Ståndortens betydelse för växtens trivsel och överlevnad

Pärlbusken är en favoritväxt för Greenspire Trädgårdskonsult med sin vackra blomning i maj månad.
Pärlbusken trivs på näringsrik, fuktig, ej för kalkrik jord i soligt läge.

Trädgårdsproffsen pratar ofta om ståndort och menar med det de idealiska förhållanden som en växt kan kräva. Sedan är det upp till dig att på basen av den ståndort som råder på platsen välja växter som stämmer så väl som möjligt ihop med dessa förhållanden. Till ståndortsfaktorer räknas bl a ljusförhållanden, klimatzon, markfukt, jordart, näringstillgång, utrymme och konkurrens från andra växter eller djur. Har du en trädgård ute på en lerig åker med stekande sol, kalla vintervindar och kalkrik jord så har du ganska mycket jobb framför dig om du vill plantera rhododendron. Inte bara att pH ska sänkas, buskarna behöver också en kraftig tillförsel av mullämnen och skydd mot sol och vind i form av häckar och högre träd. Det betyder i praktiken att anläggningsarbetet och den årliga skötselinsatsen blir rätt så krävande. Bättre är då att ta platsen som utgångsläge för vilka växter du ska välja och få en betydligt mer lättskött trädgård. Det är väl själva essensen med trädgårdsplanering. Du kommer inte att få in alla dina favoriter i varje trädgård. Bättre är att kompromissa och hitta nya älsklingar som tar sig fint och sköter sig mestadels själva.

Härdigheten är en viktig faktor att tänka på när du ska plantera nya växter. Om en art ligger på gränsen för sin härdighet kan det vara ett lotteri om den överlever eller ej. Du kan påverka zonen genom att plantera mot en varm södervägg, i upphöjda bäddar eller skyddat av häckar eller staket. Försök att ge växterna de bästa förutsättningar även jordmässigt, så kan de klara sig trots att de ligger på nordgränsen för sin härdighet. I tätort är klimatet dessutom avsevärt varmare än ute på landsbygden och det kan man också dra nytta av vid trädgårdsdesign.

Vacker azalea som blommar i slutet av maj månad.
Azalean vill ha en jämnt fuktig jord med hög mullhalt och lågt pH, halvskuggigt läge.

Att hitta växter som passar in vad gäller sol-skugga och fuktkrav underlättar skötselarbetet betydligt. Om du inte själv har förmågan – anlita en trädgårdsdesigner som dessutom är expert på trädgårdsinspiration. Är växterna anpassade för ett soligt och torrt läge slipper du springa med vattenkannan för jämnan för att hålla liv i de stackars plantorna. Det finns alltid något som passar även i de mest utsatta lägena och växterna får ett klart försprång jämfört med de som hamnat snett hos grannen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.