På ligusterhäckar, rhododendronbuskar, klätterhortensia och andra städsegröna buskar som lagerhägg och järnek hittar man ibland en massa konstiga hålklipp utspritt över bladmassan. Gissningarna är många bland människor som upptäcker det i sina trädgårdar. Är det hagelskott, grannungar som skojar med hålslagningsapparater eller små larver? Men det är faktiskt en ljusskygg skalbagge som kallas för öronvivel.
Öronviveln är en mörkt gråbrun skalbagge, knappt en cm lång, som nattetid gnager runda hål i bladkanterna som precis ser ut som om en konduktör varit framme med sitt klippverktyg. Under dagen ligger den gömd under bladverket eller under torra löv på marken för att så fort det blir mörkt krypa upp och börja knapra på de gröna bladen. Skalbaggarna kan också klättra högre upp i träd som thuja och idegran och ringbarka unga skott och grenar så att de torkar in och dör.
Som om det inte vore nog med bladskadorna har skalbaggen även elaka larver, vaxgula och feta, som äter på rothalsen och rötterna hos ros och jordgubbar. Det är svårt att bekämpa dessa skadedjur i hemträdgården, men odlare kan utnyttja jordlevande nematoder som tar kål på larverna.
Hej!
Först, öronvivel ska det nog vara.
Hur kan man veta om det är viveln eller hagelskottssjuka?
Hej Otto! Tack för stavningskontrollen! Du har naturligtvis helt rätt. Viveln gnager hål i bladkanten, gärna på städsegröna blad. Hagelskottssjukan yttrar sig över hela bladskivan och över hålet sitter ofta bruna vävnadsrester kvar. Kan orsakas av bakterie, svamp eller virus. Finns framför allt hos plommon, persika och körsbär. Hälsningar från Maria