Längtar efter vår!

De första vårblommorna är underbara vårtecken.

Kvällarna blir allt längre och redan nu kan man rida ut till klockan 18, vilket är rena drömmen efter en mörk vinter. Men tålamodet med den vinter som trots allt råder i almanackan är inte så långt, utan jag skulle helst vilja att det blev vår NU. Antar att vi kommer att drabbas av ett stort antal bakslag innan det blir riktig vår. Men nu har vi ändå en enorm fördel denna vår och det är den snöfria marken och relativt varma temperaturen som gör att många trädgårdsjobb kan tjuvstarta redan nu. Det ger en längre startsträcka än vanligt. Kanske ska jag i år hinna med några av de projekt som blivit liggande i idébanken på grund av tidsbrist?

Pärlhyacinter finns i blått och vitt och de är lämpliga att plantera inomhus för vårkänsla.

Redan nu kan man hitta olika lökväxter i handeln som gör sig fint i kruka inomhus. Ställ krukan i en vacker, gammal sockerskål eller större porslinsmugg. Du kan också vira ett grovt vaxat papper runt om krukan och binda om med en ljuv rosett. Efter att krukan blommat ut sätter du rotknölarna på tork och planterar ut dem till hösten. Pärlhyacinterna har en ljuvlig doft när de kommer in. Märker man knappt av annars när de bor i rabatten.

Vårstjärnan sprider sig villigt bland buskar och blommar tidigt om våren.

Den skira vårstjärnan Chionodoxa (ovan ihop med några få Scilla) kan man också köpa i kruka. Det är en lökväxt som passar utmärkt för förvildning under lövfällande buskar och häckar. Den brer gärna ut sig i gräsmattan. Vårstjärnan skiljer du från sin släkting scillan på de uppåtriktade blommorna som ofta är tydligt tvåfärgade, oftast blå och vita. Scillans blomma är en nedåthängande klocka i mellanblå färg.

Hyacinternas starka doft blir angenämare om man planterar dem utomhus i rabatt eller kruka.

Hyacinten börjar jag gilla mer och mer och då speciellt som uteväxt. Man kan plantera den i kruka eller i rabatt. Med åldern blir blommorna glesare och mer gracila och det är väldigt snyggt ihop med en matta av marktäckande perenner eller andra bladväxter. De blir också ofta flerstjälkiga med tiden. Välj en solig och varm planteringsplats och jorden måste vara väldränerad, annars ruttnar knölarna bort under vintern.

Det blev ett blåblommigt inlägg som doftar av vår. Jag kan knappt stilla mig för det kliar så i fingrarna att sätta igång där ute. Får ta och gräva upp en tuva snödroppar om inte annat!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.