Sockrigt söt av nybakta kakor eller varm jordgubbssylt är doften som stiger från de nedfallna gula eller rosa löven under katsuraträden. Det är en härlig växtdoft, minst lika fin som liljekonvaljens rena försommardoft, fast på ett helt annat sätt. Namnet Cercidiphyllum japonicum betyder det japanska trädet med blad som liknar Cercis, judasträd. Fast katsura förekommer inte bara i Japan, utan också vildväxande i delar av Kina. Den är nära besläktad med magnolior.
Katsura är ett träd för fuktigare jordförhållanden. Den lider av torka, något man kunnat se i sommar om den placerats i alltför torr jordmån. Då gulnar bladen i förtid, får bruna bladkanter och krullar ihop sig. Annars blir det här ett luftigt, (oftast) flerstämmigt träd med en avrundat pyramidal form. I våra trakter ca 10 meter hög, men i bättre klimat upp till 25 meter.
Det finns en E-planta med härkomst från Göteborgs botaniska trädgård med namnet C. japonicum fk Göteborg E som går upp till zon 4-5, annars är den knappt härdig till zon 4. Placera den gärna intill vatten som åar och dammar för att få bäst utveckling. De vackraste, smörgula höstfärgerna får katsuran på surare jordar, men den trivs bra även i kalkrikare mark. Jag är väldigt förtjust i katsura och placerar gärna in den i trädgårdar där förhållandena är de rätta.