Blaffiga, magnifika storblommiga klematis

Stora sammetslila blommor

Träffade nyligen en vacker storblommig klematis i mustigt purpurrött. Hon hette ’Warszawska Nike’ och imponerade på mig både genom sin kraftiga färg och rika blomning. Blommorna är mycket stora (upp till 15 cm) och växten blir lagom hög med sina 3 meter. Välj ett vindskyddat läge och en stabil spaljé för att inte blommorna ska blåsa sönder. ’Warszawska Nike’ blommar i juni-juli och kan remontera på höstkanten med enstaka blommor.

De försommarblommande sorterna blommar på fjolårsveden och beskärs på våren. Den skall bara putsas från torra grenar, inte klippas ända ner till marken alltså, eftersom blomanlagen är satta redan under föregående säsong. Du kan gärna klippa av rankorna i olika höjder så blir plantan vackrast. Det är också bra att ta tillbaka den lite i växten efter blomningen och ge den en näve hönsgödsel för att stimulera knoppsättningen och då kan man få ytterligare några vackra höstblommor.

Purpurröd clematis i vackert arrangemang

Denna storblommiga klematis kan planteras under hela säsongen, men undvik skuggiga lägen och norrsida. De mörka blommorna behöver en ljus bakgrund och ljusa grannar för att komma till sin rätt. Den kan också planteras i kruka och då stå utomhus under vintern. Tänk på att vattna regelbundet under den första säsongen och även senare om det blir en torr sommar. Därför är husväggar med skyddande takskägg inte den allra lämpligaste platsen för klematis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.