Klängrosor eller klätterrosor har många olika användningsområden förutom spaljérade mot en vägg. De kan också få växa naturligt och fritt ta sig upp i träd och buskar liksom mindre klängrosor som kan få sprida sig som marktäckare. När man håller rosor på detta vis handlar skötseln mest om att ta bort torra grenar och tillföra näring. Med längre intervaller kan du göra en kraftigare beskärning för att hålla tillväxten i schack och rosen frisk. Det finns många lättskötta klängrosor bland Arvensis-, Helena-, Wichurana- och Multiflorarosorna. Jag ska ge exempel på några lättskötta rossorter som funnits länge på marknaden och är väl värda att odla.
Vitblommande klängrosor:
’Seagull’ – zon 3, medeldoftande, klarar skugga
’Venusta Pendula’ – zon 5, svag doft, klarar skugga
’Aksel Olsen’ och ’Lykkefund’ – zon 3-4, starkdoftande, klarar skugga
’Polstjärnan’ – zon 7, svagdoftande, klarar skugga
Rosablommande klängrosor:
’Valdemar’ – zon 3, svag doft
’Blush Rambler’ – zon 3, medeldoftande
Röda eller karminfärgade blommor:
’Russelliana’ – zon 4, medeldoftande
’Chevy Chase’ – zon 3, svagdoftande, klarar skugga
’Flammentanz’ – zon 6, svag doft, klarar skugga
’Sympathie’ – zon 4, doftande, remonterar
Rödlilablommande klätterrosor:
’American Pillar’ – zon 3, svagdoftande
’Super Excelsa’ – zon 3, svagdoftande
Utöver dessa finns det givetvis massor av andra klätterrosor som passar både i hemträdgården och i offentliga planteringar. De jag nämnde ovan är dessvärre engångblommande rosor. Ofta är de tacksammare och klarar sig med mindre passning. Remonterande rosor kräver mera näring och ofta en noggrannare beskärning för att orka med att blomma flera gånger per sommar.
Rosor föredrar varma och soliga växtplatser och trivs ofta bättre ju mer sol de får. Men i gruppen ovan (engångblommande klätterrosor) finns de mest skuggtåliga rosorna. Det faktum att de klarar sig med mindre näring gör också att de kan stå ut med konkurransen från träd och buskar som ger dem klätterstöd. Tänk också på att de flesta rosor vill ha mycket vatten för att utvecklas väl. Vid solstekta husväggar kan temperaturen stiga olidligt högt och då går det åt mycket vatten. Sen tänker jag ibland på små, kullerstensgränder med överdådig rosblomning i juli. Även dessa rosor som klänger sig uppför husväggen längs gamla smågator behöver mycket vatten, men de har oftast väldigt djupa rötter för att sköta sin vattenförsörjning.
Hej! Har härliga Heidelberg o Flammentanz ! Tyvärr har den senare uppfört sig besynnerligt de senaste åren .Den får fina gröna blad o sen massor av blommor, men då blir bladen helt bruna o nästan försvinner, kommer sedan tillbaka när bbommorna är borta. Tacksam förförklaring o botemedel mot detta besynnerliga beteende!
Hej Gulli-Ann! Det var en fråga jag inte kan svara på. Flammentanz brukar vara frisk och angrips sällan av svampsjukdomar. Det är möjligt att problemet sitter i rötterna/jorden. I så fall skulle jag råda dig att ta bort rosen helt och plantera en ny en bit ifrån på ny jord. Ledsen att jag inte kan hjälpa dig närmare. Hälsningar från Maria
Hej, jag är lite i valet och kvalet, vi har en blåsig tomt uppe på en backe där vi vill göra flera krypiner med pergolor och till dessa klätterrosor för att slippa se en tråkig enorm gräsmatta. Även om vi har planterat nya träd när vi flyttade hit för två år sedan, känns det väldigt kalt. Det är syd sydväst och soligt läge. Vit, aprikos eller gula färger vore bäst eftersom det är en röd tegelvägg bakom. Jag har väldigt svårt att välja klätterros, ska man välja storblommiga sådana med långvariga blomning i stället för enkla kortblommande blommor, om man har blåsig tomt? (Bor inte direkt vid, men nära en sjö, därifrån alltid blåser rätt hårt. ) Jag hade hemskt gärna velat ha något som är motståndskraftig mot vind och sjukdomar, snabbväxande, men inte överväldigande. Något som är trevligt att se och bekvämt att vistas i närheten, gärna med doft i ovan nämnda färger. Vi bor i zon 3. Vad är det ni kan rekommendera? Tack på förhand.
Hej! Blåsiga lägen är inte lämpliga växtplatser för de flesta rosor. Klätterrosor tror jag blir svårt att klara om inte någon form av vindskydd etableras först. Det kan vara häckar, täta buskage, staket, skärmar el dyl. Gärna i flera lager med lite avstånd. Rugosarosor är bäst anpassade för blåst, då de har sitt ursprung i strandområden. Men det blir inga klätterrosor, utan buskrosor. Du får se rosplanteringen som ett projekt i flera steg där du skapar vindskydd först och sen planterar rosor. Lycka till, hälsar Maria