Nyhet, vacker robinia för mindre trädgårdar

Rosablommande robinia har en luftig krona och ljust gröna blad.Träffade på den nya robinian Robinia x margaretta ’Casque Rouge’ vid mitt besök på plantskolan nyligen. Ett vackert mindre träd med en luftig krona. Den har långa rosafärgade blomklasar som tyvärr inte doftar så mycket. Den nya robinian blir 7-10 meter hög och går upp till zon 2. Men jag skulle nog vilja testa det först innan jag rekommenderar den vidare. Soligt läge som inte är utsatt för vind är de bästa förutsättningarna.

Underbart doftande vit robinia påminner mig om Italien.
Jag är erkänt svag för robinior och kan känna igen doften på en på hundra meters håll. Det är många minnen från Italien på våren där den växer vild! Tyvärr har jag inte den bästa av växtplatser där jag bor just nu, så det får vänta med plantering av robinior. De vill ha en skyddad och varm växtplats – gärna genomsläpplig sandjord som inte ska vara för torr. Vindutsatta platser ska man undvika, för grenarna är lite bräckliga och kan brytas i vinden. Det är bästa tips för en lyckad trädgårdsplanering.

Klotrobinian passar i den mindre trädgården med skyddat läge och mycket sol.Den eleganta klotformade robinian, Robinia pseudoacacia ’Umbraculifera’  får en samlad krona och blir inte så bred. Passar extra bra där det är lite trångt. Till skillnad från den vanliga arten är den taggfri och skjuter sällan rotskott. Går i zon 1-2. Den är vanligen ympad på högstam, är ganska långsamväxande och bör planteras på våren för att hinna etablera sig ordentligt innan vintern kommer. Så tänk på att vattna väl den första säsongen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.