Daggsalvian är en annuell med enormt långt prydnadsvärde

 

Daggsalvia, Salvia farinacea, är en art av många blå salvior, men den torde vara den art med längst blomningstid. De här bilderna tog jag för några dagar sedan i Lunds botaniska trädgård, och salviorna visade ännu inga som helst tecken på att börja packa ihop för säsongen. Daggsalvian planteras redan i slutet av maj-juni som lite tanig växt, men blir snabbt en buskig planta när den får tillräckligt med vatten och näring.

Daggsalvia finns i både blå och silvervita nyanser.

De axlika blomspirorna skjuter upp ur kompakta och bladrika plantor. Den fyller ut väl i rabatten och bildar lite bakgrundsgrönska till gracilare växter. Det finns sorter med blommor i vitt, silver, blå-vitt, olika blå och lila variationer. Beroende på sort blir den 35-50 cm hög, men de här exemplaren av Salvia farinacea x longispicata av sorten ’Mystic Spires’ var nog minst 75 cm. Verkligen jättefin!

Höstblommande daggsalvia piggar upp i rabatten.

2 reaktioner till “Daggsalvian är en annuell med enormt långt prydnadsvärde”

  1. Hej Färgflickan! Javisst är den vacker! Jag har inte varit så såld på daggsalvia tidigare, kanske för att den lätt drar till sig bladlöss. Men det behövs nånting blått i rabatterna så här på hösten som matchar allt det gula!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.