Lupiner – ogräs eller prydnadsväxt?

Lupiner är ärtväxter som tar upp kväve ur luften och lagrar det i rötterna.

Det beror lite på hur man ser på saken. Hemma hos mig är aklejan definitivt ett ogräs eftersom den sprider sig hejvilt och rikligt. Men jag skyfflar bort den där jag inte vill ha den. Med lupinen är det precis likadant där den trivs. Namnet lupin härrör sig för övrigt från latinets lupus = varg, och syftar till växtens förmåga att ta sig fram med våld. Har man lyckan att få fram fina färgkombinationer som passar in så är den ju en underbar försommarblomma.

Lupinen har blommor i många olika färgkombinationer från blått, vitt till rött och rosa.

Lupinen är en ärtväxt som fixerar kväve i rotknölarna och fröna hos vissa arter är faktiskt ätliga. I medelhavsområdet och Nordafrika lägger man in dem i saltlag och serverar dem ofta som aptitretare, både med och utan baljor. Medan andra arter däremot innehåller  svaga halter av giftiga alkaloider.

Lupinerna är tacksamma att blanda in i den soliga, torra rabatten med växter i den silvriga färgskalan.
Lupinerna är tacksamma att blanda in i den soliga, torra rabatten med växter i den silvriga färgskalan.

Eftersom lupinen kan ordna fram sin egen näring från luften växer den gärna på karga platser som torra dikesrenar, men också i glesa woodland och vid vatten. Blomningen är relativt kortlivad, men den utvecklar nya, mindre blomställningar efter hand och ger på så vis ett lite längre prydnadsvärde. Lupiner är också vackra som snitt, att ta in i vas, men står sig tyvärr inte så många dagar.

Lupinen är en ståtlig snittblomma, men håller sig inte så många dagar.

En kommentar till “Lupiner – ogräs eller prydnadsväxt?”

 1. Lupiner med starka färger i stora fält längs vägarna uppskattas av många. Men lupinen hör inte hemma i vår vilda flora och den de konkurrerar ut våra ängsväxter, som prästkrage, blåklocka och kattfot. Lupinen kan också, som andra ärtväxter, gödsla sig själv genom att binda luftens kväve. Detta gynnar andra kväveälskande arter och slår ännu hårdare mot de inhemska växter som vill ha magrare jord.
  Blomsterlupin är en invasiv art – en främmande art vars introduktion och spridning hotar biologisk mångfald. Med invasiva främmande växter menas arter som lätt och snabbt förökar sig både med frön eller med rotskott eller revor. De kan därför snabbt spridas över stora ytor.
  Lupinen är kanske inte den invasiva art som är det allra största hotet mot vår natur. Jätteloka, mårdhund och svartmunnad smörbult är allvarligare. Men lupinen är ett bra exempel på att vi måste vara försiktiga med främmande arter och inte låta dem sprida sig ohejdat.
  Naturskyddsföreningen Sundsvall-Ånge bjuder därför in till Lupinfestival 24 juni – 24 juli 2016. Plocka så många blommande lupiner som möjligt och se till att de inte sprider sina frön vidare. Varje lupin som plockas innan den hinner sätta frö betyder färre nya lupinplantor i vår natur. Rapportera till oss hur mycket lupiner ni plockat för att skydda våra vilda växter!
  Plocka lupiner till midsommarstången! Fyll alla dina vaser med lupiner, men se till att sedan kasta dem där de inte kan fröa av sig. Uppvakta dina vänner och grannar med vackra lupiner! Slå lupiner med lie och lägg på komposten! Sprid budskapet bland dina bekanta!
  Naturskyddsföreningen Sundsvall-Ånge
  Björn Abelsson, ordförande
  bjorn.abelsson@telia.com
  070-319 38 84

  Mer om varför lupiner bör hållas efter och om invasiva arter kan du läsa i
  En kunskapssammanställning av främmande invasiva växter i Västernorrlands län, Länsstyrelsen Västernorrland och
  Invasiva arter i infrastruktur, Centrum för biologisk mångfald.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.