Julrosor möter våren i rabatten

Den vanliga vita julrosen blommar pålitligt varje vår.Snö och kyla stoppar inte julrosen, men den kan ta lite tid på sig att börja blomma om våren ifall barfrosten varit sträng. Nu är de flesta arter av julros i full gång i rabatterna. Den gamla hederliga Helleborus niger med vita blommor har startat för några veckor sedan och nu börjar de mer spännande Orientalishybriderna komma i blom.

Läckert rödblommande julros med tät blomning.Julrosor kräver minimalt av skötsel så länge som de får stå i halvskugga eller vandrande skugga. Planterar du din julros i soligare läge måste du vattna den när det blir för torrt. Jorden ska vara fuktighetshållande men väldränerad och näringsrik. En kalkrik jord är toppen och därför ser jag till att spara äggskal under vintern och smula ner dem bland julrosorna. Övervintrade blad, särskilt fula blad, klipper jag bort och gödslar med både kogödsel på påse och pelleterad hönsgödsel. Det ser snyggt ut i rabatten med ett mörkt lager kogödsel överst och det innebär en skonsam näring för växterna.

Julrosen ska man titta på underifrån. Den böjer ner sina blommor mot marken.Julrosen tycker inte om att bli flyttad, så låt den om möjligt stå kvar många år på samma plats. Den kommer att tacka dig genom att sätta frö och sprida sig i rabatten. Har du många olika arter kan du få fram nya spännande korsningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.