Fruktmögel, gul monilia, ger mumieäpplen

Fruktmögel syns som hopskrumpna äpplen med gulvita mögelklumpar.

Fruktmögel är en ganska vanlig sjukdom på äpple som angriper frukterna i mognadstiden. Äpplet får först bruna rötfläckar med ljusgula mögelvårtor som bildar ringar runt fruktkroppen. Så småningom torkar äpplena in och då kvarstår det torra bruna fruktmumier som hänger kvar i trädet över vintern.

Fruktmögel bildar ringar av gulvita mögelfläckar på äpplen och plommon.

De här angripna äpplena och mumierna måste plockas bort och förstöras. Plocka även noga upp nedfallna mumier. Släng dem i soporna, inte i komposten, för sjukdomen sprider sig genom att mögelsvampen vandrar vidare till friska växtdelar.

Fruktmögel på äpple och plommon orsakas av svampen Monilia fructigena.

Hagelskador är en vanlig inkörsport för gul monilia på äpple. Jag misstänker att även getingarna i augusti kan ha öppnat upp för en del skador. Även plommon drabbas lätt av monilia och kan där vara svårbekämpat. Det bästa är att se till så inte frukterna sitter för tätt på grenen, utan att det finns luft mellan varje frukt. Kartgallring alltså. Sjukdomen vandrar nämligen från angripna till friska frukter och sprids sedan säkerligen med getingarna till nästa träd och nästa.

Svampen Monilia fructigena har angripit ett plommon.

Samma svamp, Monilia fructigena, orsakar svarta, glansiga äpplen vid vinterlagring. De smittar snabbt ner sina grannar i lådan. Var därför noga med att kolla äpplena under lagringsperioden så att du inte står med en låda full med förstörda, svarta äpplen när du ska till att göra en god dessert av dem.

6 reaktioner till “Fruktmögel, gul monilia, ger mumieäpplen”

  1. Om en del äpplen angripits av Mobilia, ska man då plocka ner alla friska äpplen, för att inte alla ska bli angripna?

  2. Hej Birgit! Det är ganska mycket monilia på äpplen i år, men det är inte så farligt. Plocka ner de angripna äpplena och släng dem. De friska kan hänga kvar och mogna klart. Kanske blir det fler angripna småningom, men då plockar du ner dem också. Kartgallring är annars ett bra tips för att minska angreppen till ett annat år. Lycka till med dina äppleträd! hälsar Maria

  3. Är vissa äppelsorter mer mottagliga än andra sorter. Har hört att det finns en sort som heter Gylling , som skall vara immun mot monilia.
    Brita Gustafsson

  4. Hej Brita! Sjukdomsresistensen varierar stort mellan olika namnsorter hos bl a rosor och äpplen. I boken ’Svenska äpplesorter’ av Görel Kristina Näslund och Ingrid af Sandeberg anges om äpplet Gylling från Ekebyhov att det ansågs inte angripas av monilia eller skorv. Uppgiften kommer från en plantskolekatalog av år 1920. Hälsningar från Maria

  5. Jag har flyttat in i en gammal överväxt och oskött trädgård med 2 äppleträd som båda har Monilia. De har haft det länge tror jag, har hittat mumieäpplen i en gammal komposthög och djupt i gräsmattan runt träden.
    Går det få bukt på Monilia efter flera års sjukdom?
    Är nog omöjligt att hitta varenda litet mumieäpple som fallit ner utan att sanera marken/jorden.
    Finns det något mer jag kan göra? förutom det du nämnt ovan?
    Eller är det bara att såga ner träden och börja om med härdiga sorter?
    Det är tillsynes fina friska träd som får mycket vattenskott och frukt varje år. Så vore ju synd om det är hopplöst….

  6. Hej Nikki! Monilia är vanligt förekommande vissa år och andra år med bättre väderförhållanden så blir det nästan inga mumiefrukter. Tycker absolut inte du ska såga ner träden för det. Plocka bort mumierna när du ser dem och håll efter sjukdomen på det sättet. Tycker du ska passa på att plantera några nya träd också. Agnes är en ganska ny sort som har ganska god resistens mot monilia. Fråga gärna i plantskolan efter friska sorter. Lycka till med dina äppleträd! hälsar Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.