Härliga nya hortensior!

Ett brett produktutvecklingsarbete har pågått de senaste åren för att ta fram nya hortensior som passar det svenska klimatet. Jag har alltid varit svag för brittiska hortensior, men många av de fina sorter man ser framför allt längs västkusten på brittiska öarna är beroende av det milda och fuktiga klimatet där. Hortensior har vanligen behov av en surare jord som är fuktighetshållande men genomsläpplig. Att regelbundet blanda in torvmull och förmultnande löv i toppskiktet är ett bra sätt att upprätthålla mullhalten och hålla pH nere.

Vinröd höstblomma hos den nya syrenhortensian.
Hortensior har stora blommor som oftast blommar under sensommaren och står sig långt in på hösten. De stora blommorna är ofta sterila, men fungerar som lockbete för pollinerande insekter att hitta fram till de mer oansenliga fertila blommorna.

Syrenhortensian Wims Red växlar färg genom blomningsperioden från vitt till vinrött.
En vacker, mörkrosa nyhet som kommit till försäljning nu i höst är syrenhortensian Hydrangea paniculata ’Wim’s Red’ som du ser på bilderna ovan. Det är en tidigblommande hortensia som startar redan i juli och sedan skiftar i färg under hela blomningstiden. Från början är den cremevit och färgen djupnar via rosa till vinrött i slutet av säsongen. Speciellt för ’Wim’s Red’ är den ljuva doften av söt honung. Normalt är ju hortensior mer eller mindre doftlösa. Växten blir 1,5-2 meter hög och planteras i soligt-halvskuggigt läge. Den anges vara härdig i zon 1-3.

Vidjehortensian Bella Anna blommar hela sommaren precis som familjenamnet Endless Summer antyder.

En annan rosa nyhet är vidjehortensian Hydrangea arborescens ’Bella Anna’. Den tillhör den långblommande gruppen Endless Summer som kommit starkt på senare tid.
Bollformade blommor hos vidjehortensian Bella Anna.

Vidjehortensiorna har bollformade blommor och  Bella Anna sägs vara både stark i stänglarna och rikblommig. På engelska kallas vidjehortensiorna ofta ”mopheads”. Ibland blir det ju lite för stora blomhuvuden som inte grenarna orkar bära upp. Speciellt inte vid regnigt väder. Bella Anna har ett rundat växtsätt och blommar på årsskotten från tidig sommar till hösten. Den blir ca 90 cm hög och skall vara härdig till zon 4.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.