Hurdalsrosen blommar tidigt

Hurdalsrosen har starkt rosa blommor med mörkare ådring.
Blomman är starkt rosa med mörkare ådring och synliga, guldgula ståndare.

När jag jobbade i Norge i slutet på 90-talet hittade jag en alldeles ny rosbekantskap i ett dike på väg till min arbetsplats. Jag kunde inte minna mig att jag hade sett denna ros tidigare, då den hade rätt så tydliga kännetecken. Efter att ha slagit i böcker och jämfört blad och blommor kom jag småningom fram till att det måste vara en Hurdalsrose.

Hurdalsrosen har ett spärrgrenigt växtsätt och matt gröna blad.
Ett spärrgrenigt växtsätt och en blomma per kortskott karaktäriserar Hurdalsrosen.

Det var en storvuxen buske, minst ett par meter hög och lika bred. Blomningen var mycket riklig och påminde om vanlig nyponros, fast blommorna var halvfyllda eller dubbla. Att få se denna uppenbarelse där mitt i diket vid den steniga slänten kändes väldigt lyxigt. När jag sedan många år senare hittade denna ros hos Cedergrens plantskola i Råå var jag tvungen att köpa den. Bara för att hämta hem minnet från den första rosen.

Hurdalsrosen härstammar från Tyskland och har därefter odlats i Norge.
Hurdalsrosen härstammar från Tyskland på 1800-talet och har därefter odlats i Hurdal, Norge.

Hurdalsrosen kallas också Rosa villosa ’Hurdal’. Förutom på storleken känner du igen den på ett mattgrönt-grågrönt bladverk. Bladkanten är vasst dubbelsågad, som du kan se på bilden ovan. Blommorna sitter en och en placerade längst ut på varje kortskott. De långa grenarna är bågböjda. Den öppna blomman är rosa med en mörkare ådring och gyllengula ståndarknappar. Knoppen och senare även nyponet bär tät glandelborst, men grenarna har nästan inga taggar. Blomman har knappt någon doft, men det är ändå en tacksam buskros som du kan lägga på minnet om du letar efter en ros till skuggigt läge med dålig jord.

2 reaktioner till “Hurdalsrosen blommar tidigt”

  1. Min Hurdalsros finns i Mora och är 6 år gammal och blommade något alldeles oerhört mycket i år men tyvärr upptäcker jag nu i augusti att den är full av svartfläckssjuka, det värsta man kan tänka sig på en ros. Det verkar helt meningslöst att klippa bort alla bladställningar eftersom den är så stor och något enkelt sätt att få bort sjukan känner jag inte till för det finns väl inte, eller hur!?

  2. Så trist att höra Ella-Marie! Det är inte lätt att mota bort svartfläcksjuka. Jag har ett recept på hyllan, men vågar inte lova att det hjälper. Och är rosen väldigt stor så blir det ett himla sprutande. 1 del grönsåpa blandas med 1 del Atamon och 5 delar vatten. Sprutas över bladen upprepade gånger. Du kanske kan prova innan alla blad ramlar av för vintern. Lycka till! Hälsar Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.