Odla egna gojibär

Gojibären är orangeröda och sprängfyllda med nyttiga vitaminer och antioxidanter.Gojibären kommer från busken bocktörne, Lycium barbarum, eller bredbladigt bocktörne, Lycium chinense. Det har varit mycket snack om dessa superhälsobär de allra senaste säsongerna, och någon har t o m velat skrämma hälsofreaksen med att bären är giftiga. Och visst finns där lite gift i dem, atropin, samma för övrigt som i tomat och potatis, men för att känna av det måste man komma upp i en konsumtion om flera kilogram. Då får du ligga i!

Gojibärens nyttigheter överskrider däremot faran av giftet. Goji innehåller stora mängder C-vitamin och andra antioxidanter, betakaroten, omega-fettsyror, mängder av nyttiga mineraler och en ovanlig polysackarid. I Kina har man odlat goji i årtusenden som medicinalväxt.

Gojibusken har inget större prydnadsvärde i sig.
Gojibusken har inget större prydnadsvärde i sig.

Gojibusken är ganska oansenlig växt som kan bli upp emot 2-3 meter hög. Den ska enligt plantskolorna klara sig upp till zon 4. Den sätter gärna mängder av rotskott och tornar. Busken har äggformade, långa blad på hängande, slanka grenar. Den lilla, lilafärgade blomman som precis liknar en potatisblomma ses i juni-juli. På hösten blir det sedan orangeröda, droppformade bär som inte är helt olika berberisbär. De kan ätas både färska och torkas för vintern.

Blomman hos gojibäret är lila och liknar en potatisblomma.
Bocktörnet växer gärna vid havet då den är salttålig och binder sand. Den är torktålig och föredrar ett soligt-halvskuggigt läge. Det finns förbättrade namnsorter i handeln, t ex ’Big Lifeberry’ som är en kraftigväxande sort med större bär. ’Sweet Lifeberry’ är mer kompakt i växtsättet och ger sötare bär. Något att prova kanske?

4 reaktioner till “Odla egna gojibär”

  1. Hej
    Vi har 3 st Gojibuskar som är 4 år gamla. Dem har inte blommat alls ännu,Varför? Skall vi klippa dem nu på hösten eller vänta till våren 2016? Vi bor på Åland. Vi skall plantela om dem nära en berg så att dem kan klättra dår oxo,sku det vara bra ide?
    Tack så mycket ert svar. Ha en skön höst.
    MVH Kirsti Roininen

  2. Hej Kirsti! Vad jag vet är gojibusken ganska sen i utvecklingen. Man ska nog se den mer som ett fruktträd och inte förvänta sig mängder av bär redan första åren. Man ska inte heller gödsla för mycket, då växten är en överlevare som kan få för sig att växa vegetativt om den får det alltför bra ställt med vatten och näring. Dessutom kan vintern spela in. Men Åland borde räcka till som växtzon. Du kan beskära buskarna lätt på våren, men ta inte bort för mycket av bladmassan, då goji är en tanig buske med ganska fåbladiga unga rankor. Växten behöver blad för att producera socker som behövs för blomning och fruktsättning. Lycka till och håll ut med dina buskar! hälsar Maria (tidigare boende på Åland)

  3. Hej Micke! Brännässelvatten brukar passa till det mesta. Späd ut det bara och vattna med svag lösning. Lycka till, hälsar Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.