Blomsteräng via frösådd

Fröså din ettåriga äng och skapa spännande rabatter i stadsmiljö!

Numera kan man med enkla medel skapa blomsteräng på större ytor i offentliga miljöer. Weibulls Horto har t ex en fröblandning som de kallar ”Blomsterblandning lågväxande”. Den innehåller 20-25 arter av blommande, ettåriga annueller som har långt prydnadsvärde. Jag fotade en sådan ”äng”för bara en vecka sedan och den var i avundsvärt gott skick fortfarande.

Blomsterfrö kan sås ut som färdig ängsblandning för vildare rabatter.

Blomsterblandningen kan sås nu till hösten eller på våren. De tidigaste sorterna blommar redan i juni och därefter utvecklas blommor av mer senblommande arter. Det betyder att ängen skiftar färg och utseende flera gånger per säsong. Ett mycket intressant alternativ till utplanteringsväxter som har ett mer statiskt utseende.

Weibulls säger själva att denna låga blandning har bra marktäckande egenskaper och ett brett färgspektra. Utmärkt att använda till refuger, skiljeytor mellan gång och cykelbanor. Det går inte åt särskilt mycket frö, bara 3-5 gram per 100 m². Eftersom minsta förpackning är på 100 gram så lär det bli en hel del kvadratmeter äng!

Blomsteräng i färdig fröblandning för större ängsytor i offentlig miljö.

3 reaktioner till “Blomsteräng via frösådd”

  1. Hej! Verkar vara ett bra alternativ även för de första åren för en äng i trädgården. Även om du vill ha perenna växter så kan dessa ettåringar hålla högt gräs och oönskade örter som gråbo och maskros borta under etableringen. Jag har bilder och reflektioner från min blomsteräng i trädgården på angitradgarden.se.

    Nils G Vike

  2. Hej Nils! Vilken trevlig blogg du har! Tack för att du tipsade mig! Hoppas fler hittar dit också! Sommarängshälsningar från Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.