Du behöver inte bo i den varmaste växtzonen för att ha ett eget fikonträd. De är utmärkta att odla i kruka och ta in till vintern. Storleken kan ju inte bli densamma förstås, men du kan mycket väl få en del frukt att njuta av. Fördelen med fikon jämfört med andra medelhavsväxter är att de fäller bladen på vintern och därför kan övervintras på vilket som helst frostfritt ställe, de behöver inget ljus. Så en hörna av garaget går bra, så länge det inte är för varmt där inne. En temperatur på omkring +5-10 grader är bra.
Fikon som finns i svensk handel är framför allt Ficus carica ’Bornholmsfikon’ synonymt med ’Bornholms Diamant’ och F.c ’Desert King’. Den förstnämnda är härdig i zon 1, kingen kan gå upp till zon 2. Om du bor i gynnsamt läge och har en solig och varm vägg, eller ännu hellre en 90 graders vinkel mellan två väggar kan du plantera ut den på friland. Plantera i kalkrik och väldränerad jord. Har du ditt fikon i kruka kan du gärna blanda i stenmjöl och lecakulor. Leca är ett bra sätt att få ner vikten på jorden och öka den värmehållande kapaciteten.
Fikon i kruka kan gärna stå lite trångt och helst i lerkruka. Det här är en växt som svarar bra på rotbeskärning, då det ökar fruktsättningen. Och den har väldigt expansiva rötter, det vet de som haft fikon i växthus. Där gäller det att hålla efter rotskotten med spaden så den inte fyller all jord. Vid omplantering i kruka gallrar du bland de grövsta rötterna, efter att ha blötlagt hela rotklumpen ordentligt. Det blir en föryngring av rotsystemet som trädet mår bra av. Plantera sedan tillbaka trädet i samma kruka med ny jord.
Fikonbladen är stora och avdunstar mycket vatten varma dagar, så plantan behöver mycket vatten. Låt den inte torka ut. Vattna gärna med utspädd flytande näring vid varje vattning under sommaren. Blir bladverket alltför stort och krukan besvärlig att flytta måste du beskära grenarna. Gör det helst när trädet är i vila, för fikon är en blödare. Man kan beskära långa skott ner till 3-4 ögon. Årsskott som inte har fruktanlag kan pinceras på sommaren. Frukterna på våra nordiska adriafikon bildas utan föregående befruktning, till skillnad från dem på varmare breddgrader, som kallas smyrnafikon, som har hjälp av en liten stekel som sköter befruktningen. Fruktämnet bildas föregående säsong och ser ut som små ärtor i bladvecken.
Har ett fint fikonträd på en solig uteplats. När vi
Kom hem efter att ha varit borta två veckor var alla
blad förutom sex stycken borta. Torkan hade tagit dem.
Går det att få liv i mitt fina fikonträd igen?
Hej!
Fikon är en medelhavsväxt som klarar av torra somrar. Den går i vila om den blir för torr. Vattna upp ditt träd ordentligt så skulle jag tro att det kommer igen ganska snart. Lycka till! Hälsar Maria
Tack,
Har nu börjat vattna regelbundet.
Behöver den näringsämnen. Om så, vad?
Sedan håller vi tummarna och hoppas att de sex
återstående bladen snart får sällskap
Hej igen! Fikonet är ett ganska anspråkslöst träd och klarar sig ofta med den näring som finns i jorden. Men om årstillväxten är väldigt svag, med bara korta årsskott så kan du ge den sk höstgödsel som innehåller bara lite kväve och mer fosfor och kalium. En sådan blandning finns t ex i den röda Algominen. Blanda gärna ner gödseln i jorden och vattna rikligt därefter.
Hälsningar Maria
Mitt fikonträd har fått ngn form av spindel eller annan form av sjukdom som gör bladen lite rostfärgade i vinterträdgården. Den tappar även blad. Vad gör jag för att rädda fikonträdet. Det kommer trots allt ny blad i topparna.
Hej Stig! Tråkigt att höra att ditt fikonträd blivit sjukdomsangripet! Men spinn (som jag tror det är) är tyvärr en vanlig åkomma på fikon. Särskilt om fikonet står varmt i t ex växthus. Spruta trädet med såpalösning (½ dl grönsåpa, 1 liter vatten, ½ tsk rödsprit) upprepade gånger med några dagars mellanrum. Hjälper inte det får du ta ett annat preparat. Har hört talas om Spidermite Control som är ekologiskt och ska vara mycket effektivt. Lycka till! Hälsar Maria
Hej
Jag tog in mitt fikonträd inomhus i höstas när det började frysa på. Jag visste inte då att den vill ha svalt för att övervintra. Nu i december sköt den nya skytt med stora ljusgröna blad. Vad gör jag nu? Kan jag ställa ut den i garaget eller låta den stå kvar inomhus i rumstemperatur? MVH // Mattias
Hej Mattias! Ditt fikonträd har satt igång att växa igen och då behöver det både ljus och vatten. Så fortsatt förvaring tycker jag hänger ihop med om ditt garage är ljust, då kan du ställa ut det där, eller i annat fall låter du det stå i fönstret i det svalaste rummet du har. Passa noga så det inte drabbas av sköldlöss eller annan ohyra som spinn, vilket är lätt hänt inne i rumstemperatur. Smittan kan komma via nyinköpta blommor, när man minst anar det. Lycka till med fikonet, och berätta gärna för mig hur det gick! Hälsningar Maria
Hej,
Jag köpte ett fikonträd förra året som nu fått vila under vintern. Det står sedan någon vecka inomhus igen vid ett fönster och är i full gång med att slå ut gröna blad. Ska jag beskära den nu eller är det för sent?
Tack på förhand för vägledning 🙂
Jenny
Hej Jenny! Fikon är inte nödvändiga att beskära, om de inte blir alldeles för stora. Helst ska du klippa ditt träd medan det är i vintervila. Nu när det börjat växa blöder det lätt. Men alla unga skott kan kortas in till 2-4 knoppar under hela säsongen, gå bara inte in på den gamla fjolårstillväxten. Då får du en buskigare planta som förgrenar sig. Lycka till, önskar Maria
Hej, när kan man sätta ut sitt fikonträdi kruka igen? Mitt har stått svalt i ett förråd över vintern och nu börja den knoppa. Bor i södra Skåne.
Hej Jenny!
Fikonet är inte jättekänsligt om det kommer en liten frostknäpp. Det beror lite på vad du har för en plats till din planta där ute. Står den skyddat så kan du börja vänja den vid utevistelse. Speciellt som den inte utvecklat några blad än. Har plantan fått stora, nya blad får man ta det lite lugnare i början så de inte bränns av solen eller blåser sönder. Det ska bli några svala nätter framöver, men du kan nog börja ta ut det på dagtid. Lycka till med ditt fikon! Hälsar Maria
Hej Maria,
Jag köpte ett fikonträd idag. Detta träd har inga blad utan bara en stam och är av sorten bornholm diamant, har inglasad balkong/uterum. Kan jag ställa ut mitt träd redan nu eller ska det planteras om i väldränerad jord och stå inne ett tag till? bor i sthlm och temperaturen nu är stadiga 4grader.
Mvh Sara
Hej Sara! Du kan gärna ha trädet utomhus, fast passa på om det lovas minusgrader för att i så fall lyfta in det eller svepa om det med en fiberduk. I och med att fikonet inte har några blad än så har det stått svalt över vintern och då kan det börja vänjas vid uteluften hellre än att det ”exploderar” i rumstemperatur. Väldränerad jord i en inte alltför stor kruka är för övrigt ett bra tips. Lycka till med ditt fikonträd, önskar Maria!
Jag har ett fikonträd i kruka som jag fått som skott från Italien. Kan jag plantera ut det i trädgården? Bor i Falkenberg.
Hej Solveig! Det låter som om det är en vinterkänsligare planta eftersom den härstammar från medelhavsområdet. Så jag råder dig att behålla den i kruka så du kan ta in den någonstans där det är frostfritt över vintern. Annars kan det nog gå illa. Lycka till! Hälsar Maria
Hej.
Jag köpte ett fikonträd som jag nu har i kruka inomhus, på ett soligt läge. Jag har planterat om den med citrusjord och lagt några stenar i botten av krukan för dränering. I förra veckan såg jag att vissa blad har blivit bruna i kanterna. Det är dessutom vissa bruna fläckar på grenarna också. I övrigt ser växten ut att må bra. Jag misstänker att det har med vattningen att göra, men jag har hållit den jämnt fuktig hela tiden. Vad tror du de bruna fläckarna kan bero på? Vattnar jag för mycket? Tack på förhand!
Hej Linda! Hur mycket man ska vattna fikon beror förstås på var det står, hur stor kruka det har, om det är en lerkruka eller plastkruka, vilken jordblandning man har etc. Fikon är lite knepiga med hänsyn till svampsjukdomar, men det blir sällan så hög luftfuktighet inomhus att det skulle påverka ditt träd. Kan du hålla det utomhus under sommaren vore det bäst. Låt det torka upp lite mellan vattningarna och vattna jorden genomblöt så att överskottet rinner av. Bladen brukar trilla av ibland och det kommer ut nya efter ett tag. Jag tror ditt träd kommer att klara sig. Lycka till! hälsar Maria
Hej
Min man kom hem med med två st ca 3dm långa ”pinnar”,fikon.Jag blev glad såklart,men undrar nu hur vägen till frukt går? Vi har växthus och en varm och solig veranda,vad passar bäst?Just nu står ”pinnarna” i varsin mjölkförpackning med ca 2dm jord.Kan jag plantera i samma kruka? Hur ska den se ut?
Jag bor i Härnösand.
Tacksam för alla goda råd.
Margareta
Hej. Har köpt ett fikonträd som står ute på terassen har bladen kryllat ihopa sig så det ser ut som den ska vissna är inte torr och har fått näring, kan jag rädda den på något vis? Tackar på förhand hur jag ska göra.
Hej Eva! Jag skulle tro att ditt fikon blivit skadat av blåsten ev i kombination med stark sol om det kommit ut inifrån. Men det är ingen fara även om trädet tappar sina blad, för det kommer nya efter ett tag. Sköt om det som vanligt, men vattna lite sparsammare i det fall att bladen trillar. Då kommer det inte att förbruka lika mycket vatten. Lycka till, hälsningar Maria
Hej Margareta! Det låter jättekul! Plantera pinnarna i var sin kruka med genomsläpplig, normalgödslad jord och vattna lite lagom. Du kan ha en vanlig blomkruka till en början och byta upp dig sen när det blir fullt av rötter i krukan. Du kan ställa pinnarna i växthuset för att driva på utvecklingen. Sen när det börjar växa kan du behöva toppa dina plantor för att de ska grena sig. Lycka till, hälsar Maria
Hej Maria,
Vad tror du om följande:
Odla ett fikonträd i en 40l kruka från Lindesberg och placera den under vintern längst inne ett ej uppvärmt cyckelförråd på gården. Kan det gå?
Mvh
Svante
Svante
Hej Svante! När man tar upp växter ur marken och odlar dem i krukor så blir kylan mer påtaglig. Marken är mycket varmare och endast ytskiktet fryser till om köldknäppen bara är kortvarig. En kruka däremot står fullt exponerad för kyla från alla håll, utom nerifrån, där den gränsar mot backen och hela jordklumpen fryser till is. Så risken för köldskador är alltså större i kruka än om du hade grävt ner ditt fikon i jorden och skyddat det med löv, halm, en isolerande låda av frigolit eller dylikt som täcks av snö. Jag förmodar att temperaturen längst in i ditt cykelförråd blir i stort sett lika som utanför. Det enda du slipper är vinden. Det kan gå ett år, men det kan lika gärna gå åt pipan år 2. Naturligtvis är detta även beroende av var i landet ditt fikon bor. Så mitt svar är, riskabelt, men det kan gå. Lycka till, hälsar Maria
Hej. Jag har ett fikonträd på min glasveranda, men nu funderar jag på att ställa ut den i trädgården. Hur ska den stå, jag funderar på halvskugga, tror du det skulle funka?
Sen om den för en självvattnande kruka så kanske den kan klara sig utan vattning ett tag.
Med vänlig hälsning, Tuula
Hej Tuula! Fikon trivs nog bättre utomhus under sommaren. Halvskuggigt läge låter bra. Särskilt nu i början när plantan ska vänja sig vid utomhuslivet är det bra att den inte står fullt solstekt, för då bränns bladen lätt. Inomhusklimatet är bra mycket mörkare. En självvattnande kruka ska säkert funka. Lycka till med ditt fikonträd! hälsar Maria
Hej
Jag fick ett fikonträd som ska planteras om till en större kruka. Den ska stå i balkongen över sommaren. Vad ska jag ha för jord för omplanteringen?
Hej Jasmin! Fikonträd kan gärna stå lite trångt i krukan, för då avsätter de mer energi till att bilda fruktämnen än till att växa på höjden/bredden. Man kan normalt plantera om dem ca vart annat, vart tredje år. Använd en genomsläpplig jord, t ex vanlig krukväxtjord som innehåller minileca eller perlite. Det är viktigt att jorden inte är för vattenhållande, för då kan rötterna ruttna. Krukan ska också ha dräneringshål. Lycka till med fikonträdet, hälsar Maria
Hej!
Jag har precis köpt mitt allra första fikonträd, för bara några veckor sedan.
Då jag bor i lägenhet på tredje våningen har jag ställt det i fönstret där den har tillgång till mycket solljus.
Den ser ut att må ganska så bra, men vissa löv har börjat torka och trilla av.
Den står nu i plastkrukan som den ”bodde i” då jag köpte den. Jag har ställt plastkrukan i en lerkrukan. Tänker att jag ska omplantera den och ge den mer näring. Något annat du tycker jag borde göra? Hur ska jag bäst hantera den till vintern?
Tack på förhand!
Elise
Hej
Mitt fikonträd har fått spinn och jag har behandlat den med din huskur.
Hur ser jag att spinn är borta? och att trädet mår bra igen?
Har behandlat i 4 dagar under 1 och halv vecka.
Tänkte gå och köpa medlet du även nämner i tidigare inlägg.
Tack på förhand!
Ulrica
Hej Elise! Kul att du blivit med fikon! Det låter som att du inte har balkong och då skulle jag råda dig att ta bort trädet från fönsterbrädan ifall det står i ett söder- eller västerfönster. Det har nog fått lite brännskador på bladen, skulle jag tro. Ställ krukan en bit längre in i rummet så inte solgasset blir alldeles för starkt. En lerkruka är bra för fikon, men då måste du kolla vattningen lite oftare i och med att lerkrukan avdunstar vatten. Däremot behöver du inte byta till större krukstorlek. Till vintern skulle den må bäst på sval plats, för inne i rumstemperatur blir det lätt skadedjur. Vinterförvaringen kan vara en mörk källare, det spelar ingen roll med ljuset eftersom bladen ändå fälls till vintern.
Läs gärna också mitt blogginlägg om fikon från idag. Lycka till med ditt fikonträd! hälsar Maria
Hej Ulrica! Spinnkvalster är små djur som lever på undersidan av bladen. De spinner ett nät runt sig för att få vara ifred och det är ofta då man upptäcker angreppen. Har du god syn kan du se dem med blotta ögat, annars är ett förstoringsglas eller lupp bra. Efter en avslutad såpakur får du göra checkar under bladen för att kolla resultatet. Det kan vara svårt att spruta bladen på undersidan och då kan man lätt missa något blad. Vips har kvalstren förökat sig och så är man där igen. Lycka till med bekämpningen! hälsar Maria
Hej! Vi har ett stort fikonträd i växthus. Det har ganska många frukter i år. Problemet är att frukterna faller lätt av innan de mognat. De är gula och har inte den typiskt rödaktiga färgen som de brukar få när de mognat. Frukterna är inte heller så stora. Däremot är bladen mycket stora. Trädet står i en murbruksbalja med dräneringshål. Varför tapper den sina omogna frukter? Tacksam för råd. Ingrid
Hej Ingrid! Jag är inte helt säker på orsaken till ditt kartfall, men jag undrar om det kan bero på övervattning. Om bladen är jättestora och frukten inte lyckas kan det också vara för mycket gödsel. Prova att dra ner på bägge under en tid så att du bara vattnar när jorden börjar bli riktigt torr. Lycka till med fikonet, hälsar Maria
Hej! Vi har flera fikonträd i vår trädgård, samtliga på friland. 2 av sorten ”Smyrna” som ofta ger frukt, så även i år. Har nu även planterat 2st ”desert king”, ett i april år och ett förra året. Det kommer dock inga fikon, däremot en massa blad. Har hört och läst att det tydligen skall vara svårt att få frukt på just desert king, och att andra sorter som tex ”Brown Turkey” skulle vara mer lönsamma om man vill ha frukt på sitt fikonträd..? Stämmer detta.. Vi bor i sydligaste Skåne, så klimatet borde ju fungera…?
Hej Magnus! Desert King är ett fikon som brukar rekommenderas för Skåne jämte Smyrna och Bornholm. Jag vågar inte uttala mig om just Desert King skulle bära mindre frukt. Du får fortsätta utvärdera dina sorter helt enkelt. Låter härligt att du har plats för så många fikonträd i din trädgård! Lycka till med de nya träden, hälsar Maria.
Hej,
Jag jag har rtt gikonträd dom ännu unde givit frukt. Det är strax över 2 m högt och har 6 stammar. Kan det vara så att det inte är ett sjävbefruktande träd? Hur kan jag veta det? Vad kan jag göra för att det åt det? Vad innebär rotbeskärning?
Tack på förhand!
/Melissa
Hej Melissa! Det är möjligt att ditt fikonträd härstammar från en sort vid Medelhavet. Har du köpt plantan eller fått den som stickling via någon i medelhavsområdet? De fikon som säljs i Norden är självbefruktande, men övriga (vild)sorter måste ha hjälp av en gallstekel för att bli befruktade. Inte mycket att göra åt det i så fall. Du får ha plantan som en grönväxt istället. Rotbeskärning är detsamma som grenbeskärning, fast man gör inkortningen på rötterna istället. Rotbeskärning kan göras med en gammal sekatör, spade eller kniv. Du minskar på rotsystemets volym för att stimulera nybildning av unga rötter och för att begränsa rotsystemets utbredning. Läs mer om fikonträds befruktning på min blogg imorgon! Lycka till, hälsar Maria
Hej! Jag bor i Lund och har mitt Fikon på friland. Fikonet är ca 3 år och jag har själv förökat det och det står i vinkeln mellan två 1,40 höga altanplank och har sol från lunch och hela kvällen. I år är det 2 fikon på det och det har slagit många nya grenar. Jag är så nöjd. Vattnar regelbundet och ger det näring. Har läst mig till att fikonanlagen kommer i bladvecken men MIN FRÅGA ÄR: när kommer de?
Med vänlig hälsning
Birgitta
Hej Birgitta! Kul att höra att ditt fikon trivs bra på friland! Det skyddade läget du åstadkommit med de två planken är toppen! Läs gärna mer om fikon på http://greenspire.se/blogg/om-fikonets-hemliga-befruktning/. Där kan du se mer om blomning och befruktning. Och gödsla inte för kraftigt, så det blir en massa bladväxt men inga knoppanlag! Lycka till med fikonträdet, hälsar Maria
Hej! Mitt fikon träd har blivit stort med säkert 15-20 fikon som växer sig stora. Nu till frågan bladen börjar bli lite gula. Har jag vattnat för lite eller behöver den mer näring.
Hej Nicole! Kul att du har fikon på kommande – härligt! Gula blad kan ha olika orsaker: 1) enstaka blad kan bero på naturligt åldrande, 2) för mycket vatten, 3) för lite vatten, 4) för lite kvävegödsel, 5) stress om trädet nyligen planterats om, 6) skadedjur. Du får försöka analysera din skötsel och välja det svar som du tror på mest i detta fall. Om trädet står i kruka eller på friland kan ha en viss betydelse också. Misstänker du näringsbrist så ska du ta det väldigt försiktigt med gödsling, eftersom vi redan är sent på säsongen. Ge flytande gödning i så fall, men bara halv dos. Lycka till med fikonträdet! hälsar Maria
Hej
Jag har två små fikomträd som jag har fått som sticklingar från ett gammalt träd. De har växt till sig gott o har blivit runt 30 CM på ett år, men nu har den ena fått små bruna fläckar på några blad som blir ljustgröngula o som därefter lätt faller av. Vad kan det bero på. Har den inomhus i ett stort fönster i österläge i lerkruka o vattnar vart annan dag med vänliga hälsningar Lone -Pia
Hej!
Jag fick ett fikonträd Bornholm av min bror nu i sommar. Tyvärr torkade det ut under 2v semesterfrånvaro. Bladen är skrumpna men sitter liksom fortsatt fast som får en att tro att det finns liv i de. Jag har planterat om i en lerkruka.
Jag undrar om det finns chans för överlevnad för mitt kära träd, samt så undrar jag hur jag bäst sköter om trädet framöver? Avlägsna torkade blad?
Tack för bra läsning på denna sidan!
Hej Lone-Pia! Det verkar som om du haft god tillväxt på dina fikonträd. Jag vågar inte svara på vad det är som drabbat det ena av dem. Det borde man helst se i verkligheten. Kolla noga under bladen om du ser några kryp där och i så fall kan du spraya med såpvatten. Det är så milt att det inte skadar växten. Och fortsätt i övrigt att sköta om trädet på bästa sätt och vattna inte för mycket. Österfönster är inte så varma, så kolla att jorden torkar upp mellan vattningarna. Jag hoppas trädet repar sig och får helt fina blad nästa år! hälsar Maria
Hej Anders! Bara fortsätt att vattna och ta hand om ditt fikonträd. Jag tror att det ska klara sig ändå, det är väldigt tuffa växter! De torra bladen trillar småningom av av sig själva, men du kan ta bort dem om det ser risigt ut. Läs vidare alla fikontips på min blogg, det finns en del olika inlägg. Tack för beröm! hälsar Maria
Hej
Jag har 2 fikonplantor som stått ute hela våren och sommaren, den ena är ett par år gammal och har aldrig burit frukt det andra är ca 30 cm högt och har 3 st fikon, inköpt i år. Jag funderar på att plantera de på friland men vet inte om jag bör göra det nu på hösten eller vänta till våren.
Hej Diana! Du berättar inte var du bor, men jag förmodar att det är i södra Sverige. Satsa tid på att göra en riktigt bra växtbädd för dina fikon. Djupgräv jorden och fyll på med mycket lucker kompostjord och annat material som kompenserar för din ursprungliga jordmån. Sandtillskott och torv om det är lerigt, torv och barkmull om det är en sandig jord. Men tillsätt inte extra näring, eftersom fikonet inte ska ha för fet jord. Ha också minst en varm/vindskyddande vägg bakom och/eller vid sidan om. Husvägg, plank, häck eller liknande. Därefter tycker jag det är möjligt att plantera ut träden redan i höst eftersom de stått ute sedan i våras. Lycka till med dina fikon! hälsar Maria
Hej! Vi har en fikon buske som växer på friland och just nu skördar vi frukt.
Det sitter nog ca 50 st på det om inte fler, vet inget om busken eftersom vi har endast bott är i 4 år.
Växer mot en halvmeter hög sten, annars oskyddat och den är ca 1,5 m hög.
Har vattnat den bra i år och plus vårat väder i sommar har gett resultat .
Vi bor i Kalmar , vilken sort kan det vara ?
Hej Jan-Ove! Det låter underbart att ni får så mycket fikon på ert fikonträd! Stenen har varit bra hjälp skulle jag tro, speciellt när plantan var liten och skulle etablera sig på platsen. Det varma vädret och din vattning är såklart en av förklaringarna till att så många fruktämnen har utvecklats hela vägen till frukt. Ämnet bildades redan ifjol. Jag kan inte gissa på sorten, det är helt omöjligt, men Bornholmsfikon är ju vanliga, så det kan vara den. Ha en skön höst, hälsar Maria
Hej Maria,
Vilken skön lång tråd det var här. Har ett jättestort
fikonträd som jag övervintrat tidigare. När är det dags
att ställa in trädet?
Tack på förhand!
Hälsningar Anna
Eller hur, Anna! Det hade varit kul att höra hur du löst övervintringen tidigare för ditt stora fikonträd. Mitt tips är att utgå från vädret helt enkelt. De allra flesta fikon tål ju lite minusgrader, så man kan gott vänta till de första frostnätterna. En mindre planta kan man försöka ta in redan tidigare om man vill behålla bladen på som krukväxt ett tag. Men de har svårt att klara torr inomhusluft utan spinn mm, så de trivs bättre svalt. Lycka till med årets invintring, hälsar Maria
Hej!
Fick ett fint fikonträd i present i juni. Har inglasad stor balkong med mycket växter och upptäcker förra veckan att mitt fikontröd är fullt med sköldlöss. Har nu klippt bort alla blad och frukter (utom knopparna), plockat bort sköldlöss med pincett samt skrubbat stammen med tandborste och såpa med en rejäl dusch. Ska även plantera om växten och tvätta lerkrukan.Kan jag rädda trädet på detta sätt eller ska jag göra något ytterligare.
Hej Pia! Trist att höra att du drabbats av sköldlöss! Det är besvärliga odjur som kan vara svåra att bli av med. Jag tror du har rätt strategi för bekämpning. Såpsprit är vad jag brukar använda till de flesta skadegörare och spraya på. 1 liter vatten + ½ dl grönsåpa och ½ tsk T-röd. Duschningen upprepas ofta. Det kan vara bra att skydda jorden med en plastpåse som du knyter tätt intill stammen. Lycka till! hälsar Maria
Hej
Min fikonplanta som stått ute och frodats i sommar har jag nu beskärt och tänker ställa in i varmförråd 5-10 grader över vintern. Jag undrar om jag ska vattna i vinter och hur mycket i så fall.
Hej Yvonne! Plantan är i vila över vintern och behöver obetydligt med vatten. Det räcker med 1 dl per månad, eller om jorden känns lite fuktig så låter du bli helt. Det är viktigt att vara sparsam med vatten så inte rötterna ruttnar av fukten. Lycka till med övervintringen! hälsar Maria
Hej!
Jag bor i lägenhet i Lund och har mitt fikon i en kruka ute på balkongen. Hur tycker ni/du att jag ska förvara det under vintern? Jag har inget svalt ställe utan antingen är det i den varma lägenheten eller ute på balkongen.
Tacksam för svar
Hej Jacob! Fikon på balkong över vintern kan sluta illa, men det beror helt på hur kall och blåsig vintern blir. En variant skulle vara att hyra in fikonet hos någon bekant som kan erbjuda en frostfri vintervila. Funkar inte det så kan du linda in både kruka och planta i bubbelplast och förvara den ute på balkongen. Jag tycker en vinter inomhus i torr lägenhetsluft är det sämsta alternativet, eftersom risken är stor att växten drabbas av skadedjur som kan bli svårbekämpade. Lycka till med ditt fikon! hälsar Maria
Har förvarat mitt fikonträd ( tappade alla sina blad tidigare i höstas) stående i ett av badrummen i källaren, stod först i garaget. Finns ett litet källarfönster i badrummet som ger visst ljus i övrigt mörkt men med värmegolv. Knopparna längst ut på grenarna har nu spruckit ut i nya blad. Hur gör jag? Ut i kylan i garaget som tyvärr inte är isolerat men mörkt eller ska jag ställa trädet ljust o börja vattna?
Hjälp!
Hej Jörgen!
Det blev lite tokigt när trädet kom in i värmen, för då räknade det ut att vintervilan var slut. Jag tycker du kan prova att hålla det i det svalaste rummet du har där det finns ljus. Vattna som vanligt och var noga med att kolla spinn, trips mm ohyra ofta. Fikon kan övervintra i värme som en krukväxt, men det får lätt skadedjur. Lycka till med ditt fikonträd! hälsar Maria
Hej Maria,
Köpte ett fikonträd i somras som artade sig bra och gav frukt. När hösten kom tappade det alla bladen och jag ställde ner det i förrådet för vintervila. Det är hyfsat svalt där. Har dock läst att fikon behöver en kyligare period under vintern för att åter bära frukt till sommaren. Vad innebär en kyligare period? Vi har frost här nu på upp till -10 grader. Ska jag ställa ut krukan med fikonträdet i trädgården? Hur länge iså fall? Några dagar? Några timmar? Tacksam för svar.
Hej Jenny!
En kylig period innebär vintertemperaturer omkring +5 grader eller så. Man behöver inte utsätta fikonen för minusgrader. Ett fikonträd i vila är i och för sig ganska frosttåligt, men jag tycker inte du ska flytta det nu, utan låt det stå i förrådet tills det säkert är frostfritt ute. När väl knopparna spricker och de nya bladen utvecklats är trädet mycket känsligt mot frostknäppar. Lycka till med ditt fikonträd! Hälsar Maria
Hej!
Hur lång vintervila behöver ett fikonträd? Jag har mitt fikon (Bornholmsfikon) ute på sommaren och när det var dags att ta in det i höstas så var det som allra, allra vackrast. Kändes fel att ställa ner det i källaren då så jag hade det i hallen en stund. Nu har det stått i källaren, i ett rum där det är 10-12 grader (tyvärr blir det inte svalare) i ett par månader. Det är dags att plantera om trädet i år också och jag är osäker på när det är dags att väcka trädet ur sin vinterslummer. Ska det få sätta fart innan jag planterar om det?
/pia
Hej!
Jag har under vintern nu haft mitt fikonträd i garaget. Det står inte helt mörkt då det finns ett litet fönster och kanske att det är lite för varmt också… Nu har det kommit massor med frukt (ca 2cm stora) på trädet. Men inga blad än. Hur gör jag nu för att behålla frukten? Jag har börjat vattna lite smått…
Mvh
Sandea
Hej Sandra! Du kan ännu ta det lite lugnt med vattningen och vänta med att plocka fram ditt fikonträd tills det blivit varmare väder så att det småningom kan stå ute om dagarna. Det är bättre att flytta ut det direkt än att ta omvägen via rumstemperatur, för då blir bladen väldigt ömtåliga för både frost, blåst och sol. Bara lätt bevattning alltså och beroende på vädret så ställer du det på ett soligt och vindskyddat ställe när dagarna blivit varmare. Lycka till, hälsar Maria
Hej Pia! Jag svarar nästan likadant till dig som jag gjorde till Sandra på en snarlik fråga. Låt trädet vila tills det blir frostfritt väder ute. Först då är det lönt att flytta ut fikonet. Ta inte in det emellan så blad börjar utvecklas, för de är mycket känsliga och skadas lätt. När trädet kan vara ute blir det den bästa bladutvecklingen. Det behöver inte planteras om förrän strax innan det är dags att flytta ut det. Lycka till med ditt fikonträd, hälsar Maria
Tusen tack för snabbt svar!
Då lugnar jag mig lite med vattningen o håller tummarna helt enkelt.
Hej,
Jag flera fikonträd som jag bara har inomhus och jag undrar hur jag ska beskära dem. Nu växer de bara på höjden eftersom det endast kommer nya blad längst ut på grenen/stammen och sedan är resten av grenen helt bladfri. Det innebär att det blir bara långa höga grenar med några blad längst ut. Har inte vågar beskära grenarna eftersom jag tyckt att de ser lite ”döda” ut och inte har några skott/bladknoppar längre ner.
Tack!
Hej Anna!
Fikonträd kan beskäras hårt för att få buskigare form. Du kan klippa grenarna med 1/3 eller ner till 5 cm grenstumpar. Bästa tid för beskärning är när plantorna är i vintervila. Kvarvarande knoppar kommer att utvecklas till nya grenar. Det kanske är så att plantorna har lite ljusbrist eftersom de sticker iväg på höjden? Eller om krukan är för stor och jorden för ”fet” kan också fikon växa sig för kraftiga och nerprioritera fruktbildning. Så låt dem gärna stå lite trångt.
Lycka till med dina fikonträd, hälsar Maria
Hej. Jag ramplade på det här inlägget precis och känner att om det är någon som kan hjälpa mig så är det du.
Jag har precis tagit fram mitt fikonträd och det har precis börjat skjuta ut nya löv och grenar. Dock bara längst ut på en av grenarna. (den har bara två)
Min farhåga är att det fått för lite vatten över vintern och att den andra grenen torkat ut. De ”knoppar” som satt längst ut på den grenen är helt torra.
Den ser lite avig ut med en stor lövboll längst ute på ena grenen bara. Finns det något som jag kan göra för att den skall skjuta ut lite löv på andra ställen?
Tack på förhand / Kenny
Hej Kenny!
Det är ofta så att fikonträden ser lite aviga ut så här års. Du har en än så länge liten planta och den kommer säkert att växa till sig i sommar. Fikonen brukar sällan dö av torka under vintern, eftersom de släpper sina löv så gör de inte av med så mycket vatten heller. Jag tror att det som har trillat av, som du kallar en knopp, är en begynnande höstfrukt. De klarar sig inte alltid över vintern, men det kommer säkert nya frukter under året.
Ställ ut ditt träd och börja vattna det som vanligt. Bladen kommer småningom. Skulle det se riktigt tokigt ut längre fram så kan man alltid klippa av en gren. Fikonet tål beskärning.
Lycka till med ditt fikonträd! hälsar Maria
Hej!
Vi köpte hus för 2 år sen och det finns en fikonbuske i trädgården. Vill börja med att berätta att ingen av oss kan någonting om växter eller trädgård. 🙂 Busken står planterad mellan plattor på en plats där det tidigare varit en damm. Dammen har vi nu tagit bort. Busken är ganska stor när det kommer blad (1.5X1.5 m..?). Den bär tyvärr ingen frukt. Vi har tänkt använda det tidigare dammområdet till uteplats och därför är busken lite i vägen där den står. Jag skulle vilja sätta den i en stor kruka och ha den i vårt inglasade uterum. Tror du vi kan göra det och hur går vi i så fall tillväga? Kan man tom hoppas på lite frukt då om ett tag, ifall vi har den i kruka i uterummet året runt istället för nergrävd ute?
Mvh Jenny
Hej Jenny! Ni kan börja med att rotbeskära fikonträdet så att det sätter nya smårötter medan det ännu står planterat mot väggen. Gräv ett djupt ”dike” så nära stammen som den nya krukans diameter. Det smala diket går runt om och lite under rotklumpen. Fyll diket med planteringsjord och vattna som vanligt. Grenverket kan beskäras vid samma tid, eftersom 1,5×1,5 meter låter som ett för stort träd att härbärgera i uterum och få grepp om när det ska flyttas. Men kan korta ner grenarna med ca 1/3. Efter en månad eller så kan ni lossa på rotklumpen, dvs försiktigt gräva upp hela plantan inklusive dess nybildade smårötter och plantera över den i sin nya kruka. Det är ett lite riskabelt projekt på så kort tid, för jag gissar att det kommer att bli ganska många kraftiga rötter ni kapar vid den första grävningen. Men det är så här man gör när man flyttar större växter. Genom att ge dem lite tid att acklimatisera sig och bilda nya finrötter ger man dem en chans att leva vidare i mindre format.
Orsaken till att det inte gett frukt än kan vara flera: 1) att det är en sort som inte är självpollinerande och då lär det nog inte bli några frukter i vårt klimat. 2) att växten har fått för mycket kväve och vatten. Den har helt enkelt haft det för bra. 3) växten är för ung för att bära frukt. Skulle dock inte tro det med hänsyn till storleken i det här fallet.
Lycka till med ert fikonträd! hälsar Maria
Har ett fikonträd i kruka som är 20 år gammalt. Vi får mycket frukter på det. Vinterförvaras i en inglasad del av vår terrass. I år har jag hittat små gråa ”saker”. Något mittemellan små gråsuggor och sköldlöss. Trädet savar också mycket på stammarna. Vad kan detta vara.
Hej Ulla! Trist att höra att ert fina fikonträd drabbats av ohyra! Fikon angrips inte av speciellt många insekter normalt, så jag har svårt att gissa vad det kunde vara. Finns lössen på grenarna eller på jorden? Går det att peta bort dem eller sitter de som klistrade på växten? Sköldlöss av olika slag är svåra att bli av med. Men trädet verkar tydligt irriterat eftersom det flödar vätska längs stammarna. Grönsåpa är ett beprövat medel mot många typer av skadeinsekter. Det verkar genom att innesluta dem i en fet hinna så att de kvävs. Man kan gärna blanda i röd T-sprit i såpalösningen och spruta med några dagars mellanrum. Prova i en vecka och utvärdera sen vad som har hänt. Mitt recept: 1 liter vatten, ½ dl grönsåpa, en kork T-röd blandas i duschflaska. Lycka till med ert fikonträd! hälsar Maria
Tack för tips. De små gråa djuren sitter på stammarna och i bladveck. Jag beskar trädet rätt hårt i höstas så det är rätt glest och jag plockar bort alla djur jag ser. Nu finns det inget. Har tvättat stammarna med såp och T röd blandning nu. Det finns ca 25 gröna och fina fikonkart och flera små är på gång. Bladen är inte angripna. Har också flyttat ut trädet på terrassen i en skyddad hörna där det brukar trivas att stå. Jorden i krukan är gammal lägger bara på lite ny jord på ytan. Förra sommaren gödslade jag med torkade brännässlor, kanske de hade något med sig. Hälsningar Ulla
Hej! Jag har sedan tidigare flera fikon, men nu har jag fått ett fikonträd (stam) som planterades om och rotbeskars förra våren, efter det kom den aldrig riktigt igång igen tydligen. Nu undrar jag vad du har för tips till mig för att få fart på trädet igen? Diametern på stammen är ca 4cm och 1,5m högt. Står i en 65l kruka.
Hej Mikael! Jag tror att du ska ge ditt fikonträd lite tid. Det var kanske en hård operation du gjorde med rotbeskärningen och då kostar det på för växten att utveckla nya finrötter som försörjer plantan. Sköt om det som vanligt och håll ut! Växter är inte alltid så snabba. Lycka till med ditt fikonträd! hälsar Maria
Hej!
Mitt fikonträd har stått ute hela vinter och mår jättebra. Nu vill jag gräva upp den och sätta den i kruka.
Vad är det för gjord jag ska använda ??
MVH// Nicole
Hej Nicole! Kul att höra att ditt fikonträd trivs! Fikon trivs bäst i väldränerad och lucker jord som inte innehåller så mycket näring. Såjord kan bilda grunden och så kan du tillsätta lite grov sand och barkmull. Se till att dräneringen fungerar i botten. Om det är ett stort träd kan det bli nödvändigt med rotbeskärning innan du får plats med rotsystemet i krukan. Hoppas det inte tar skada av det. Se till att vattna upp trädet noga efter omplantering så nya rötter växer ut. Efter hand kan man gödsla svagt med flytande gödsel en gång per månad.
Lycka till med fikonflytten! hälsar Maria
Tack Maria !
Hej! Köpte ett litet, ca 70 cm högt, fikonträd förra sommaren. Den fick 3-4 små frukter som aldrig hann mogna då. Det har stått inlindat och täckt i sin kruka, nära väggen på vår inglasade altan i vinter. Det finns nya knoppar men de känns så torra. Har försökt pilla bort lite av det torra yttre och tycker mig se små, pyttesmå tecken på ljusgröna, fräscha blad. Men det har inte hänt något på flera veckor nu, trots att det är varmare och ljusare ute. Är rädd att den frusit i vinter och inte vill komma igen. Men hoppet finns såklart där! Vad tror du? Är det bara att vänta och se eller har du bra några tips på vad jag bör göra?
Hej Maria! Vänta lite till och sköt om ditt fikonträd med vattning vid behov. Annars behöver du inte göra så mycket än. Fikonen är bara i början av sin säsong ännu, så ge dig till tåls så de små knopparna utvecklar sig. Lycka till med ditt fikon! hälsar Maria
Hej, Köpte ett litet fikonträd igår som jag vill ha i kruka. Det står snett i sin plastkruka som är ca 20 CM i diameter. Jag vill plantera om till en cementkruka på ca 35 CM i dia går det bra? Är rätt hög men då kan jag väl lägga lecakulor längst ner? Kan jag använda citrusjord? Hälsning Anna
Hej Anna! Om du vill få fikon också ska du inte skämma bort trädet med för mycket utrymme och näring. Kanske kan du lösa det med att ha plantan i sin gamla kruka nersänkt i den nya med leca runt om? Såjord är bättre än citrusjord då den är mindre näringsrik och har ett något högre pH. Lycka till med fikonet! hälsar Maria
Hej Maria! Vilken bra tråd, massor av värdefulla tips. Jag bor i Malmö och köpte ett fikonträd för några veckor sedan. Det hade då en stam på lite mer än en halvmeter med några blad längst upp i toppen. Trädet står en liten bit från ett mkt soligt fönster. Nu har det växt som bara den och bildat en mindre krona. Det är två grenar som går ut från stammen där en av grenarna frodas och där den lite mindre inte alls växer lika bra. Många av bladen på den grenen är lite deformerade och vissa har hål i sig. Även ett alldeles nytt blad har fått ett hål i sig. Jag har studerat hela plantan noga efter insekter men inte hittat något. Har du någon aning om vad det kan bero på? Hälsningar Anna
Hej Anna! Oj, det var en svår fråga. Jag skulle gissa att det finns en insekt där i alla fall, trots att du inte sett den. Skalbagge, larv eller virvel. Vissa insekter är aktiva nattetid och är då svåra att se. Såpavatten brukar funka på mycket, så du kan prova det. Spruta bara inte när solen skiner på trädet, för då får det brännskador istället. Och försök duscha även bladens undersidor, för det är ofta där som odjuren sitter. Lycka till med fikonträdet! hälsar Maria
Hej Maria,
Jag har ett fikonträd som är ca 1,30 högt och 7 år gammalt. Det har 15 fikon som snart är mogna men tyvärr har flera blad blivit brunfläckiga, som rost. Vad ska man göra med de fula bladen? Hälsningar Gunilla
Hej Gunilla! Tyvärr är rost en vanlig sjukdom på fikon. Den triggas av fuktigt väder som vi haft på senaste tiden. Fikonet härstammar från varmt och torrt medelhavsklimat och där förekommer nästan inga svampsjukdomar alls. Plocka bort de angripna bladen. Förr vet jag att man använde kopparsulfat mot rost på vinrankor och detsamma borde väl funka även här. Fråga i en färghandel eller välsorterad trädgårdsbutik. Lycka till med ditt fikonträd! hälsar Maria
Hej Maria!
Jag har flera fikonträd i olika storlekar som står i kruka. Bor i Järna straxt söder om Södertälje. Alla mina fikonträd och buskar härstammar från en planta som en granne till mig har växande på friland i skyddat söderläge. Han vinterdäcken inte överhuvud taget, så den plantan fryser ner kraftigt varje vinter men kommer igen under våren och växer sig ytterst lite större för varje år. Nu tänkte jag plantera en av mina plantor i liknande skyddat läge, men vill få en så stor buske som möjligt, antar att jag ska satsa på en av dem större som nu står i kruka?! Och hur vinterdäcken jag bäst? Så att fikonet får så bra förutsättningar som möjligt att inte frysa ner och växa sig stor?
Tack på förhand!
Med vänlig hälsning, Mikael
Hej Mikael! Vinterförvaring av frilandsodlade medelhavsväxter och andra känsliga växter är alltid ett vågspel. Det kan bära eller brista. Det som går ett år kanske inte går nästa. Ett större exemplar brukar ha bättre utsikter att klara sig. Alla gånger blir man inte klok på det, för det är mer än temperaturen som spelar in. Vinden är en betydelsefull faktor för att känsliga växter ska dö över vintern. En förhöjd jordklump i kruka eller murat tråg är utsatt för kyla från flera håll, så den måste alltid stå in mot huset för att ta del av överskottsvärmen och isoleringen från huset. Isolera gärna med frigolit. Bygg staket vinkelrätt mot huset för att skydda mot vind från ytterligare ett annat håll. Täta häckar är också bra för att sila vinden. Och till slut måste man solskydda från vårens första strålar då de sätter igång knoppbildningen. De nya bladen är mycket frostkänsliga. Jag har provat inpaketering med bubbelplast och så, men tror att det funkar bäst i växthus/uterum eller annan skyddad byggnad. Halm, leca eller löv på rotzonen är inte fel. Lycka till med ditt frilandsfikon! hälsar Maria
För cirka tio år sedan harjag har planterat ute ett litet fikonträd som kommer från Bornholm; jag har gjort det utan kunskaper om planteringen och skötsel; tyvärr har jag inte kunnat sköta om det; det såg ut som att det skulle dö, men förvånansvärt började det att växa kraftigt från förra sommaren och i år har det blivit ett stort träd med 17 helt friska fikon, andra var sjuka och jag plockade bort dem. Jag ska resa bort i början av september, de 17 fikon är normalt stora, gröna men stenhårda; jag undrar när det blir dags att plocka upp dem och äta; jag undrar också om de någonsin blir mjuka eller ändrar på färg.
Jag är väldigt tacksam för att få information om detta.
Hälsningar från Lund. Maria
Hej Maria!
Vi har fått ett par rotskott från ett fikonträd i Spanien. De stod i vatten när vi fick dem och började snart få blad som ser vissna ut. Vi tänkte att de kanske fått för mycket vatten och att rötterna börjat ruttna, så vi tog upp dem ur vattnet och lät dem torka en smula under några timmar. Sedan satte vi dem i sand (en smula fuktig) går det att rädda dom? Vore roligt om det ginge.
Hej Ulrika! Det var bättre med fuktig sand skulle jag tro. Det kan gå bra, men de kommer knappast att klara vintern utomhus, så om de klarar sig och börjar växa så behåll dem i rimlig storlek i trånga krukor. Då orkar ni med att bära in dem till vintern. Lycka till med era spanska fikon! hälsar Maria
Hej Maria! Det låter ju jättebra att du lyckades rädda fikonet! Karten mognar ganska långsamt och man ser när de är klara att plocka då det blivit lite lila och lätt skrynkliga. Det är ingen idé att plocka dem för tidigt, men inte heller att låta dem övermogna, för i ingetdera fallet blir de goda att äta. Tidpunkten kan variera beroende på sort och väderlek. Lycka till med dina 17 fikon! hälsar Maria
Hej Maria. Jag har haft en buske av Bornholmsfikon på friland i min trädgård i Malmö under kanske fyra år. Busken har verkat trivas väldigt bra, med massor av fikon. Tyvärr har alla fikon försvunnit spårlöst innan de har blivit mogna trots att jag har försökt skydda busken med nät mot fåglar. Jag har senare kommit fram till att det förmodligen är en sork som har klättrat upp och skördat fikonen. I våras upptäckte jag att hela busken tippat, vilket berodde på att sorken gav sig på rotsystemet under vintern när den inte längre kunde skörda några fikon. Jag drog upp resten av busken ur jorden, nu nästan helt utan rötter, och klippte av de flesta grenarna. Sedan planterade jag det som återstod i en kruka där den har rotat sig väl och börjat ge frukt under sommaren. Nu till min fråga: När kan jag plantera ut den på friland igen (den feta sorken har jag gjort upp med)? Är det för sent att plantera nu eftersom rötterna knappast hinner ner speciellt långt innan växtsäsongen är slut? Jag har inte möjlighet att ställa den i något svalt förråd under vintern, men funderar på att låta den stå ute i trädgården i sin kruka till det finns risk att frosten penetrerar krukan och då ta in den och låta den möta en tidig ”vår” i vardagsrummet i slutet av december för att sedan planteras ut i april-maj. Blir det för kort viloperiod?
Hej Mats! Det var ett mycket intressant sorkproblem! Har inte hört att de ger sig på fikon, men det finns tydligen finsmakare! Vilken tur att du lyckades återuppliva fikonträdet. Jag tycker det bästa är att du planterar ut det i rabatten igen. Det är alltid större risk för frysning i en kruka och att ha plantan inne över vintern kan ge den större problem än någon ev frusen gren eller rotstump. Du kan gärna täcka marken med något isolerande material sedan när det börjar frysa på. Lycka till med fikonet! hälsar Maria
Hej!
Jag har ett litet fikonträd i min lägenhet som jag snart tänkt ska få hoppa ner i förrådet för invintring, men jag har lite frågor angående beskärning när den sen kommit i vila. Fikonträdet har nu bara två grenar varpå det sitter en massa blad och några små fikon men jag skulle vilja ha det lite buskigare och få fler grenar. Hur ska jag då beskära och vilken månad skulle du rekommendera mig att göra det?
Mvh Caroline
Hej
Jag köpte ett fikonträd för någon vecka sen som jag bytte kruka på och la till lite extra jord, trädet står inomhus då jag inte har ngn möjlighet att ställa på svalt ställe. Nu börjar vissa blad gulna och falla av. Hur ska jag sköta om mitt träd på absolut bästa sätt så den överlever fram tills sommaren då jag kan ställa ut den?
Mvh nicole
Hej Caroline! Under viloperioden passar det bra att beskära fikonträd. Men gör det inte för sent när vårsolen börjar lysa, då kan trädet börja ”blöda”. Klipp båda grenarna till hälften och upprepa en hård beskärning även nästa år. Så utvecklar det nya grenar från dessa huvudskott så småningom.
Lycka till med ditt fikonträd! hälsar Maria
Hej Nicole! Under vintern har fikon sin viloperiod och de tappar då bladen. Det är en fördel att kunna ha fikon svalt över vintern för att ge dem bästa förutsättningar att bilda nya skott och fruktämnen samt för att undvika sjukdomar och skadedjur som ofta drabbar medelhavsväxter som förvaras i alltför torr luft under vintern. Duscha gärna grenarna, men vattna ytterst sparsamt så länge trädet inte har några blad. Det förbrukar i stort sett ingen näring och vatten så länge det är i vila.
Lycka till med ditt fikonträd! hälsar Maria
Fikonträdet vi fick i juni gav ett par mogna fikonfrukter och står fortfarande ute (november) eftersom temperaturen tillåtit det. Bladen har fallit men inte mindre än femton små gröna fikonkart finns ju kvar. Skall de sitta kvar över vintern eller bör jag avlägsna dem?
Hej.
jag har ett fikonträd som är några år gammalt. Det har övervintrat på min inglasade balkong och har nu börjat få fina blad.
men jag undrar över att det har bildats förtjockningar/klumpar i grenvecken. Liksom bubbliga. De är helt torra och jag kan varken se djur eller sav någonstans.
Kan inte minnas att jag har sett liknande förra året. Bör jag göra något speciellt med trädet eller är det normalt/ofarligt?
Tack på förhand.
mvh josefine
Hej Josefine!
Jag kan inte avgöra vad klumparna är för något på din beskrivning. Du behöver nog skicka en bild på det.
Hälsningar Maria
Hej, Har ett fikonträd på friland. Är ca 2 meter högt och står ganska skyddat med sol från alla håll. Klippte det för året ca 3-4 knoppar ber ( ca 25 grenar ) under vintern. Missa tyvärr att beskära denna vintern. Går det att beskära nu i april. Har inte kommit någon direkt värme och snöar just nu :O(( . / R
Hej!
Köpte ett fikonträd idag och har tänkt att ha det inomhus året runt, går det? Måste den stå jätteljust eller kan det stå några meter in i rummet? Kommer den tappa sina blad under vintern även när jag har den inomhus året runt?
Tacksam för svar
Mvh Sandra
Hej Rickard! Fikon är ett växtslag som lätt blöder om man beskär dem vid fel årstid. Det råder dock delade åsikter om det är skadligt eller ej för växten. Man kan börja och prova med en mindre gren. Verkar det okej efter ett dygn kan du gå vidare. Rinner det mycket så vänta till sensommaren.
Lycka till, hälsar Maria
Hej Sandra! Fikon är utomhusväxter så det kan bli svårt att få trädet att överleva inomhus. Jag har inte sett att man lyckats hålla dem friska från skadedjur i inomhusklimat. De behöver viloperioden i svalare temperatur under vintern. Lycka till med ditt test i alla fall! hälsar Maria
Hej
Jag har en fikonbuske planterad i trädgården, kanske 10 år och 1,75 m hög, har aldrig fått frukt. Den står mitt i trädgården och jag vill flytta den så den står mer skyddat. Kan man dela den i rotsystemet, den är rätt stor ca 60 cm i diameter vid marken? Kan man flytta en del, säg 1/3? Kan man flytta den nu? Hur gör man bäst då?
Hälsar Daniel, södra Skåne
Hej Daniel! Jag gissar att ditt fikonträd har haft det lite för bra i din trädgård. De ska späkas och ha det lite knapert för att de ska ge bäst frukt. En rotbeskärning är en bra början. Men jag tror inte du kan få någon ny planta genom att bara hugga rotsystemet i delar. Roten behöver en stam med blad för att kunna bilda näring och nya grenar/rötter. Om du flyttar ditt fikonträd så får du gräva så du får med den mesta delen av rötterna.
Lycka till, hälsar Maria
Hej!
Vi har ett treårigt fikonträd planterat ute i jord som har gett fint m frukt och även vuxit så det är ca 1,5*1,5m.
Vi är rädda att grenarna är för tunga och riskeras att knäckas. Behöver därför beskära det. Frågan är kan vi göra det nu i maj med sommarvärme el är det försent? Bor i Södra Skåne. Mvh frida
Hej!
Jag fick ett skott på ett fikonträd av en granne för 3 år sedan. Trädet har blivit ca 1 m högt på dessa år är förgrenat längst ner, är lite spretig och jag har aldrig vågat klippa det sedan hämtat hem det på våren med risk för att det ska blöda.
Första året fick det växa i kruka som skottet var planterat i och året därpå fick det en lite större kruka ca 10-20 liter. Det har gett frukt 2 år (första sommaren han de inte mogna) men förra sommaren hade jag ca 25 frukter.
Under vinter lämnar jag in det tillsamman med andra växter för vinterförvaring hos en trädgårdshandlare. Det står då frostfritt i växthus från ca oktober till mitten av maj. I höstas fanns det små fikonkart från små små ögon till kart som var ca 2 cm. När jag i veckan hämtade hem mina växter så till min stora sorg fanns det inte ett blad inga kart på mitt fikonträd.
Jag har inte sett någon ohyra på fikonet, några av grenarna är lite gröna längst ut annars är grenarna brunsvarta och de brukar de väl vara. Tror du att det finns liv i det och vad ska jag göra.
Byta jord och rensa bland rötterna lite och sedan återplantera det i gamla krukan med lite leca i botten. Har tidigare år planterat det med citrusjord.
Jag bor i Halmstad
Hej Ewa! Övervintringen går inte alltid som man tänker sig. Ditt fikonträd kan ändå ta sig om du ger det lite omvårdnad nu under sommaren. De brukar inte vara så kinkiga. Du kan beskära rötterna lite, men ge akt på om de börjar blöda. Rötter blöder lika väl som grenar. Behåll gamla krukan och ge det lite ny jord på toppen eller runt krukkanten. Vattna regelbundet. Det brukar komma fram nya knoppar och fruktämnen. Har du tur hinner de mogna i höst.
Lycka till med ditt fikonträd, hälsar Maria
Hej Frida! Jag tror att det är lite sent för beskärning, men prova ändå med en gren först. Titta till trädet efter ett dygn. Har det inte vätskat nämnvärt så kan du ta några grenar till. Men spara den stora beskärningen till hösten. Lycka till med ditt fikonträd, hälsar Maria
Vad händer om jag äter smyrnafikon som inte är pollinrade ?
Vet du vad man kan köpa olika sorter av fikon ?
Hej Olle!
Det är nog ingen fara för din hälsa att äta opollinerade fikon. Faktum är att de flesta fikon vi äter troligtvis är opollinerade.
Välförsedda plantskolor och garden center säljer fikonträd, och företrädesvis stört chans har du säkerligen i landets södraste delar. Ring gärna runt och fråga först om du reser långt.
Hälsningar Maria
Hej! Tack för en massa bra information om fikonträd! Har alltid tänkt att den dagen jag skaffar hus ska jag ha ett fikonträd, och nu har jag precis planterat mitt första! Men hur är det med rötterna? Jag fick tipset att plantera i söderläge mot husvägg ( bor i Sydskåne). Planterade plantan som är ganska stor, ca 2dm från husväggen, är detta för nära huset? Bör jag flytta på det igen? Kan rötterna skada huset? Tack för en toppensida! Mvh Linda
Hej Linda!
Tack själv, för att du läser och ger feed-back!
Fikonträd kan bli ganska stora på friland, så 20 cm från husväggen blir inte bra. Jag tror inte huset tar skada av rötterna, men plantan kommer att bli helt ensidig. Flytta ut den med en meter ungefär. Då har den fortfarande gott skydd av huset mot vind och får del av den värme som huskroppen lagrar. dEt är även lättare att få tag i näring och vatten för rötterna. Lycka till med ditt fikonträd! hälsar Maria
Hej jag har i och för sig mina fikonträd i spanien men följer ändå med intresse alla råd. Jag tycker att det förtjänar att påpekas att fikon lätt blir stressade om man beskär för mycket. Bättre ta en rejäl gren än att beskära över hela plantan.
Hejsan, vi har ett fikonträd som står skyddat i ett hörn som får eftermiddags och kvälls sol i zon 1. Det är ca 1,5 m högt och gav rikligt med frukt förra året men i år har något hänt. Grenarna högst upp är ”döda” och det ser ut som något har ätit på barken. Topparna på de döda delarna ser ut att vara urgröpta. Vad kan ha hänt med vårt träd? Kan sniglar ha gjort detta? Sitter fullt med vanliga sniglar och troligen någon vinbärssnäcka( jättestor snigel med hus)? Kan jag rädda trädet på något sätt?
Tack på förhand!
Tack för tipset Ove! Lycka till med dina odlingar i Spanien! hälsar Maria
Hej Emma! Det är inte helt lätt att svara på din fråga. Kanske det ändå är så att det är en vinterskada som ligger bakom problemen. Beskär de döda grenarna och håll gärna undan sniglarna. Jag tror inte att det är de som skadat trädet, men det behöver inte stressas ännu mer efter denna skada+beskärning. Lycka till med ditt fikonträd, hälsar Maria
Hej Maria,
Och hjälp…jag har en fikonbuske som står ca 50 cm från huset som efter några år blivit enorm. Den är över 3 meter hög och sprider ut sg på alla håll. I år har den också fått över 70 små fikon.Problemet är att den är för stor: jag vill egentligen få ner den i en kruka då edn är för nära huset.Hur mycket kan jag rotbeskära den ? Och när kan jag börja klippa ner den ? Den är jättefin men också jätteförstor !
Hej Christine! Kul att höra att du lyckats så bra med ditt fikonträd! Lite för bra, verkar det som. För att inte chocka plantan totalt skulle jag skära den i två steg – först grenarna och nästa år rötterna. Klipp gärna få, men kraftigare snitt, istället för lite överallt. Man kan klippa nu på sommaren. Rotbeskärningen ger sig själv när du väl börjar gräva. Lycka till med ditt fikon! hälsar Maria
Hej alla fikonodlare!
Jag planterade en fikonstickling för 8 år sedan i marken på mitt uterum här uppe i Hälsingland. Vi har 4 meter till taket. För ett par år sedan var fikonet uppe i takhöjd. Då gjorde jag en kraftig beskärning och tog ner trädet med 1,5 meter. Nu är det uppe i taket igen, så nu måste jag åter göra en kraftig beskärning. När jag gör en så här kraftig beskärning gör jag det i omgångar. Jag har en vintertemperatur på 4-8 grader och låter våren starta 1 februari genom att höja temperaturen till 15 grader. Det blir två skördar med fikon. Hälsningar
Thomas Julin
Hej Maria
Har fått överta ett fikonträd, ca 1,70 högt, med fyra stammar upp från krukan det står i. Mitt problem är att jag inte har plats att ta in det på vintern utan står på en inglasad veranda, dock inte frostfritt. Hur mycket ska jag täcka under vintern? Krukan eller hela växten? Kan den vara täckt hela tiden eller ska jag ”klä av och klä” på den efter temperaturförändringar?
Fick även stora olivträd, hur täcker jag där?
Hälsning Eva
Hej Thomas! Så kul att höra att ditt fikon trivs så bra och tack för tipsen! Grattis till att ha ett så användbart uterum.
Hälsningar från Maria
Hej Eva! Fantastiskt roligt att du fått så stora plantor. Det är svårt att säga när jag inte vet hur kallt det blir där du bor. Både fikon och oliver klarar lite minusgrader. Men oliven har lätt att torka så du får försöka hålla jorden lite fuktig. Att ställa krukorna på tjock frigolit och kanske bygga en liten låda fodrad med frigolit för varje kruka är ett bra tips. Jag tror inte så mycket på tält av plast för det blir lika kallt innanför den plasten och dessutom svårt att se ev skadedjur. Du har ju redan tagit bort vinden i o m att växterna står ”inomhus” så plasttäckningen behövs inte av den orsaken. Beskär gärna växterna något innan du tar in dem så du får bättre plats och lättare att hantera dem genom dörrar och så. När temperaturen börjar stiga på våren så får du vara påpasslig med vattning så att inte oliven torkar. Fikonet behöver bara ytterst sparsam vattning innan de nya bladen kommer.
Lycka till med dina nya stora medelhavsväxter! hälsar Maria
Byta Hibiscus mot Fikon:
Hej,
jag har en fin södervägg med en stor frilands-Hibiscus, mer än två meter hög och mer än en meter i diameter i ”kronan”. Däremot så blommar den bara ett par veckor nu på sensommaren. Magnifikt men lite för lite prakt för utrymmet den tar. Jag funderar på ett Fikonträd på friland. Är det värt att satsa på? Givet att Hibiscusen trivs så kanske läget är bra nog?
Vilken sort skall satsas på och jorden den står i är svart skånsk matjord. Den är sällan blöt men oftast fuktig. Skall jag blanda ner leca ock kalk i så fall kanske?
Stort tack för svar, jag ser fram emot en förändring på den väggen. Och skall man plantera ut tidig sommar i så fall? Hibiscusen kan jag flytta på vintern, det har jag gjort de två senaste åren pga dräneringsarbe.
Hej Pär! Funkar hibiscus så ska fikon också trivas – jag håller med dig. Fikonträd föredrar genomsläpplig och luftig jord. Fin leca och kompostjord kan vara bra att blanda i. Jordens pH kan ligga kring det normala 6-6,5. Man ska inte ge fikonen alltför gynnsamma förhållanden heller (fukt, näring), för då producerar de gärna mer bladmassa än frukter. Planteras helst ut på våren innan löven börjar slå ut. Bornholmsfikon tillhör de allra härdigaste, så den skulle jag helst rekommendera. Lycka till med ditt kommande fikonträd! hälsar Maria
Hej !
Köpte ett bornholmsfikon nu i veckan, ska jag plantera om den nu eller är det bättre att vänta till våren ? Den är planterad i en ganska liten plastkruka, har några fina blad.
Mvh Carina
Hej Carina! Det går bra att plantera ut fikonet nu. Gott om tid ännu för plantan att sätta nya rötter i höst. Vattna rikligt för att främja etableringen på den nya växtplatsen. Lycka till med ditt fikonträd! hälsar Maria
Hej, köpte ett litet fikonträd från blomsterhandel för ca 2 månader sedan. Har fått stå i fönstret i lägenheten där det är mycket sol och varmt. Den verkar trivas rätt bra där och fick direkt flertalet frukter. Frukterna stannade dock i växten efter en stund, ca golfbollsstorlek. De har sett ut så i en månad nu ungefär. De verkar inte heller mogna utan stannar i den där kratigta gröna färgen, de känns dock mjuka. Växten är ca 50 cm hög.
Fråga 1: Kommer frukterna att mogna tillslut eller växa större?
Fråga 2: Bör vinterförvaring vara mörk eller kan den vara sval med dagsljus (ej sol)? Har bara trapphuset att ställa den i.
Mvh
Jens
Hej Jens! Det finns olika sorter av fikonträd och dessa kan beroende på sort ha frukter som är gröna, bruna eller mer åt det lila hållet när de mognar. En mogen frukt känns lite svampigt mjuk när man klämmer på den. Den hänger också ner från skaftet jämfört med omogna fikon som är mycket stadigare i stjälken. Du kan ju prova klippa loss ett fikon för att smaka. Är det omoget smakar det illa. Mogna fikon trillar till slut av grenen och då är det bråttom att äta upp dem.
Vad gäller vinterförvaring så är svalt alltid att föredra. Fikonet behöver inte ljus, då det oftast tappar bladen på vintern. Om det är så varmt att det behåller sina blad måste du vattna sparsamt hela vintern. Ett träd som fällt alla blad behöver nästan inget vatten alls under vintern. Fikon som står inomhus drabbas lätt av insektsangrepp i den torra luften så det är inte fel att duscha bladen emellanåt.
Lycka till med ditt fikon, hälsar Maria
Hej Maria,
Jag har ett fikonträd i kruka inomhus. Jag vill gärna ta ett par sticklingar från det och jag undrar om det är läge denna tiden på året samt hur jag går tillväga. (Var klipper jag, typ av jord, förvaring, vattning osv osv) Är en novis på området, men har fått mersmak för växter och plantering och vill lära mig mer!
Med vänlig hälsning,
Simon
Hej Simon! Du kan mycket väl prova att ta fikonsticklingar om ett par veckor när bladen på fikonträden börjar gulna. Klipp av en ca 15 cm lång gren och sätt den i en kruka med torv- och sandblandad jord. Håll jorden lätt fuktig med plastpåse eller avskuren petflaska över sticklingen, men passa så det inte blir mögel på jorden. Krukan kan stå i ett fönster utan direkt sol. En varm plats underlättar rotbildningen.
Lycka till! hälsar Maria
Hej, jag har ett 3 m högt fikonträd på friland mot södervägg i sydvästra Skåne. Varje år blir det först en skörd mot slutet av juli med mogna stora fikon. Samtidigt börjar nästa skörd växa (på spanska kallas frukterna den andra skörden Previa). De första 20 åren har dess aldrig mognat, ej heller övervintrat för att mogna året efter. Men i år, för första gången har många skiftat färg mot rött och börjat mjukna. Har någon liknande erfarenheter. Vad kan man göra med dessa? Lite trist att tänka sig kopplingen till klimatförändringar.
Hejsan!
Jag har ett fikonträd som jag köpte i våras, det har stått ute på altanen hela sommaren till nu och verkar trivas, har växt väldigt mycket och fått lite frukt (som tyvärr inte hunnit mogna ännu!), på stammen kommer det massor av små blad och skott. Kan jag ta bort dom?
Fungerar det för fikonet att stå i källaren ca 16 grader och lite ljus från ett fönster över vintern? Har tyvärr inget kallare ställe att ha det på, går att ordna mörker dock.
Hej! Många bra tips här men har ett par andra frågor: Jag köpte ett litet fikonträd i våras som fick flytta ut på altanen i söderläge så snart vädret tillät. Det verkar ha mått bra i sommar men har inte satt frukt, förrän nu! Det har kommit ett litet kart och antydan till ett till, vad kommer att hända med dessa när jag nu snart blir tvungen att ta in trädet för vinterförvaring i garaget? Undrar också om rotskott och skott långt ner på stammen ska tas bort och om det går att använda dessa för förökning, eller om jag ska låta trädet växa som en buske istället? Tack på förhand!
Hej! Vad härligt engagemang, precis vad jag desperat letat efter! Jag har drabbats av envisa sköldlöss på mitt fikonträd som jag har i kruka i köket. Sköldlössen började på mitt blomstrande citrusträd i somras som trots upprepande av pincettplockning och såpavatten inte gick att rädda. (Jag isolerade också genast citrusträdet och tog bort mest drabbade delar och torkade av platsen det stått.)
Fikonträdet har också mått så bra senaste tiden till jag nu upptäckte att även det är drabbat. Jag har nu fått bort de synliga men bladen har det där kladdiga och av erfarenheten med citrusträdet vet jag att de är kvar. Hjälp! Vill inte förlora det också nu när det växt så fint. Vad ska jag göra?
Supertacksam för svar!!
Allt gott
Agnes-Indra
Hej Kim!
Låt fikonets blad och små frukter vara. Skulle tro att bladen redan börjat gulna och trilla av. Låt gärna plantan stå ute så länge som möjligt tills det blir kalla nätter. Det låter som om din källare borde passa fikonet för övervintring. Du kan ge det lite vatten en-två ggr i månaden eftersom det är en något varm plats. För övrigt tror jag det inte ska vara någon fara. Lycka till med vinterförvaringen! hälsar Maria
Hej Agnes-Indra!
Tråkigt att höra att du fått in sköldlöss då de är mycket svåra att bli kvitt. Du kan prova såpalösning, men det är inte säkert att du får bukt med sköldlössen helt och hållet. Blanda ½ dl grönsåpa i 1 liter vatten och lägg till en kork T-röd. Spruta över plantorna (blad, grenar, stam) minst 5 -6 ggr med ca 1 veckas mellanrum. Pyretrum-preparat kan också fungera, eller Provado-pinnar. Båda kan köpas i blomsterhandlar. Men jag skulle först börja med såpan. Lycka till med bekämpningen! hälsar Maria
Hej Camilla!
Låt karten sitta kvar på fikonträdet. Det är möjligt att de fortsätter att utvecklas till frukt i nästa år. Ibland faller de av under vintern, men det blir också fikon av dem ibland. Rotskott och stamskott kan tas bort eller sitta kvar. Allt beroende på om du vill ha ett träd eller en buske. Normalt är det lättare att hantera ett mindre träd om det ska bäras in och ut, men växer fikonet på friland, så kan man låta de extra skotten sitta kvar.
Lycka till med ditt fikon! hälsar Maria
Hej Eva!
Roligt att höra att du får gott om fikon! Du får testa dig fram med ditt fikonträd. Vissa år har man mer tur med fruktbildningen, andra somrar kommer kanske inte att bli lika gynnsamma. Hälsningar Maria
Hej! Jag har ett fikonträd 4-5 år gammalt som stått i kruka i växthus, sommar som vinter (fast då i temp runt 5-8 grader). Har aldrig bytt jord. Trädet mår bra och är vackert men det har aldrig kommit någon frukt alls, inte ens ämnen. Vad är det jag missar, vad ska jag göra för att få den att skjuta fart med fruktbildning? Funderar på att plantera om den och beskära rötterna något men är rädd att det är försent på säsongen (maj). Ska jag låta krukan stå utomhus nu under sommarsäsongen? MVH Caroline
Hej Caroline! De flesta växter som man sköter lite för bra med rymlig kruka, jämn vattning, riklig gödsling osv sätter mest blad och inga blommor/fruktämnen. Fikonet likadant. Var lite mer restriktiv med omvårdnaden och låt den torka ut ibland, låt plantan stå trångt osv. Ställ absolut ut plantan över sommaren. Det mår den bra av. Sen vet man ju aldrig med sorter och så. Vissa sorter är sent bördiga, precis som hos en del äpplesorter. Så håll ut och var inte för snäll med ditt fikon! Lycka till, hälsar Maria
Jag har köpt ett Bornholmsfikon Moraceae. På etiketten står att det är härdigt till -20 grader. Jag bor i zon 3 vid Vänern, och här blir ytterst sällan kallare än så. Kan jag ha det utomhus i vindskyddat läge om jag ”gosar in” det över vintern?
Hej Siw! Fikon kan klara milda vintrar så länge det inte blir bitande vind ihop med kylan. Oftast är det just vinden som ställer till det. Om du kan ordna med ett söderläge skyddat från vind på två håll och gärna med en varm huskropp bakom så är det klart att du har en chans. Samtidigt kan det ibland en gång på 10 år bli värre frost och då kan trädet frysa. Men har du tur kommer det upp nya skott från marken. Lycka till med ditt fikon! hälsar Maria
Hej Maria! Tack för ditt svar. Har du något förslag på hur man ska gosa in fikonet?
Hej! Jag bor i zon 1 och har ett fikonträd på friland. Det är nog 4-5 år nu och osäker på vilken sort. De andra åren har det tappat bladen ganska tidigt och kommit ett fåtal fikon. I år gladdes jag åt att det såg så frodigt ut och jag räknade in 40 små fruktanlag på mitt lilla träd. När jag idag tittade till det såg jag att några av frukterna börjat skrumpna, blivit rödlilagula och med svarta fläckar på. Andra är stora, gröna men dock med små små svarta fläckar. Bladen ser jättefina ut och jag ser ingen ohyra. Möjligen är stammen aningens grå men den kanske är så normalt🤔? Vad kan ha hänt?
Allmänt kan man skapa en bättre chans för övervintring av nyplanterade känsliga växter genom att fylla upp med luckert material kring stam/grenar och över rötterna. Detta kan vara halm, löv, stora lecakulor, granris mm och linda ett par varv med säckväv eller fiberduk runt om hela plantan. När växten blir större blir detta svårare och svårare, men samtidigt blir plantan normalt starkare ju fler år den har på nacken. Det långvariga, viktiga skyddet man ska tänka på är en häck, ett plank eller annat vindskydd. Och gärna en husvägg att värma sig mot. Huset lagrar ju värme i sig.
Hälsningar Maria
Stort tack för dina upplysande svar!
Hej Jenny! Fortsätt att hålla koll på blad och frukter på ditt fikonträd. Jag har tyvärr inget bra svar på din fråga vad de små svarta fläckarna kan vara. Rost är en vanlig sjukdom som ger orange, röda eller ibland svarta prickar på framför allt bladen. Att frukter skrumpnar ibland är helt normalt. Plocka bort frukter som det inte blir någonting av. Stammen blir gråare när plantan blir äldre. Övervattna inte ditt fikon och ge inte heller för mycket gödsel. Och fortsätt att titta på bladundersidorna för att upptäcka ev andra angrepp. Lycka till med ditt fikon! hälsar Maria
Hej jag har ett litet fikonträd. Som hade små små knoppar när jag köpte det. Nu är det 4 stora fina fikon. Dessvärre växer inte trädet, jag ser knoppar men inte en enda har slagit ut med nya blad? Ska jag ta bort frukterna så trädet får chans att växa? / Maja
Hej Maja! Din planta hade små fruktbörjan när du fick det. Dessa har nu utvecklats till frukter och det låter ju jättekul! Ifall du ska ha fikonet som krukväxt som du tar in till vintern, så tycker jag inte att du ska vara så orolig. Bättre att plantan håller sig hanterbar i storleken. Det har varit en sval sommar så långt och fikon är en medelhavsväxt som vill ha mycket värme. När det väl blir högre temperaturer kan du vattna och gödsla lite mer och då tror jag att fikonet börjar växa till sig mer. Lycka till! önskar Maria
Hej Maria!
Jag har precis hittat till din blogg och är full av beundran, vilket engagemang! Tack!
Mitt fikonträd på balkongen i Göteborg växer och frodas och har jättemånga frukter på gång. Har vart bortrest en vecka och när jag kom hem idag såg jag att det var en del vita bollar/gegga vid nya blad och i ”väck” mellan blad och gren. Blev orolig och trodde det var ohyra, men efter att jag känt och klämt på det får jag för mig att det kanske är kåda? Det är väldigt klibbigt och jag kan inte se något som ”lever”. Försökt googla till mig ett svar men nu frågar jag dig som verkar vara Fikon-guru.
Så. Gällande det vita gegget: kan jag lugna ner mig (kåda), eller ska jag drabbas av panik (ohyra)?
Undrar,
Cecilia
Hej Cecilia! Tack kära du för berömmet! Trevligt att du hittar något läsbart bland svamlet! Den vita ”kåda” som du hittat på fikonblad och ev även frukter skulle jag tro är stelnad växtsaft. Fikonet innehåller en vit saft som blir segare och stelnar efter ett tag i kontakt med luft. Om någon insekt eller annan skada har träffat busken så kan det uppstå små hål i det yttre skiktet och då kryper det ut lite växtsaft. Inget att vara orolig för. Lycka till med ditt fikonträd! hälsar Maria
Hej och tack för ditt svar. Men nu var jag dum nog att plantera om den till större kruka med bättre drenering.
Planteringsjord, lekakulor och kalk.
Tyvärr tappade den alla bladen 🙁
Börj jag ta av mina 4:a frukter nu, dem är ca 4 cm stora.
Bor ju i Kalmar i zone1 och tyvärr har det ju varit si så där med sol. Den har fortfarande bladknoppar som är gröna.
Anledningen till större kruka var att jag dela vill att den ska växa sig stor men också att jorden var rätt dålig i förra krukan.
Vad göra nu?
Ta det lugnt! Vänta och se. Den kommer knappast att dö. Ibland kommer det nya blad även under hösten. Har plantan inga blad behöver den knappt något vatten, så ta det lite försiktigt med vattningen. Frukterna kommer att trilla av om växten mår dåligt. Jag tror inte du vinner något på att plocka dem nu. Denna sommar är ingen bra sommar för medelhavsväxter, så se det som ett mellanår. Håller tummarna! hälsar Maria
Hej!
Jag har ett fikonträd som stått i växthus under sommaren och det har blivit ganska många frukter där de största är som golfbollar i storlek men fortfarande gröna och hårda. Det är inte minusgrader på nätterna än men det är inte långt borta… Jag undrar hur jag ska göra med trädet nu? Kan frukterna mogna om jag tar in trädet eller ska jag låta det stå ute tills frosten kommer och sedan ställa in det i vinterförvaring? Har försökt googla till mig svar men inte lyckats, hoppas du kan hjälpa mig!
Mvh Nin
Hej Nin! När det blir kallare släpper trädet sina blad. Det går att hålla det utomhus även när det blir några minusgrader, men några frukter tror jag inte du kommer att få njuta av i höst längre. De borde ha mognat tidigare för att klara sig. Kall sommar tror jag vi kan skylla på. Hoppas på en bättre säsong nästa år! Lycka till, hälsar Maria
Hej Maria!
Jag har ett ganska litet träd, tog en stickling i somras och nu är det ca 30 cm högt — men med stora fina blad! Stammen är grön de översta 20 cm, dvs det som växt ut från sticklingens knopp. Det finns en liten gren, annars är det bara stammen och blad.
Nu undrar jag lite över vintern. Är trädet stor/gammalt nog för vinterförvaring? De möjligheter vi har är en inglasad balkong (jag kan möjligen hänga något runt plantan om den behöver vara mörkare), eller källarförrådet — mörkt, men jag tror det blir snarare 20 än 10 grader där. Jag vet inte om det blir minusgrader på balkongen, men jag kan ju isolera krukan ganska rejält — å andra sidan är det en liten kruka (ca 15 cm i diameter), så det finns ju inte jättemycket jord… Vi bor i Stockholm, så det kan ju bli kallt under vintern.
Vad tror du är bästa chansen? Jag är så glad att jag fick sticklingen att ta sig, vill inte riskera att den dukar under i vintern!
Förutom detta, är det dags att beskära trädet? Det är verkligen inte för stort än, men jag vill ju ha grenar, inte bara en lång stam med blad…
Tack på förhand!
/Wilhelm
Hej Wilhelm! Grattis till att ha lyckats föröka ett fikonträd! Jag tycker inte du ska våga dig på att övervintra det utomhus. Inte som så ung planta. Bättre är det med ett svalt ställe där det inte blir sträng frost. Förstår att det kan vara knepigt inne i stan, men känner du ingen med ett svalt garage eller stall där du hade kunnat ställa in din planta? Inlindat i bubbelplast eller låda av frigolit är inte helt pålitligt med tanke på Stockholmska vintrar. Mörker behöver det inte, men gärna en temperatur mellan 0 och +10 grader. Om du vill förgrena fikonet så kan du knipa av toppen nu när trädet börjar förbereda sig för viloperioden. Lycka till med övervintringen! hälsar Maria
Hej maria
Vi bor i Helsingborg och har planterat fikonträdet utomhus. Rötterna är tämligen skyddade under ett trädäck men tyvärr torkar alltid grenarna och dör under vintern och vi får börja på nytt varje år med små skott längst ner på stammen. Kan vi skydda trädet med gjutesäck eller lägga frigolit i det utsågade hålet för att skydda rötterna ytterligare? Tacksam för tips.
Hej!
Har ett gammalt fikonträd i vårt uterum i Västerås. Problemet är att fikonen inte mognar fram. De blir ca 2 cm under vår/sommaren sen stannar de i växten. Varför? Nu står det i källaren där det är 5-10 grader med fikonkart på. När vi tar upp det på våren så gulnar fikonen och ramlar av. Klipper ner det under höst/vintern varje år och sätter ner kvistar i jord så det blir nya plantor som jag kan ge bort. Tacksam för svar!!
Mvh
Marianne
Hej Cecilia! Det är svårt att säga om det är rötterna eller grenarna/knopparna som fryser. Frigolit skyddar rötterna både mot kyla och väta. Jutesäckväven har en skyddande effekt på knopparna mot tidig vårsol och isande vindar. Men det låter som om mikroklimatet trots allt är lite för tufft, så trädet är på gränsen till sin härdighet. Går det att bygga ett skyddande plank bakom för att ge en varmare miljö? Det finns mängder av åtgärder du kan göra för att förbättra mikroklimatet – försök stoppa vinden och exponera plantan mot solen så många timmar som möjligt genom att minska på skuggande buskar/träd och andra föremål. Lycka till! hälsar Maria
Hej Marianne!
Det låter som om fikonet står för kallt eller har för kort värmesumma under sommaren. Fikon är en värmekrävande växt som älskar sol. Blir den varma perioden för kort hinner inte frukterna mogna. Torka kan leda till kartfall. Det kan också vara en sort som inte bildar frukt utan pollinering och därför trillar fikonen av innan de hunnit mogna. Det finns ju många olika typer av fikon, och de som kallas smyrnafikon kräver pollinering av en insekt som bara finns i sydliga länder. Adriafikon däremot sätter frukt utan pollinering. Så det kan finnas många orsaker, som du ser. Lycka till nästa säsong, hälsar Maria
Hej!
Har frösått fikon och fått fram tre plantor som är 10-15 cm höga. Dom står i ett fönster och växer och bildar nya blad, dock långsammare än i somras. Läste att dom fäller bladen på vintern. Behöver dom flyttas till ett svalt och mörkt ställe för att få vintervila? Bladen är ännu ganska runda och har ännu inte fått sina karakteristiska fikonblad.
Mvh. Roger.
Hej Roger! Kul att höra att du lyckats fröföröka fikon! Grattis! Hoppas de är av en nordisk sort, annars kan du ha svårare att få plantorna att bilda egna fikon. När hösten kommer brukar utomhusodlade fikonplantor tappa bladen och gå in i vila. Håller man fikonet inomhus kan det fortsätta växa om än långsammare p g a ljusbrist. Jag tycker du kan behålla dem inne (gärna något svalare rum) tills det är dags att ställa ut dina små fikonträd. Lycka till! hälsar Maria
Hej Maria. Har en inglasad balkong. och bor nära Vättern (borde vara zon 3 ute) Har byggt en isolerad självvattnande låda av halv SJ pall. Jorddjup ca 40 cm. Tänkte dela av lådan annars blir det bara rötter och löv. Fikonet får stå kvar i lådan i vinter så jag sveper in den i ”bubbelplast” Fikonplantorna i växthuset frös ner varje vinter. Min plan är att driva upp plantan till ett litet träd. Jag hoppas självvattningen fungerar, Då får ju fikonet det vatten och näring som behövs nerifrån. Jag brukar klippa ner årsskotten till hälften och sedan brukar fruktanlagen komma i grenvinklarna. Den största risken är vattenbrist när fikonen växt till sig. Karten faller obevekligen om plantan får vattenbrist. Felet jag gjorde i växthuset var att plantan fick för stort utrymme. Men de Bornholms fikon vi fick blev mycket goda. Det blir nästan som en röd liten blomma i toppen på karten och sedan blir fikonet helt mjukt. Då men inte förr är frukten ätlig.
Hej!
Har planterat ett fikonträd längst med husväggen på min uteplats i Malmö. Trädet klarar sig bra men har dock aldrig fått någon frukt, varför då undrar jag?
Sen till en annan viktigare fråga. Har börjat fundera över om det var så smart att plantera fikonet längst med husväggen? Bor nämligen i en bostadsrättsförening och undrar om rötterna kan skada husgrunden på något sätt? Det är ett nybyggt hus med betong stomme, men ändå. Borde jag gräva upp fikonet?
Tacksam för svar. / Madde
Hej Gunnar! Tack för att du delade med dig av dina odlingsråd om fikon! Du verkar ha hittat ett bra ”recept”! Lycka till med årets fikonskörd, hälsar Maria
Hej Madeleine! Det är tråkigt att du inte får några fikon på ditt träd. Du anger inte ålder på trädet,men jag gissar att det är i mogen ålder. Vissa sorter ger inte frukt förrän plantan är 5-6 år. Annars handlar det ofta om för mycket eller för lite vatten. Eller för kraftig jord eller kvävegödsling. Jorden ska vara kalkrik, med ett pH mellan 6 och 8. Det är som regel bättre att svälta fikonet lite. Det är oftast lättare att göra med krukodlade exemplar, där det är du som tillför vatten och näring.
Fikonets rötter är ganska invasiva, men jag skulle tro att det är ett större problem längre söderut i varmare klimat. Dock kan du beskära rötterna varje år genom att spadgräva ett smalt dike runt om plantan, och sedan fylla igen det med en gång. Avstånd från stammen beror på trädets ålder. På det viset klipper du av rötter som är på väg för långt ut. Beskärningen är även till nytta för fruktsättningen. En betongstomme avger en del värme,så det är inte omöjligt att rötterna går mot grunden.
Lycka till med ditt fikon, hälsar Maria
Jag har ett par fikonträd i mitt aquaponi-växthus. De klarar sig fint, men på vårkanten faller en stor del av karten av. Hur skall jag förhindra det?
Hej Folke! Fikon kan gärna härdas lite, men jämn vattning just om våren när karten ska börja växa till sig brukar hjälpa den på traven. Lycka till med ditt aquaponifikon! hälsar Maria
Hej Maria!
Detta handlar inte om fikon, men jag hittar inget bättre ställe att fråga, och imponeras både av dina svar och ditt tålamod med oss som frågar =)
Jag vill gärna odla en ek inomhus; min farfars far planterade ekar och jag skulle viljaa ha en planta som frösåtts från dem. Jag förstår att en lägenhet i stan inte är en optimal miljö för en ek, men undrar ändå vad jag kan göra för att så långt det går underlätta dess överlevnad?
Hej Wilhelm! Det var första gången jag har fått den frågan! Eken är en utpräglad ljusart och den kommer förmodligen att ha svårt att klara sig i ett vanligt fönster. Men det går ju att förbättra med växtbelysning eller placering i ljust uterum el dyl. För övrigt är den tämligen tolerant och klarar både fuktigare och torrare jord. Till hösten kommer den säkerligen att fälla sina löv, precis som den gör ute, eftersom den är inprogrammerad att göra det.
Du får prova helt enkelt! Sätt flera stycken och ge dem olika förutsättningar. Det är ju det som är så bra med växter att man kan experimentera lite och tänja på gränserna. Lycka till, hälsar Maria
Hej Maria,
Vi har ett fikonträd som är ca 1,80 högt och 4 år gammalt. Det har alla tidigare år börjat få blad redan i mars/april i garaget. I år har det dock inte hänt någonting, bara en kal pinne. Vi har haft det i uterum under april och utomhus sedan början av maj. Har dock sett nät och små (2-3mm) spindlar på det, har idag spolat av den och sprayat med såpa/t-röd/vatten. Skrapar jag på stammen ser jag att den är grön, så den lever. Vad kan jag göra? Bara vänta och se? Tack!
Med vänlig hälsning,
Pierre
Hej Pierre! Jobba på med såpan, det brukar funka. Spruta några ggr per dag varannan dag. Fikon är ganska sega (= tåliga men också långsamma) så det tar sig ofta på lite sikt. Man ska inte slänga dem i första taget.
Lycka till med ditt fikonträd! hälsar Maria
Hej Experter,
mitt träd har nu en massa plommonstora kart. Sommaren är slut, vad skall jag göra? Det står i bästa läge friland här på Limhamn.
Tidigt i våras (maj) kom två tidiga kart som oxå mognade och var fantastiska i Juli. Men i Juni kom massor på hela trädet, de är dessa som jag undrar över.
Vad kan jag göra? Kan jag rädda dem över hösten/vintern? Trädet är för stort (redan… 2 år gammalt) för ett växthus.
Hej Pär! Sommaren har varit exceptionell och växterna har agerat väldigt olika på värmen och torkan. Fikonträden gillar värme och har satt en andra omgång kart. Någon av dessa kanske kommer att mogna, men jag gissar att de flesta kommer att trilla när hösten kommer på riktigt. Det är inget vi kan göra nånting åt och trädet kommer säkert att klara sig fint ändå. Däremot kan fruktsättningen nästa år bli försenad. Mitt råd är att se detta som ett experiment och följa med hur växten agerar. Det lär man sig av till nästa torrsommar!
Lycka till med ditt fikonträd, hälsar Maria
Hej Maria!
Skrev till dig i vintras ( 171224 ) angående mina frösådda fikon. Det är nu bara en av tre plantor som lever men den verkar desto piggare och har vuxit till sig i sommar och är drygt 20 centumeter hög. Den har stått inne i trapphuset som är ljust och har eftermiddags och kvällssol och verkar trivas bra där. Har planterat om den i lite större kruka med medelhavsjord.
Är det något jag behöver tänka på inför vintern eller ska jag låta den stå kvar där den är? Den stod på samma ställe förra vintern utan att tappa bladen. Tror du den kommer göra det i år, bladen är nu ” riktiga” fikonblad? Vattning och näring? Tjänar man något på att toppa den eller ska den få vara i fred?
Med vänlig hälsning. Roger Dahlberg.
Hej,
för en månad sedan i augusti var jag i Italien och fick två stycken fikonsticklingar hem som är ca 10 cm. De är satta i pastkruka med sandblandad jord och petflaskor som skyddar och bevarar inomus i fönster mot öster. De har fått nya fina gröna skott men nästintill möglar på toppen samt att stammen har gått från grön kvist till att bli brun. Jorden har hållts fuktig nästintill blöt men frågan är hur jag ska gå till väga nu för att de ska överleva vintern.
Hälsningar
Emma
Hej Roger! Så kul att höra att det finns en planta kvar av dina fröexperiment! Jag tycker du kan behålla den i trapphuset, men dra ner lite på vatten och gödsel i takt med att dagsljuset minskar. Du får behandla den som en vanlig krukväxt. Skulle den tappa bladen är det pga svagt ljus och det är ingen fara, utan det växer nog ut nya igen till våren.
Lycka till med övervintringen! hälsar Maria
Hej Emma! Det låter kul med fikon från Italien! De är förmodligen inte vinterhärdiga utomhus, utan du får förvara dem frostfritt framöver när det blir kallt. Men först skulle jag råda dig till att minska på vattningen så att inte sticklingarna ruttnar. Skulle toppen dö är det inte värre än att du klipper till den, men övervattna inte. Och plocka bort petflaskorna så jorden torkar upp lite. När de sedan fäller bladen så låter du dem torka upp ännu lite mer mellan de sparsamma vattningarna. Då kan du ha en chans att övervintra dina fikonsticklingar. När de fällt bladen kan de stå helt mörkt. En temperatur mellan +2 och 10 grader blir perfekt. Rumstemperatur kan gå, men de blir då mer känsliga för ohyra.
Lycka till med övervintringen, hälsar Maria
Hej Maria,
Vi flyttade till Söderslätt i Skåne för fem år sedan och då fanns det en märklig skapelse i trädgården som till våren visade sig vara resterna av en Bornholmsfikonbuske. Idag har den blivit stor och fin och jag har också satt flera nya, både i kruka och i trädgården. De ger mycket goda frukter på fjolårsskotten och bildar även fruktämnen på årsskotten.
På de som växer i kruka tänkte jag låta årskarten sitta kvar över vintern eftersom jag skall förvara dem frostfritt. Några har faktiskt också mognat nu på senhösten inne i vårt inglasade uterum.
Men de hinner aldrig mogna ute och därför undrar jag om jag bör ta bort karten från utefikonen nu i höst, så att de inte belastar busken mera eller om det är bättre att de sitter kvar och torkar ihop under vintern. Normalt tar man ju bort sådant som ändå inget blir av för att busken skall slippa lägga sin energi på det. De kan också få lite svartmögel på sig och då tänker jag att det vore väl bättre att få bort dem från busken, bara inte såret efter kartskaftet kan föra in någon skada på skottet.
Hälsningar
Urban
Hej Urban! Kul att höra att du lyckats så fint med dina fikonplantor! De omogna karten på frilandsfikonen kan du plocka bort innan vintern. De kommer, precis som du skriver, inte hinna mogna i alla fall. Jag tror de kommer att mögla och skrumpna ihop och därefter trilla av. Lycka till med dina fikonodlingar! hälsar Maria
Hej Maria!
Jag har ett fikonträd (vet tyvärr inte sorten) som jag köpte för två år sedan. Det har vuxit utav bara den, första sommaren en del men framförallt i somras. Jag har aldrig beskurit trädet – dock tror jag att jag måste göra det nu för att det inte ska bli för brett.
Trädet har tre, kanske 40cm långa grenar som då vuxit under två års tid. En pekar uppåt och två åt sidan 🙂 Kan jag beskära dessa grenar eller är det för riskabelt då de är ganska tjocka? (ca 5mm i diameter och har fått bark) Om de går att beskära – hur långt in rekommenderar du att jag beskär? Trädet står just nu på övervintring i vår matkällare (ca 5-10 grader) och har lite grönt längst ut på topparna, dock har de varit gröna sen i höstas när jag tog in det. Bor på gränsen mellan zon 2 och 3. Mycket tacksam för svar om mitt kära fikonträd 🙂
Hej Patricia! Kul att höra att ditt fikonträd växer och mår bra! Man kan beskära grenarna vid behov, och det behövs ofta för att hålla ihop växten så den inte blir för spretig. Välj ett ställe strax intill en grenklyka eller en utåtriktad knopp ifall grenen är helt rak. Det kan vara t ex vid halva grenlängden. Då kan du styra vart den nya tillväxten tar vägen. Trädet kommer säkert att börja grönska igen så fort temperaturen stiger och ljuset tilltar. Lycka till, hälsar Maria
Hej Maria,
För ca 5 år sedan flyttade vi in till ett hus som hade en stor fikonbuske av okänd sort, vi har ny flyttat ifrån huset men jag tog med mig en stickling som jag har haft i en kruka redan för 2 år sedan, den nya plantan har nu två stammar som är cirka 1,80cm långa. Jag har nu planterat fikonträdet mot en södervägg i det nya huset, problemet är att när jag grävde längs husväggen så upptäckte jag att det fanns knappt med jord utan det mesta var grus och mindre makadam( antar för dränering), jag har fyllt med nytt jord och kompost när jag planerade trädet. Frågan är om trädet kommer att klara sig med tanke på den mycket grusiga jorden som finns under, alternativet är att flytta den till ett annat ställe med risk att trädet inte blir lika
skyddat som mot söderväggen. Har du några tips?
Mvh
Laila
Hej Laila! Det låter som du har gett din fikonstickling de bästa förutsättningar som den verkligen trivs med! De är inte så känsliga för dålig jord. Jämför med vilken jord fikonträd växer i kring Medelhavet. Fikonet kommer nog att klara sig prima, men det kanske inte är det bästa för husdräneringen. Bra för dig att hålla i minnet om det i framtiden uppstår problem härvid. Men jag skulle samtidigt tro att trädet kommer att suga åt sig den fukt som hamnar i dräneringsgruset och hålla det torrt och fint närmast husgrunden. Med förhoppning om mycket frukt, hälsar Maria
Hej!
Jag har en fikonplanta som vi tog som stickling förra året i Frankrike. Den var liten från början men växte och blev ca 30 cm hög med stora blad förra året. Den har fått stå i köksfönstret hela vintern och den varit fin, inte tappat ett enda blad utan bara helt stannat i växten. Stammen har blivit rejäl och vedartad dock.
Nu har den vaknat igen och börjar grena sig i toppen med många nya små blad. Men det har kommit bruna fläckar på fjolårsbladen, liksom i klungor längs bladens ytterkanter. Vad kan det vara och hur ska jag rädda vår fina fikonplanta? Den är planterad i sandblandad jord i lerkruka.
Hej Christina! Det kan vara rost, som inte är speciellt ovanligt på fikon. Rost orsakas av hög fuktighet kring plantan och att bladen inte riktigt kommer åt att torka upp. Oftast gulnar de drabbade bladen och trillar av. Tyvärr finns det inte mycket mer att göra än att ge plantan ett torrare liv. Mindre vattning och torrare luft. Lycka till med ditt fikonträd! hälsar Maria
Hej
Jag köpte ett fikonträd i somras. Den har stått ute på vår altan i skyddat läge och har inte drabbats av frost. Det sitter kvar små frukter som inte hann mogna förra året.
Hur sköter jag den på bästa sätt nu inför våren? Ska jag plocka bort frukterna?
Hej Cathrine! Kul att din fikonplanta övervintrat så bra! Du kan flytta ut den nu, men var beredd att ta in den i skydd ifall det skulle bli en riktig köldknäpp. Fikonträd tål frost, men har den redan satt blad, så är den känslig. Den bästa avvänjningen är att ta ut plantorna innan bladen slagit ut, för då hinner de vänja sig vid både sol och vind. Låt frukterna från i höstas sitta kvar, för de kommer att utveckla sig till tidiga och stora fikon. Lycka till, hälsar Maria
Hej, vilken lärorik tråd!
Jag har ett fikonträd som verkar trivas och är fullt av övervintrade kart. Det står nu i växthuset i direkt sol och vissa dagar väldigt varmt. En del av bladen har blivit liksom bubbliga från kanterna inåt och sen torkar dom och rullar upp sig. Ingen synlig ohyra. Tacksam för förslag på orsak.
Mvh, Andrea
Tack Andrea! Du har kanske en termometer så du kan kolla hur varmt det är i ditt växthus? Blir det för varmt på dagarna och bladen avdunstar mer vatten än de kan ta upp via rötterna så krullar bladen ihop sig och torkar. Ett fikonträd ska kunna stå utomhus nu om du inte bor väldigt långt norrut. Men vänj det långsamt vid vinden och utetemperaturen, så inte bladen chockas av det. Det brukar växa ut nya blad om de gamla trillar av, men det kan ta lite tid. Släng inte plantan! Lycka till, hälsar Maria
Hej! Fick ett fikonträd i våras med tjock stam som har vuxit bra och har 15 fina fikon. Tänkte vinterförvara trädet i vårt uterum som är väldigt ljust med ca 8 grader. Pelargonier och nerium brukar trivas där på vintern. Nu undrar jag om det blir för ljust för fikonträdet? Det måste väl inte förvaras mörkt under vintern? När är det dags att flytta in det?
Hälsningar Karin
Hej! Det är ingen fara med ljus placering för fikonträdet. Möjligen att det kommer att grönska något tidigare. Du kan vänta till första frosten kommer innan du flyttar in det. En liten köldknäpp brukar de klara, men blir det kallare än -2 grader är det bäst att ta in det för vintern. Lycka till, hälsar Maria
Hej!
Jag har en stor fikon buske ca 2,5m hög och väldigt omfångsrik. Jag har skördat flera hundra fikon de senaste åren. Problemet är att den är för stor. Måste klippa den. Den är väldigt grön på 1/3 av grenen längst ut med massor av frukt ämne, men kal och torr inne i busken. Kan det bli nya grenar på de ”torra” vedartade stammarna? Vill gärna ta sticklingar på busken. Hur gör man?
Hej Katarina! Det låter härligt med ett stort, rikbärande fikonträd! Tyvärr blir de lätt kala om grenarna, men brukar skjuta nya skott när man klipper in dem, med 1/3-del ungefär. Klipp gärna under viloperioden så att den läkt sina sår tills nästa års tillväxt börjar. Skott kan stickas i sandblandad jord med plastpåse över och rotar sig ganska lätt. Ta fler än du behöver, bara för att gardera då det sällan blir 100% utfall. Lycka till med ditt fikonträd, hälsar Maria
Hej,
Jag har en relativt stor fikonbuske på friland ungefär 3,5m hög och 2,5m i diameter. Den står fint mot en södervägg i växtzon 1 och ger massa frukt. Tyvärr är den ”ur synk”… De frukter som kommer tidigt och alltså har övervintrat som anlag i grenarna blir klara mitt på eller slutet av sommaren som de skall. Däremot bildas massa fruktkart tidigt på sommaren och de utvecklas inte klart över säsongen. Nu är de omogna och i plommonstorlek och kommer alltså trilla av till vintern. Så är det samma visa igen.
Kan jag göra något för att få den i synk igen? Alltså förbereda anlag sen höst så de kan övervintra och bilda frukter på våren som mognar över sommaren? Det syns att den trivs och mår bra!
Hej Pär! Det är fullt normalt att det bildas två omgångar fruktanlag på fikonplantan. Har man krukodlade fikon som tas in över vintern kan det lyckas bättre att få dessa att mogna nästa säsong. En del av dessa småkart trillar av under vinterförvaringen, men det blir oftast några kvar som ger fina, stora fikon. Lycka till, hälsar Maria
Hej! Jag har ett fikonträd som jag ställde ner i källaren över vintern. Grenarna växte och blev ljusare på den biten och började få små blad, men jag glömde vattna och grenarna torkade och blev torra rakt igenom. Jag provade vattna på ordentligt och klippte även av grenarna ganska långt in i hopp om att kunna rädda trädet. Vad tror du, går det att rädda, vad ska jag göra?
Mvh Nicole
Hej Nicole! Fikonträd brukar vara tuffa och det kan finnas liv längre in. Sköt om trädet med jämn vattning och ställ ut det när det är frostfritt. Småningom kommer det att titta fram nya skott. De kan komma från stammen eller nerifrån roten, beroende på var den levande veden sitter. Lycka till, hälsar Maria
Hej
Har fikon träd på altanen som har kvar sina gröna frukter från i somras.
Vad/ hur gör jag med dem?
Hej Anna! Låt fruktämnena mogna, för de blir första skördens fikon. Har du tur med vädret så kan det bli en andra skörd också, men de första är godast. Lycka till med fikonkarten! hälsar Maria
Hej.
Jag behöver hjälp. Har en fikon på stam. Nu har det kommit grenar nere på stammen Hur gör jag?
Tacksam för svar
Hälsningar Siv
Hej Siv! Om det ska förbli ett stamträd så behöver du klippa bort alla skott/grenar som kommer under kronan. Klipp ända in till stammen. Hälsningar Maria
Hej! Har köpt en bornholmsfikus. En rejäl planta med ordentlig rotklump.
Dock utan blad. Den står på verandan i söderläge växtzon 1. Börjar undra när ska bladen slå ut egentligen. Den ser fortfarande precis lika dan ut som när jag köpte den för ca 3veckor sedan.
Hej Maj! Fikon är ganska sena igång på våren. Det kan dröja tills mitten av maj innan de får riktiga blad. Blir det inget bladutspring då heller kan du ta plantan med dig till var du köpte den från och kolla upp kvaliteten med säljaren. Lycka till med fikonet, hälsar Maria
Hej jag har ett fikonträd som är cirka 4 år odlat från frö, och jag undrar hur jag ska beskära det? Just nu är det bara en enda lång gren med blad, ca 60 cm, bör jag klippa av toppen eller hur gör man för att få det att grena sig?
Hej Agnes! Fikon blir gärna långa och rangliga med bladfattiga grenar, förutom längst ut i topparna. För att driva på grenbildning kan du pincera toppen (bryta av den) några cm från änden. Skottet kommer att drypa av vit växtsaft, men det torkar inom någon dag. Du kan också skära ett snett snitt med vass kniv eller sekatör i barken där du vill att en gren ska bildas. Lycka till med fikonet! hälsar Maria
Jag har ett ganska stort fikon buske,
under vinter hade jag den under ett vinter tält.
smågrenar är döda men stammen är grön med liv i tycker jag, men inga blad alls slutet av maj.
kommer bladen eller inte jag titta in flera gånger dagligen.
jag ska pincera , skära eller vinta
Hej George! Vintern har varit kall och våren kommer inte riktigt igång, så många exotiska växter dröjer fortfarande med att bilda blad. Det är möjligt att grenarna har frusit in en del, men du måste vänta lite till. Det kommer förmodligen blad snart, när värmen kommer, om inte från grenarna så från nya skott nerifrån roten. Först därefter klipper du bort de grenar som inte utvecklar blad. Lycka till, hälsar Maria
Hej! Vi köpte Bornholmsfikon förra året och det står på vår balkong i kruka. Vi bor i NV Skåne. Nu har vi skördat ett 10-tal fikon, söta och goda. Redan nu har vi 50 kart, ca 2 cm i diameter på årsgrenarna. Samtidigt kommer det nu nya skott i toppen på årsgrenarna. Kan vi räkna med en skörd till lite senare i år eller är det redan förberedelse av nästa års skörd?
Hej Rune! Kul att fikonet levererar så snabbt! Vanligen brukar andra omgången fikon inte hinna mogna i Skåne, men de mognar nästa år i stället. Om du lyckas få dem att sitta kvar på plantan, vill säga. Ofta blir det lite meckigt när man ska släpa stora plantor in/ut för vinterförvaring och då trillar karten lätt. Likaså om plantan av någon anledning kommer åt att torka. Men annars hoppas jag du får en fin skörd nästa år, hälsar Maria
Hej!
Tack för en tipsrik tråd 👍🏼
Du skrev för några år sen att man kunde testa kopparsulfat mot rost. Vet du om det har fungerat?
Fler tips mot just rost? Nu är det snart slutet på säsongen, övervintrar även rosten? Hur tänker jag inför nästa år?
Finns väldigt lite info om hur man får bukt med rosten.
Kan fikonet dö av det?
Har ett stort fikon på friland och en ny liten i kruka. Antar att krukfikonet har sämst immunförsvar, den är full av rost.
Den stora, några enstaka blad som tur är.
Många frågor 😬
Kan man rotbeskära närsomhelst under året?
Planerar även att beskära den stora under kommande vila, är skotten jag klipper av redo att sättas i jord direkt?
Så många tankar 💭 man vill så gärna göra alla rätt!
Mia
Hej Mia! Tack för uppskattningen! Jag har själv aldrig drabbats av fikonrost, men vet att kopparsulfat är en rekommenderad behandlingsmetod. Man kan också testa 3% väteperoxid som späds ut med hälften vatten. Plocka de angripna bladen och bränn upp dem. Upprepa besprutning när symtom återkommer. Rosten kommer troligen att finnas kvar ännu nästa år. Plantorna blir försvagade, men brukar inte dö av det. Beskärning och rotbeskärning gör man helst medan plantan är i vila. Fikonet har en vit växtsaft och blöder ganska rikligt under växtsäsongen. Klippta skott kan du plantera direkt. Du kan även prova att ta sommarsticklingar och sätta i kruka. Lycka till med dina fikonträd! hälsar Maria
Hej! Nu sätter jag mitt sista hopp till dig Maria i mitt försök att rädda mitt väldigt ledsna fikonträd som jag har i en stor kruka i uterummet. Knopparna som kommit i vår täcks av något vitt, en del knoppar blir bruna och torkar och dör. Även knoppanlag på grenarna torkat och ramlat bort. Det vita på knopparna ser ej ut som spinn. Det hade lite spinn förra säsongen men behandlades med blandning med paraffinolja som jag läste om på nätet och trädet mådde sedan bra vad jag märkte.
Står i ett ljust ej för varmt uterum och ”var på gång” med knoppar som inte slår ut och blir så här konstiga.
Det bor några små spindlar i trädet som jag inte tror är skadedjur, de ser ut som vanliga spindlar.
Det har stått i uterummet under vintern och har klarade det fint förra vintern.
Jag har inte beskurit det.
Jag vattnade ingenting under vintervilan och var kanske lite sen med att börja vattna när det blev varmare.
Jag har sedan jag köpte trädet för två år sedan täckt jorden med större stenar för att förhindra katterna att gräva i jorden. Vet inte om det har blivit för tätt och kanske kan ha orsakat svampangrepp?
Har du någon aning om vad det kan vara som gör mitt träd så här ledset?
Funderar på att beskära alla sjuka toppar på grenarna, plantera om det och ställa det utomhus. Eller finns det något annat jag kan göra?
Hoppas innerligt att du kan hjälpa mig!
Varma hälsningar,
Malin
Hej Malin! Det är svårt att veta vad som drabbat ditt fikonträd. Olika svampsjukdomar är inte ovanliga, och krukodlade träd kan även drabbas av rotnematoder. Du kan försöka med att klippa in grenarna till frisk ved och fortsätta att ta hand om trädet med regelbunden vattning. Ställ gärna ut trädet när frostrisken är över (beroende på var du bor) för det har mindre risk för ohyra mm i utomhusodling. Lycka till, hälsar Maria
Hej Maria! Vilken otroligt uthållig tråd med en bra info för oss nybörjare. Vi har en potatiskällare av betong som håller 2 till 7 grader vintertid. Mörker o temp är bra men är den för fuktig för mina två fikonträd? Har aldrig övervintrat tidigare.
Hej Marie! Tack så mycket! Jag skulle tro att fikonet föredrar en torrare övervintringsplats än potatiskällaren. Finns det något annat lämpligt utrymme du kunde hitta, eller lämna bort träden hos någon bekant över vintern? Du har ju i alla fall tid på dig att lösa problemet! Lycka till, hälsar Maria
Hej!
Har med intresse läst massor av fikoninlägg men inte riktigt hittat svar på min fråga. Har ett fikonträd i kruka, i växthus, som givit frukt tidigare år. Detta år kom det fint på våren som vanligt med många blad o fruktämnen. Jag gödslade m hönsgödsel o vattnar refelbundet. Trädet har massor med blad o frukter men alla mkt små; det är som att tillväxten avstannat. Har sedan förstått att hönsgödsel var ett misstag men det var i början av juni. Vad bör jag göra nu för att bladen ska växa sig större o frukterna mogna?
Tack på förhand.
Mvh olga, österlen
Hej Olga! Ibland får fikonträden små och lite runda blad. Jag har ingen riktigt bra förklaring till det. Nästa år kan de bli helt normala igen. De små fruktämnena du har på ditt fikonträd kommer att bli första skördens fikon nästa år, så var rädd om dem. Hantera trädet varsamt vid ev inflyttning och låt det inte torka ut helt mellan vattningarna. Lycka till, hälsar Maria
Hej, har ett fikonträd på Gotland. Nästan 20 år gammalt och står utomhus året runt. Vet inte vad det är för sort men nu ca 2,5 meter högt och ger rikligt med ätbar frukt. Tyvärr hade en av de större grenarna knäckts intill stammen nu under hösten. Efter det har ett ca 20 cm långt ”sår” i barken bildats. Ska vi göra något speciellt med det? Övriga trädet behöver nog skäras ned något och ser ut att må bra.
Hej Martin! Det låter som om du har ett friskt och välvuxet fikonträd! Förmodligen kommer grenen att valla in såret av egen kraft inom kort. Har det inte blött ut mängder av vit växtsaft så är det inga problem. Då växer det ut ny bark. Fikon beskärs under den period de inte savar, t ex nu under hösten. Lycka till med fikonträdet! hälsar Maria