad som erbjuds i en viss butik. För att förenkla är det vanligt att färgkoordinera eller temaanpassa innehållet om det spretar mycket. I bilden nedan har man samlat sina inredningsprodukter som kan hänföras till servering och i densamma skapat ett riktigt mässcafé. Det gav en mycket autentisk känsla.

Tema är en sammanhållande länk för produkterna som ställs ut.
Cafédelen i Miljögårdens mässmonter.

Prestigeexponeringar förekommer ofta på mässor eller skyltfönster där besökarna/kunderna förväntas ha ett stort designintresse. Här är den estetiska upplevelsen viktigast och produkterna underordnar sig. Principen Less is more, jobbar man ofta efter. I en sparsmakad design gäller det att få en balans i kompositionen. Kan en komposition upplevas från flera håll ställer det ännu större krav på att balansen fungerar runt om. Det gyllene snittet är ett sätt att genom en bestämd asymmetri uppnå balans. Proportionerna är 3/8 mot 5/8. När man använder det gyllene snittet delar man inte ytan symmetriskt på mitten, utan förskjuter huvudaxeln något åt ena hållet. Obalansen ger balans!

Montern som kan upplevas från flera håll ställer fler krav på designen.
En del av en monter uppbyggd så den kan upplevas från alla håll.

Vid prestigeskyltning skapar man blickfång där ögat kan landa. Man bygger upp förväntningar på produkten eller resultaten av den. Materialvalet i rekvisitan ska förstärka känslan av budskapet. Glaskuporna ovan ökar känslan av renhet och noggrannt testade produkter. Olivträdet tillför mjuka värden och refererar till råvarans ursprung. Färgskalan är återhållen i två-tre toner, varav en (den bruna) är huvudfärg. Mycket effektivt och lugnande för ögat och hjärnan.

Allmänt om skyltning gäller att ju mindre varan är, desto fler måste visas för att de ska synas. Masseffekten är effektiv. Men samtidigt är det bra att tänka på att hellre skylta om oftare och visa färre prylar åt gången än att pressa in allt på en gång. Då drunknar lätt varorna i mängden och det blir alltför plottrigt.

Otroliga pilkonstverk i naturlig storlek

Emma Stothard är en brittisk konstnär som skulpterar i pil. Men det här är inga vanliga pilekorgar eller luktärtskoner, utan här pratar vi konst på hög nivå. Jag är helt såld på hennes underbara djurskulpturer. Emma ställer ut både på brittiska öarna och internationellt. Här får du ett litet smakprov på hennes konst.

En hjort av pil gjord i naturlig storlek.

Det är helt klart att omgivningarna där konstverken placeras betyder mycket. Hjorten här ovan smälter ju in som en smäck i den ljusa skogsgläntan. Emma berättade, när jag kontaktade henne, att hon just nu håller på att färdigställa skulpturer med ston och föl, så att händerna värker för en utställning i Singapore.

Alla bilder kommer från Emmas hemsida www.emmastothard.com Gå in och bli förförd!

Salixkonst på hög nivå signerat Emma Stothard.En flock duvor i pil sitter uppkrupna i trädet.

Pilkonstnären Emma Stothard gör underbara djurfigurer i flätad pil.

Fasanen placerad på häcken ger ett fullständigt naturtroget intryck.

Gunillas herbarium blir underbar konst

Pressade växter tar hon isär och kopplar ihop dem igen på nytt sätt.

Det är inte vilka pressade växter som helst hon använder, Gunilla Lagerhem Ullberg, när hon skapar sina konstverk. Utan hon gör kollage av växter som hon plockar isär och sen sätter ihop igen på nya sätt. Och resultatet blir som arabeskmönster.

Pressade blommor och blad blir konst på nytt sätt.
Ur utställningen Herbarium på Rosendal hösten 2011.

Gunilla jobbar som chefsdesigner hos en stor mattillverkare sedan länge och fick idén till mönstret när hon funderade över en ny mattbeställning. Hon började pressa växter av olika slag och kom snabbt fram till att de reagerade väldigt olika på pressningen. Inför en utställning på Rosendal i Stockholm 2011 bestämde hon sig för att börja scanna in motiven och trycka dem på papper så de slapp bli förstörda av fukten i växthuset som var utställningslokal.

Blommönstret har blivit en tuftad matta.
Matta Herbarium för Kasthall

Hennes idé har också blivit en matta för Kasthall och ett bord hos Nordfjell Collection. Nog är växter vackra, både på riktigt och i konsten!

Blommönstren har även blivit bordsskiva.

Tänker på Tage Andersen och hans konst

Blomsterinstallationer signerade Tage Andersen som inte är från denna världen.
Foto från Tage Andersens hemsida

Många gånger har jag besökt hans utställningar och njutit av blomsterkonsten – på Sofiero, Norrviken, museum i Köpenhamn och givetvis butiken på Ny Adelgade i Köpenhamn. Butiken där man gladeligen betalar inträde för att få komma in. Tage Andersen är från början konditor och en sann konstnär som gör lite som han vill av blandade material. Men det rostiga järnet och de enorma installationerna är nog det jag minns bäst. Och så kameliorna! De är inte små och de är inte en och två. Det är helt enormt.

Kameliorna är Tages speciella skötsbarn.

Hela atmosfären är förtrollande i hans konstverk. Det är lite mystiskt, hemligt och exotiskt på samma gång. De smygande dimmorna, den knallgröna mossan, skönsjungande burfåglar och lite bedagade blomställningar. Lite som ett mörkt rödvin med många bottnar. Så upplever jag hans konst.

Butiken i Köpenhamn är ett upplevelserum för blomsterkonstnärer.Numera kan man även åka till Småland för att uppleva Tage Andersen. För några år sedan köpte han sitt nya svenska hem och stora byggprojekt, Gunillaberg. Gunillabergs herrgård från 1660-talet ligger i Jönköpingstrakten utanför Bottnaryd. Sakta omvandlas det till Andersenrike, med konstfulla trädgårdselement som barockträdgård med spegeldamm, djurgård med får, hängbuksvin och vackra kor och fågelburar, lusthus och liljeträdgård.

Så det får bli nästa Tage Andersen-resa. Klarar han av att pendla till Gunillaberg varje helg så ska väl jag kunna ta mig dit åtminstone en gång för att få uppleva hans nyaste projekt.

Ett blomsterklot kanske piggar upp?

Trist november? Icke, tänk positivt. Nu är det läge att gå igenom alla sommarens vackra trädgårdsbilder och frossa i färg och ljus. Jag har lånat lite bilder på vackra klot som jag tänkte bjuda på. Blomsterbinderi på hög nivå, i olika tolkningar.

Klot av gula krysantemum högt upp i luften.
Foto: Longwood Gardens
Även en simpel växt som dill kan bli så dekorativ bunden i klotform.
Foto: Jonathan Buckley
Ett mästerverk i blomsterbinderi med orkideer, krysantemum och flera.
Foto: Blomst af Hansen
Rosa orkideer inbundna med gräs i klotform.
Foto: Blomst af Hansen

Kreativ belysning i offentlig miljö

Något av det mest spännande jag sett på länge inom landskaps- och trädgårdsdesign finns i Rotterdam i Holland. Det nyinvigda Maasstad Hospital har fått ljusskulpturer specialtillverkade från belysningsföretaget Samson. ”Lamporna” är bambustänglar med LED-ljus och särskilt utformade för att hjälpa patienterna hitta rätt på sjukhusområdet och skapa en mjuk, trygg och trevlig stämning. Jag är helt såld på de underbara ljusinstallationerna.

Ljusskulpturer i form av bambustänglar utanför en entré till sjukhuset Maasstad i Rotterdam.
Samson Urban Elements är högklassig konst samtidigt som armaturerna givetvis fyller en praktisk funktion.
Ljusinstallationerna i form av bamburör finns även på innergården.
Innergård på sjukhuset Maasstadt med de karaktäristiska ljusskulpturerna som växer upp ur marken.

Skulpturfabrikens trädgårdskonst är hårresande vacker

Blonda, snygga finlandssvenskan Stina Lindholm driver betongföretaget Skulpturfabriken på Gotland. Stina är utbildad inom skulptur vid Konstfack och formger idag olika typer av trädgårdsmöbler och -dekoration. Men inga trädgårdstomtar, utan föremål med enkla, rena linjer och ett närmast japanskt formspråk.

Jättelika kvadratiska fågelbad från Skulpturfabriken med måttet 1x1 m

Stina brukar finnas med på de stora mässorna och ställer ofta ut sina alster på rena konstmuseer. Jag kom i kontakt med Stina under början av min betongperiod och har också besökt henne i den fina butiken/showroomet som hon har utanför Slite på Gotland. Superläckert och välpresenterat både inne och ute.

Skålen Tsukubai från Skulpturfabriken

Tsukubai betyder vattenskål på japanska. Denna skål finns i vit eller grå betong och väger ca 8 kg trots att den bara är 20 cm hög.
Den passar både som ytterkruka till någon sofistikerad växt eller som bordsdekoration med vatten, flytande ljus och någon blomma i. Eller bara stå tom som den är på ett vackert bord.

Fågelbadet, eller spiralen Snäckabad är en grunt skålad platta om 50×50 cm med en inverterad snäckform i baddelen. Sedan kan pippina sätta sig på tork på den mindre snäckan som ligger uppe på kanten.

Fågelbadet Snäckabad av Stina Lindholm

Stina kommer att medverka i utställningen ”Gotland in New York” som pågår i Scandinavian House i New York 30 oktober – 5 november, alltså startar om bara några dagar. Lycka till, Stina!