Övervintra sommarens fina fuchsior

Innan frosten slår till på allvar är det dags att ta in alla känsliga växter som du vill spara till nästa år: pelargoner, fuchsia, bougainvillea, Agapanthus med flera. De klarar inte en svensk vinter utomhus utan skydd. En gammeldags glasveranda där man kan hålla några plusgrader vintern igenom är idealet, men hur många har en sådan? Jordkällare, svalt garage eller förråd är andra alternativ. Jag har en kallvind där jag brukar övervintra mina plantor. Lite ljus och sällan risk för minusgrader. Tumregeln är att ju mindre ljus man har, desto lägre temperatur och mindre vatten ska de ha. 4 – 5 grader är perfekt.

Marcus Graham från Rockdala

Fuchsian brukar oftast av sig själv släppa bladen när man tar in den för vintern. Klipp ner de tunna kvistarna till förvedad ved och repa bort ev kvarblivna blad. Det händer att det finns bladlusägg i bladen som kläcks när plantan kommer in. Håll jorden lätt fuktig genom att ge den en skvätt vatten några gånger under vintern så att plantan inte torkar in. Är jorden å andra sidan för blöt är risken för mögel stor. Bara lite vatten alltså, och ingen gödsel.

När våren kommer brukar växterna själva vakna till liv om de har stått i ett utrymme med fönster. Från totalt mörker bör du vänja plantan gradvis vid ljuset och inte ställa ut den i full sol med en gång. Nu börjar du åter vattna. Passa på att beskära plantan och ge den ny växtjord. Fuchsian blommar på årsskott och tål hård beskärning. Sedan är det bara att se fram emot en ny överdådig blomning.

Är du intresserad av fuchsior och pelargoner måste du absolut ta en titt på Wibrant Rockdalas sortiment! Den nya katalogen kommer snart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.