Med fröställning i olika våningar

Lejonsvansarna, som tillhör släktet Phlomis, härstammar från klippiga bergstrakter i Turkiet, Syrien och Nordafrika, är inga speciellt vanliga trädgårdsväxter. Eller kan du på rak arm säga att du känner igen de här vackra fröställningarna? Det är kanske inte den växt som vinner pris för sin storslagna skönhet i övrigt, men ståndorten gör den synnerligen användbar om man har en växtplats som stämmer in på följande: torra rabatter, grusträdgård och prärieplantering. Du kan gärna kombinera lejonsvansen med andra torktåliga perenner som lammöron, kungsljus, lavendel, olika salvior och bolltistlar. Dessutom är det en bra nektarkälla för bin och fjärilar.

Gul lejonsvans passar i torra rabatter med välrdränerad jord.Den gula lejonsvansen, Phlomis russeliana, trivs i väldränerad och näringsrik jord i sol till halvskugga. I vilt tillstånd i sina hemtrakter trivs den i öppna hasselsnår. Det är en upprätt, stadig perenn som blir ca 80 cm hög. De svagt gula, tvåläppiga blommorna sitter i våningar, i kransform längs den håriga stjälken. De påminner till formen om blommorna hos t ex plister, som de är nära släkt med. Bladen längst ner är mer hjärtformade, medan de blir smalare och lansettlika uppåt toppen.

Lejonsvansen har fröställningar som bollar på olika nivå längs stjälken.

Vill du föröka lejonsvans så kan du samla frö på hösten och så dem när våren kommer. Du kan också dela större plantor eller ta sticklingar under försommaren. Det är en lättskött växt som sällan drabbas av några sjukdomar och rekommenderas således av en trädgårdskonsult. Vill du ha en annan färg så finns det även en odlad form med lilarosa blommor som heter Phlomis tuberosa ’Amazone’ som blir ännu högre och ståtligare. Den vill ha lägen i full sol.

6 reaktioner till “Med fröställning i olika våningar”

  1. En fråga. Fick av en granne en flaska innehållande rödvin, honung och en fröställning. Alkoholhaltig. Den kommer ifrån Lefkada i Grekland. Jag tycker mig känna igen fröställningen från lejonsvans, som min väninna har i sin trädgård. Kan det stämma?
    Med vänlig hälsning
    Stina.

  2. Hej Stina! Det var en kul fråga du ställer! Jag vågar inte gissa, för jag har inte tänkt på om lejonsvans ev har lite kryddsmak eller så. Men fröställningarna är mycket signifikanta, så det kan ju hända att det är en lokal släkting till våra trädgårdslejonsvansar som du har i flaskan. Hösthälsningar från Maria

  3. Hej

    Kul att du skriver om Phlomis den är ju som sagt inte så väl använd. Vet du något om spridning?

  4. Hej Sara! Om din fråga avser huruvida växten är invasiv, så tror jag inte det är någon problematisk växt. Den kan vara lite knepig att få att gro utan kallstratifiering, och det tyder väl på att den inte riskerar bli ett ogräs. Hälsningar Maria

  5. Hej
    Har fått igång gul Lejonsvans lite på skuggsidan vid min husgavel med Kungsljus och hoppas jag framöver även Fingerborgsblommor. Jorden är nästan obefintlig för där ligger sten och minimalt med jord emellan. Men de trivs där. Hoppas dem förökar sig!
    Mvh Agneta Jarius

  6. Hej Agneta! Kul att dina lejonsvansar trivs! I naturen växer de på klippiga och steniga områden (gärna soligt) så det låter som att du kunde få nya plantor inom kort. Annars kan du ta sticklingar eller dela äldre plantor. Lycka till, hälsar Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.