Ljuvligt doftande passionsblommor

Missionärer fann blomman i Sydamerika på 1500-talet. Därifrån vandrade den vidare till Europa och vi njuter idag av både blomman och frukten. Blomman i sig är ett riktigt konstverk. Missionärerna såg strax en kristen symbolik i blommans uppbyggnad med pistillens tredelade märke såsom de tre spikar som fäste Kristus på korset, de fem ståndarna var soldaternas klubbor, de tio kronbladen representerade de tio lärjungarna som var närvarande vid korsfästelsen samt bikronan som var törnekronan.

Den blå passionsblomman blommar rikligt men kortvarigt.

Den krukväxt vi har i fönstret eller uterummet heter Passiflora caerulea, blå passionsblomma eller kristi korsblomma. Dess släkting med ätliga frukter, Passiflora edulis, odlas i varmare klimat, då de är känsliga för kyla. Det sägs att blomman helst ska övervintra svalt för att sätta knoppar och orka sig igenom vintern, men min blomma har stått i ett väl uppvärmt rum hela vintern utan att ta skada, och den producerar blommor även nu i början av februari. Under våren och sommaren vill plantan ha mycket ljus och kan stå direkt soligt om du är noga med vattningen. Den torkar lätt ut.

Det syrliga innanmätet i passionsfrukten äts som det är.

Traditionellt har passionsblommans olika delar använts som naturläkemedel mot diverse, som man idag skulle säga stressrelaterade åkommor. Passionsblomman används än idag inom alternativmedicinen i medel mot sömnsvårigheter och ångest.

Passionsfrukter kan se rätt olika ut beroende på sort. Vi har små bruna och skrynkliga bollar i handeln, men de kan också vara avlånga i formen eller stora och runda, gulskaliga som på bilden ovan. Dessa fick jag av några vänner som hade varit på semester i Equador. Den syrliga frukten äter du som den är, alltså petar ut det halvslemmiga innanmätet med sked. I Sydamerika pressar man saften och dricker som juice.

Passionsblomman växer som en lian och det är lätt att ta sticklingar av den. Ta ett par 10 cm långa sticklingar och tryck ner dem djupt i myllan så att bara ett blad blir ovan jord. De övriga bladen (som annars hade hamnat under jord) har du plockat bort. Förvara krukan i ljust läge i plastpåse i ca 20-23 graders värme. Omplantering av äldre exemplar på våren. Använd helt vanlig krukväxtjord och tunna gärna ut lite om grenverket blivit alltför risigt. Vattna ofta när det är varmt, för den rikliga bladmassan avdunstar mycket vatten. Gödselvattna en gång i veckan under växtsäsongen.  Lycka till!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.