Odla växter för humlorna

Väddar av olika slag är fenomenala växter för humlor, bin och fjärilar.

Alla älskar vi att vistas i en trädgård som är full av liv, med sjungande fåglar och surrande insekter, plaskande vattendjur och småfnysande igelkottar. Utan djurliv blir det inget komplett ekosystem, så djuren ska vi ta hand om. Om vi börjar med att titta på humlorna som har en viktig plats i natur och trädgård för att pollinera frukt och bär liksom andra växter du vill ta frö från. Hur får vi humlorna att trivas?

I en blommande akleja ser man nästan alltid humlor som klamrar sig fast upp och ner och letar föda.

Naturligtvis ska du bygga upp din trädgård utifrån ditt eget växtintresse och vilken typ av trädgård du gillar att vistas i. Är du en trädgårdsromantiker, den klassiska formella trädgårdstypen eller en skogsmulle? Oavsett svaret på den frågan så kan du se till att trädgården blir en lockande plats för humlor, att äta i, att söka skydd i samt bygga bo och fortplanta sig i.

Städa lagom! Lämna lite torr ved och ogräs i ett orört hörn av trädgården som ger skydd och boplats till igelkottar, ödlor och humlor.

Tänk på humlornas livs- och årscykel för att få till en humlevänlig trädgård. Tidigt på våren är de första humlorna som vinglar runt vanligen övervintrade drottningar. De letar efter tidigblommande och pollenrika växter som sälg, Scilla, krokus och maskrosor. Längre fram erbjuder fruktträd och bärbuskar gott om humlemat, samtidigt som humlorna sköter den viktiga pollineringen av dessa nyttoväxter.

En hungrig humla gräver sig långt in i kronärtskockans blomma.

Långtungade och korttungade humlor föredrar olika nektarväxter, men med en bra blandning av båda ger du födotillfällen till båda grupperna. Bland perennerna är Nepeta, stormhatt, Digitalis, Echinacea, bolltistel, väddar, akleja, nävor och temynta exempel på bra humleväxter. Gillar du dahlia så välj enkelblommande sorter med öppna diskar där humlorna kommer åt pollenet. De kommer att tacka dig med sitt surr!

Få blommor är lika attraktiva för humlor en varm sensommarkväll som Echinacea, röd solhatt.

Kanske har du möjlighet att omvandla en del av gräsmattan till äng och så eller plantera växter som humlorna gillar. Kungsmynta, timjan, väddar, käringtand, violer, prästkrage, fackelblomster, gullviva och vallmo är några exempel på ängsväxter man kan plantera in via frösådd eller färdiga småplantor. Utgå från den befintliga jordmånen och markens fuktighet för att välja rätt ängsväxter till din äng.

När det gäller boplatser till humlor så är naturliga håligheter, tätare snår med tuvbildande gräs och ”ogräs”, små högar med sten och halvmurken död ved ställen där humlorna kan bygga sina krypin. Jordhumlor bygger ofta bon i gamla sorkhål, men för vedlevande humlor kan du spara en viten vedtrave eller borra hål i bitar av trädstycken där humlor och andra insekter gärna kryper in. Och lika väl som du sätter upp fågelholkar till småfåglarna kan du också tillverka en humleholk till humlorna. Den följer samma princip, men hålet är bara hälften så stort.
Lycka till med din humlevänliga trädgård!

Inkakragen i lysande orange är en magnet för humlor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.