Perukbusken skapar kontraster i trädgården

Rödbladig perukbuske trivs i soligt läge och varm jord.Perukbusken är sannerligen en växt som jag omvärderat sedan jag kom till Skåne för snart 20 år sedan. Hemma i Finland hade jag på sin höjd sett växten på bild i den gamla BdB-buskar o träd-boken. Jag tycker att fokusera på perukbuskens säregna blomning är inte att presentera dess verkliga värde. Blomningen i juni månad med de fluffiga molnen till blomställning liknar nog bättre små rökmoln, som växtens engelskspråkiga namn lyder, nämligen Smoke bush. Nej, det stora värdet ligger i de kontrastrika bladfärgerna som gör sig som bäst på unga skott.

Perukbuskens blommor ser ut som blekrosa rökpuffar.
Perukbuskens blomställningar påminner om mörkrosa rökpuffar.

Cotinus coggygria förekommer som rödbladiga, grönbladiga och limefärgade. Den gamla rödbladiga sorten ‘Royal Purple’ har tveksam härdighet och fryser ofta ner om vintrarna.  Då är ‘Grace’ betydligt bättre, då den har både mörkare färg och bättre härdighet upp till zon 4. Jag skulle jättegärna plantera några perukbuskar, men kan inte erbjuda dem deras optimala läge i kalkhaltig (jadå), varm och väldränerad (nej) jord i soligt läge.

Gulbladig perukbuske är en utmärkt kontrastväxt mot mörkare bladverk.

Den nya gulbladiga sorten ‘Golden Spirit’ har ett lysande bronsfärgat skottutspring och orangerött höstutseende.  Den gör sig ypperligt mot mörkare bladfärger, men är ingen växt som lyser upp skuggan, för den vill stå soligt. Men se hur fint den gifter sig med den blå klematisen i bilden här intill!

Kom ihåg att beskära dina perukbuskar hårt minst vartannat år för att du ska bevara de vackra skotten med stora blad och kraftiga bladfärger. Äldre grenar tenderar nämligen att bli tråkiga.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *