Blogg

Japanska lönnar skapar ha-begär

Acer palmatum ’Osakazuki’ heter denna vackert höstfärgade japanska lönn.

Det är lätt att trilla i samlarfåran när man väl börjat med japanska lönnar. Det finns så många vackra sorter, den ena mer dekorativ än den andra och variationen är enorm. Det torde finnas drygt 600 sorter som är beskrivna, men endast en bråkdel av dem används i Sverige.

Acer palmatum ’Orange Dream’

Det finns mindre busksorter som kan odlas i kruka i gynnsamma lägen och högre sorter som blir små träd. De har alla likartade ståndortskrav, såsom en fuktig, näringsrik jord som ändå är väldränerad. Lönnar är som bekant mycket känsliga för kompakterad jord. Woodlandmiljöer med vandrande skugga leder till något glest och brett kronparti, medan soligt läge ger mer kompakt växtsätt hos den japanska lönnen. Välj ett skyddat läge när du planterar din lönn, eftersom de tunna bladen lätt skadas av ett ständigt fladdrande i vinden.

Acer palmatum ’Jerre Schwartz’ är en småväxt japansk lönn som passar i framkant av woodlandet.

Vid plantering av japanska lönnar är det bra att fylla på med grov kompostjord som ger en lucker miljö för rotsystemet. Finns din trädgård i ett naturligt kalkrikt område kan du med fördel blanda ut komposten med okalkad torv, eftersom de flesta lönnar trivs i en svagt sur jord. Under etableringen är lönnarna känsliga mot torka, så även om du tycker att jorden håller god fukt behöver du vattna ofta under de första två åren.

En blommande ’Osakazuki’ i början av maj.

Vanligen är japanska lönnar ganska långsamväxande och behöver sällan beskäras. Beskärning kan leda till en kraftig utväxt av många, tunna skott, s k kvastar, som förfular hela växtens utseende. Klipper man, är det bäst att skära hela grenen ända in till stammen.

Acer shirasawanum ’Jordan’ är en japansk gyllenlönn med solfjäderformiga blad. Här i maj månad.

De japanska lönnarna har två exceptionella säsonger; vår och höst. Vid bladutspring på våren får vi uppleva den fräscha färgskalan i äpplegrönt, gult och rosa. På hösten brinner de flesta lönnar, även grönbladiga, i kraftigt röda toner. Det är så eldigt att man häpnar. Skulle du komma över billiga japanska lönnar under höstrean när de är som allra finast är mitt råd att köpa ett gäng och förvara dem frostfritt över vintern, t ex i ett svalt förråd. De är lättast att etablera på våren och rotsystemet får då hela sommaren på sig att växa till.

Acer palmatum ’Beni Maiko’ under våren då den är som starkast rosafärgad i bladen.

När du börjar fylla ditt woodland med japanska lönnar är det en bra tanke att planera för framtiden så att de högre sorterna har plats att bre ut sig. De kommer inte att skapa någon djup skugga, utan det finns gott om ljusutrymme kvar under kronorna där magnolior, hortensior, azaleor, bambu, ormbunkar och olika naturlika perenner trivs.

Nedan en ’Osakazuki’ i full höstfärg i ett woodland med andra lönnar och bambu.

Hundtandsliljan, raringen i woodlandet

Vit hundtandslilja ’White Beauty’

Den mullrika, lätt fuktiga woodlandmiljön är precis rätt för många vårblommande lök- och knölväxter. Narcisser, Fritillarior och Erythronium (hundtandsliljor) blommar något så när samtidigt och samspelar i färg och höjd. Olika arter av Allium (prydnadslök) kommer strax därefter. Men kanske är det ändå hundtandsliljorna som är växterna jag går och väntar på mest.

Fritillaria meleagris, Acer palmatum ’Orange Dream’ och Carex morrowii ’Ice Dance’ som sällskap åt en Erythronium ’Pagoda’.

Släktet Erythronium förekommer med en Nordamerikansk gren och en Euroasiatisk art, Erythronium dens-canis. Den senare är vanligast i handeln hos oss. Den ståtliga gulblommig hybriden ’Pagoda’ är en kraftigväxande och lättodlad typ, liksom den vita Erythronium californicum ’White Beauty’. Dessutom finns det en mängd rosa-lilablommiga arter och namnsorter.

Hundtandslilja ’White Beauty’

Erythronium köper du tidig höst som lök och planterar dem strax därefter. Det är en lång, böjd lök som fått både sitt vetenskapliga och svenska namn av att den liknar en tand från en hund. Lökens skal är mycket tunt och därför torkar den snabbt ut om den förvaras länge i luften. Plantera den så snabbt du kan alltså.


Välj en växtplats med vandrande skugga och djup, genomsläpplig kompostjord. Har du tur förökar sig din hundtandslilja med frö och de bör helst falla ner i den fuktiga ytjorden och gro färska. Eftersom hundtandsliljans kraftiga bladverk blir lite fult efter blomning är det smart att välja ett sällskap som döljer de nedvissnande bladen. Lämpliga grannar är t ex Hosta, kaukasisk förgätmigej och Trillium. Det är viktigt att låta näringen i bladen gå tillbaka till löken för att den ska vara fullmatad med kraft nästa år. Plantan går snart i vila och ligger dold under mark.

Liljebaggar överraskade mitt i parningen. Båda blev mos.

Liljebaggarna får du hålla efter. De äter glupskt på alla delar av växten och kan ödelägga en planta på kort tid. Liljebaggarna söker sig gärna till hundtandsliljorna tidigt på våren när större och mer senblommande liljearter knappt kommit upp ännu. En liljebagge känner du igen på den starkt lackröda, smala skalbaggekroppen. Den är mindre än 1 cm lång och försvinner snabbt i lövverket om du inte kupar handen under bladet den sitter på för att fånga upp den. Därefter kan du klämma ihjäl den med nageln.


I övrigt är skötseln av hundtandsliljor vanligen enkel och problemfri. Låt bli att gräva och rensa hårdhänt nära intill en planta eftersom lökarna och rötterna är lättstörda. Det kan ta några år innan en hundtandslilja etablerat sig ordentligt på platsen. I början kan de blomvägra, t ex om löken förvarats för torrt eller om det varit en torr sommar för den redan planterade plantan. Dessa lökar behöver nämligen inte ”sommarbakas” som tulpaner, utan mår bäst av en stadigt fuktig jord.

Vårens lättskötta lökväxter

Narcisser är klassiska vårblommor som alla kan lyckas med. Du kan odla dem på balkongen, i kruka, rabatt, stenpartier, i gräsmattan och i woodlandmiljö. Vackrast är de kanske som förvildade i ängsgräs eller stora gräsmattor.


Många narcisser växer i naturligt tillstånd på frisk stäppmark eller längs kanten av vattendrag som svämmas över på våren och där jorden sedan är betydligt torrare under sommaren. Narcisserna både frösår sig och tillväxer genom att löken delar sig i flera. En lök kan på några års sikt ge en hel klump och dessutom sprida sig med frön på längre avstånd.


Narcisser är vackra i ensartade bestånd, men är även fantastiska samplanterade med andra vårlökar som hyacinter, pärlhyacinter och tulpaner eller i sällskap med julrosor, primulor, gyllenlack och kaukasisk förgätmigej, bara för att nämna några kombinationer.


Plantera narcisser gör du lättast på hösten. Då är utbudet av lökar stort både i den fysiska trädgårdshandeln som på nätet. Har du missat detta kan du passa på att köpa blommande lökar nu på våren och plantera ut dem. De är betydligt dyrare, men å andra sidan ser man hur de ser ut och kan lätt hitta lämplig plats i trädgården. Efter påskhelgen brukar det gå att köpa hela brätten av narcisser billigt.

Plantering av narcisslök i en jord som lättats upp med finkornig leca.

För att dina narcisser ska bli långlivade bör de få stå orörda och vissna ner innan du klipper av bladen. Då går näringen ner i löken. Först när bladen är gula och släpper lätt från löken är de klara att ta bort. Det kan därför vara värt att sätta narcisslökarna på ställen där de kan få stå ifred från gräsklippare och rensjärn. Ett annat tips är att samplantera med bladväxter som kamouflerar de vissnande bladen. Eller så flätar alternativt knyter du ihop bladen när de börjar mjukna lite. Då ser det inte så spretigt ut.


Efter några år kan det vara lönt att gräva upp och dela på ruggarna för att behålla en fin blomning. Det är trevligt att föröka sina egna narcisser till nya växtplatser eller att byta med någon vän och kanske få med sig en ny sort hem. Mycket mer skötsel än så behöver inte narcisserna. Kan det bli enklare?

Sippor av olika art och färg

Till vårens första perenna blommor sällar sig växter som i sitt svenska namn innehåller ordet sippa. Men det är lite oklart om alla av dem är släkt överhuvud taget.

Helt vanliga vitsippor i bokskogsmiljö.

Vitsippan är en underbar växt och när den brer ut sina vidsträckta mattor i bokskogen kan man verkligen känna att det är vår. Blommans färg kan vara lite variabel och skifta i rosa eller lila. Dessutom finns det mängder av namnsorter som entusiaster samlar på.

Gulsippan är vanlig i Skåne och på Gotland.

Gulsippor växer ofta i liknande lundmiljöer som den betydligt vanligare vitsippan. Gulsippan är något mindre i storlek, men annars mycket lik sin vilda släkting.

Balkansippor i olika nyanser vecklar ut sina kronblad.

Balkansippan är en knölväxt som gillar väldränerad jord i soliga till halvskuggiga lägen. Jag har sett dem växa lika glatt i ren grus intill en husvägg, i framkant av ett woodland och i en glesare solig buskplantering. Det kan vara en lite besvärlig växt att plantera då knölarna som säljs på hösten torkar fort i sina förpackningar i handeln. Lägg gärna knölarna i blöt ett dygn innan plantering för att öka chansen till en bra etablering. Det andra alternativet är att köpa färdigdrivna balkansippor på våren och plantera dem in the green.

Vita balkansippor i en woodlandplantering med bl a brunnäva och vita narcisser.

Blåsippor kan man hitta i lövskogar i naturen, men de finns också i handeln ibland och är utmärkta att plantera i trädgården. Observera att vilda blåsippor är fridlysta. Blåsipporna gillar en väldränerad, kalkrik humusjord som inte är för torr. En vår som denna har jag redan hunnit vattna mina blåsippor flera gånger för att de inte ska hänga med knoppar och blad.

Blåsipporna har halvt vintergröna blad och en kraftig jordstam. Plantan är lätt giftig, och kan ge irritation i mun och svalg. Knopparna bildas redan föregående säsong och sträcker snabbt ut sina stänglar när vårsolen börjar värma.

En vit blåsippa Hepatica nobilis ’Alba’.

Blåsippor finns förutom i blått även som vita och röda sorter samt fylldblommiga. Den ungerska blåsippan finns likaså i olika pastelliga nyanser. Jag har sedan många år en namnsort av Hepatica transsilvanica, nämligen ’Elison Spence’ som har lite märkliga hoprullade inre kronblad. Den sprider sig långsamt med sina krypande jordstammar. I övrigt kan blåsippor också förökas genom frösådd. I naturen hjälper ofta myror till med blåsippornas spridning.

Den ungerska blåsippan ’Elison Spence’ med sitt speciella mittparti.

Hur sköter man en kinkig kamelia?

Kamelian, som du kanske fått i present nu på våren, är en dyrbar blommande buske som kräver sin kvinna/man för att trivas och överleva till nästa år.


Camellia japonica heter de japanska kameliorna som säljs i växtbutiker och garden center vid denna tid på året. Nära släkt med Camellia sinensis, som är tebusken. Men det är inte lönt att brygga te på japansk kamelia, för det lär inte vara särskilt gott.


Kamelior är underbara! Blommorna är stora, de är oemotståndliga och står sig länge. Det enda man kunde önska är doft, men det saknar de flesta sorter. Många blir besvikna då de stoppar näsan i en utslagen kameliablomma med förväntningar om en gudomlig doftupplevelse i helt paritet med blommans utseende. Man kan inte få allt!


Vad behöver du göra för att få kamelian att trivas hos dig? Några saker. Tänk på att det är en surjordsväxt som avskyr kalkhaltig jord och dito vatten. Välj alltså en sur rhododendronjord och svag dos av ett surgörande gödselmedel som lämpar sig för blåbär och rhododendron ifall kamelian får gulbleka blad. Det är ingen brådska att plantera om din kamelia det första du gör alltså, för den trivs med att stå lite trångt. Likaså vill du inte störa plantan under tiden den har knoppar, så vänta lite med det. När det blir dags är en lerkruka med stort dräneringshål bra. Vattna gärna med regnvatten. Vattna mycket och ofta, men låt inte rötterna bli stående i vatten.


Välj en halvskuggig växtplats inne som ute. Ett österfönster med morgonsol är bra. Under sommarhalvåret trivs kamelian bäst utomhus på skyddat ställe. Glöm inte vattna ofta när det är varmt, annars kan du nästan glömma bort den.

Knopparna utvecklas i sakta mak redan under hösten. Denna bild är från oktober.

En kamelia lär inte övervintra på friland i Skåne, men på brittiska öarna växer de nästan som gräs. Temperaturen får inte gå för lågt under noll, så det bästa är att övervintra den frostfritt inomhus i ljust läge. Ett svalt uterum är toppen, men annars får du komplettera med växtbelysning. De städsegröna bladen och knopparna som bildades sent under hösten ska helst ha en jämn tillgång på ljus.


När dagstemperaturen under tidig vår tillåter kallväxthusförvaring så är det ett jättebra ställe för din kamelia. Där får den skydd mot kalla vindar, gott om ljus och knopputveckligen sätter verkligen fart. En frostvakt eller värmefläkt under kalla nätter är bra att ha. Och sen är den efterlängtade blomningen där! Lycka till!

Att plocka ramslök i naturen och odla den i trädgården

Vårens första primör kan man kalla ramslöken. I början av mars kan man normalt plocka de första bladen i Skåne. En underbar, vitlöksdoftande och -smakande krydda som passar i en mängd olika rätter och örtblandningar. Väl värd att tillaga direkt i maten, att lägga in i olja eller ättikslag, att torka och frysa in för kommande rätter.

En tjock pestobas som kan spädas ut med mer olivolja, majonnäs eller creme fraiche.

Var ska man då börja leta? Ramslöken växer i friska lövskogar med kalkhaltig, mullrik och djup jord. Ofta på samma ställen där du hittar ask och ek. Ljusa skogar och brynzoner där ramslöken får gott om sol på våren innan träd och buskars lövutspring, men i halvskugga under sommartid när lökarna ligger i vila.

I tidiga mars månad dyker de första späda ramslöksskotten upp.

Ramslöken följer ungefär skogseken i utbredning. Den förekommer naturligt upp till södra halvan av Sverige och på Åland. Det går att odla den längre norrut än så, men då får du plantera in den om den inte finns i dina trakter. Det lättaste är att gräva upp en tuva och dela den i några delar och plantera ut. Tänk dock på att inte plocka eller gräva upp plantor i naturskyddade områden. I Blekinge är ramslöken fridlyst.

Det är värt att påpeka att ramslöken sprider sig raskt där den trivs och den kan bli invasiv. Inte lönt att plantera in den i rabatten, där jorden är mjuk och näringsrik, utan hellre i utkanterna under buskar och träd, där kirskålen är ett problem. Ramslöken brädar kirskålen, så det kan ju vara ett tips för kirskålsbekämpning. Vill du vara på säkra sidan så plantera ramslöken innanför en begränsande metallkant eller i en nedsänkt stor plastkruka utan botten. Och sen klipper du av alla blommor innan de hinner sätta frö.

De unga, tidiga skotten är godast. När ramslöken går i blom börjar skördesäsongen vara över. Knopparna kan man också tillaga, både som inläggning och genom att fritera. Men jag gillar de späda bladen bäst.
Nybörjare på ramslöksplockning ska tänka sig för om de letar ramslök in i maj, för då börjar den snarlika växten liljekonvalj titta fram. Liljekonvaljen är giftig och det gäller att hålla de två isär. Du känner igen ramslöken på den starka vitlöksdoften när du gnuggar bladen. Ramslöken har bara ett blad per vit stjälk, medan liljekonvaljen har dubbla blad på en svagt lila stjälk. Och sen har vi då blommorna som är totalt olika, med ramslökens typiska lökblomma i en flock. Inte så svårt att skilja dem åt alltså.

Ramslökens blomknoppar skiljer du tydligt från liljekonvaljens pärlor längs den långa blomstjälken.

Krokus till glädje för öga och pollinatörer

Vårkrokus är mars månads viktiga lökväxt vid sidan av snödropparna. Man kan bli hur lycklig som helst en varm vårdag när blommorna slår upp sina turbaner och visar upp det lysande innanmätet. Ståndare fulla av pollen och en glödande pistill redo att pollineras av tidiga bin och humlor som ännu är lite yrvakna efter vintern.


Krokus är tacksamma växter som inte kräver någon skötsel. Plantera dem gärna i en gles gräsmatta, i rabatter, vildängar och varför inte i trafikmiljöer inne i stan. De ställer inga större krav på jordmån och ståndort, utan en lätt vårfuktig jord och soligt till halvskuggigt läge fungerar utmärkt. Under sommaren gillar de att jorden torkar upp och bakar rotknölarna.


Planteringstiden är lång och krokusens knölar är inte heller speciellt känsliga för sen plantering eller uttorkning. Du planterar dem på ca 10 cm djup. Du kan sätta en och en med planteringsspade eller lökjärn eller så skalar du av en bit grässvål med en spade och slänger ut en näve knölar lite på måfå. Täck sedan över med biten gräsmatta och tryck till lite lätt.


Det är svårt att misslyckas med krokus. Det enda som kan förstöra knölarna är en utdragen sommarblöta som leder till att de ruttnar. För på sommaren vill de vila så torrt och varmt som möjligt. Man kan gräva upp tuvorna då och dela på sidoknölarna, men egentligen är det onödigt jobb, eftersom krokusen klarar förökningen alldeles utmärkt på egen hand. Ibland självsår de sig, men det kan dröja ett par år innan nya fröplantor blommar.


Glöm alltså inte bort att plantera krokus i höst! Det är en billig glädjeinvestering inför våren som ger mycket glädje för pengarna!

Citronträd får gula blad av järnbrist


Nu på vårkanten kan man hitta fina citronträd i handeln med grenar som redan dignar av frukt. Och det är hur lockande som helst att bli citronodlare! Har du tidigare haft citronträd du misslyckats med eller aldrig ännu provat på, här kommer några bra tips.


Citrusträd är surjordsväxter som trivs i en jord med lågt pH och gärna kan vattnas med regnvatten (som inte innehåller kalk). När pH i jorden kryper upp mot en nivå kring 7 minskar växternas tillgång på järn och citronträdets blad börjar skifta i gult. Fenomenet kallas kloros och kan åtgärdas med rätt gödsel. Köp en välbalanserad citrusnäring och blanda i bevattningsvattnet. Förutom de viktiga makronäringsämnena kväve, fosfor och kalium innehåller den även järn och mangan samt andra viktiga spårämnen. Bladfärgen kommer att korrigera sig inom några veckor.


Citrusträd som övervintrar i svala utrymmen växer inte och förbrukar därmed mindre näring, men om du har problem med kloros så kan du vattna med citrusnäring hela vintern igenom. Eftersom citronträd behåller sina blad över vintern har de stort ljusbehov. De kan tappa sina blad om ljuset inte räcker till. Det är oftast ett ljusproblem och mindre sällan orsakat av torka.


Får citronträdet bra med ljus från en växtlampa och en temperatur på 10-15 plusgrader kommer det att utföra fotosyntes hela vintern och då behöver det både vatten och näring. Detsamma gäller om det är fullt av kart till den kommande säsongen.


När risken för nattfrost är över trivs citrusträdet bäst utomhus på ett varmt och soligt ställe. Det kommer snart att sätta nya blad och skott när ljuset ökar. Vattenbehovet stiger när tillväxten kommer igång och nu behöver det citrusnäring vid varje vattning.

Hur får man en flödande snödroppsäng?

Snödroppar har blivit samlarobjekt bland trädgårdsnördar som letar efter ständigt nya sorter att komplettera sin samling med. Galantofili är en relativt ny rörelse av snödroppssamlare med start i Storbritannien i slutet av 1800-talet. Numera finns det samlare över hela världen och antalet nya namnsorter är ständigt ökande.

Snödroppar är inte svåra att föröka när man väl har några bestånd att utgå från. Man kan givetvis plantera dem från köpelök på hösten, men chansen att lyckas är många gånger större från färska lökar ”in the green” under våren. En snödroppslök är nämligen mycket känslig för uttorkning och får då svårt att komma igång med tillväxten.

Du behöver en djup spade och ett par korgar eller hinkar att lägga upp lökklumparna i. Ju mullrikare och luckrare jorden är där dina startbestånd växer, desto lättare går transplantationen. Men ofta växer snödroppar i en tung och lerig jord där lökarna ligger på närmare 20 cm djup. Då är det lätt hänt att hugga av stjälkarna och missa gyttret av lökar som trängs tillsammans. Så gräv djupt och sätt dig sedan bekvämt för att börja dela på tuvorna.

Har du olika sorter, så försök hålla dem åtskilt. Den vanliga Galanthus nivalis finns också med fyllda blommor. Den turkiska snödroppen, Galanthus elwesii, är även den vanlig i Sverige. Du känner igen den på lite bredare blad och en något öppnare blomma.

Gräv sedan slitsar i marken med en liten planteringsspade och peta ner en eller ett par lökar med blast i jorden. Lämna ett mellanrum på 5-10 cm så finns det gott om plats för lökarna att dela på sig och expandera. Det gör de snabbt och gärna om marken håller en god fuktighet. Gör om manövern några år och du kommer snart att ha en imponerande mängd snödroppar att njuta av.

Vårvinterns stora längtan

Snöklockan börjar i bästa fall blomma i februari månad.

Att leva med woodland, eller sk lundplantering, är att utnyttja stommen i en naturlig lövskogsmiljö och tillföra den framför allt våriga element. Få av oss har så mycket tålamod som krävs att bygga upp allting från början, inklusive trädplantering och deras tillväxt under låt oss säga 20-40 år, så därför är det mycket mer tidseffektivt att starta med en färdig skog. Där kan du modellera mängden träd och buskar tills du får en bra balans mellan golv, väggar och tak i ditt trädgårdsrum.

Ett woodland med tyngdpunkt på vårblommande växter i Alnarp. Månadsskiftet jan-febr.

Mitt eget woodland växer sakta fram och förändras med åren. Det första utkastet var en azaleaplantering med vårlökar, marktäckare och några vintergröna inslag. Därefter har den ursprungliga slänten utvidgats kvadratmeter för kvadratmeter. Växtvalet har utökats med japanska lönnar, magnolior, hortensior, benved, vintergröna lagerhäggar, vårblommande körsbärskornell och trollhassel samt mängder av ormbunkar, narcisser och julrosor. Bland annat.

I maj är det frodigt bland julrosor, Allium och ormbunkar.

Lökväxterna och de vårblommande buskarna hör verkligen hemma i ett woodland där de får full tillgång till den tidiga vårsolen innan lövverket tätnar och lundmiljön blir mer skuggig. En lerhaltig och humusrik jord är utmärkt att utgå från, då den håller fukten väl och lätt kan justeras pH-mässigt. Till lundväxter som gillar högt pH, som julrosor, kan du punktbehandla jorden med krossade äggskal. Och runt omkring japanska lönnar, azaleor och trollhassel jordförbättrar du årligen marken med naturell torvjord som sänker surhetsgraden.

Purpurröd, dubbelblommande julros i woodlandet i april.

Trollhasseln, Hamamelis, är min stora favorit bland de tidigblommande växterna. Den ligger i samma tidsspann som snödropparna, d v s vissa år kan den gå igång redan i januari i mitten av Skåne. Denna vinter som varit så mild startade trollhasseln sin blomning i december. Den spröda blomman till trots är det en riktig tuffing och de tar inte skada även om det skulle bli ett vädermässigt bakslag. Och uthållig är den dessutom, för blomningen varar nästan i ett par månader.

Trollhassel ’Pallida’ doftar svagt av honung.

Trollhasselns trassliga blommor är riktiga små konstverk som det är omöjligt att inte beundra. Hur har skaparen listat ut denna konstruktion?


Knopparna ligger förberedda redan på hösten och precis när vintermörkret är så allra mest hopplöst börjar det hända. Just när längtan efter en vår i trädgården är som allra störst, då blir du belönad av din trollhassel. Perfekt timing när du behöver hopp om vår som allra mest!

Möjligen en Hamamelis x intermedia ’Feuerzauber’.


Trollhasseln blir fullständigt anonym och grön under sommaren, men återkommer i fokus under hösten. Den eldar då på i orange och rostrött ikapp med lönnar, blomsterkorneller och benvedar. Ett värdigt slut på en spektakulär trädgårdssäsong.

Trollhasselns höstfärger i oktober månad.