Sommarblomsglädje i Ystad

Var i Ystad i söndags och tog mig en titt på bl a klostret och rosenträdgården intill. Blev väldigt imponerad av sommarblomsplanteringarna i rabatter och urnor. Välväxta och rikblommande växter i enkla, men raffinerade arrangemang. Och urnorna är av megastorlek så de fyller verkligen upp sina ytor.

Canna, rosa begonia och hängande silvernjurvinda i kanten på de kolossala urnorna.
Gräddvit canna, rosa begonia och hängande silvernjurvinda i kanten på de kolossala urnorna.

Kanna i rött och ljusgult var välanvänt och snyggt. Ofta kan just kannan stupa på att man inte kan förvara den frostfritt över vintern, men här har man stora växthus för det. Kanna kräver näringsrik och kraftig jord. Den trivs bäst i ett soligt läge där den lätt blir över metern hög. På hösten gräver du upp knölarna inför vinterns förvaring. Sedan planterar om dem i februari för drivning fram tills risken för nattfrost är över.

Röd kanna med långvarig blomning är ett ståtligt blomval för stora planteringskärl.
Röd kanna med långvarig blomning är ett ståtligt växtval för stora planteringskärl.

En annan kombination med kanna var den röda ihop med blå femtunga, Scaevola aemula. Den har samma ståndortskrav som femtungan och är tacksam så till vida att bara man passar den med näring och vattning så kräver den ingen putsning utan stjälkarna blommar på hela sommaren allt eftersom de växer till sig. En planta kan bli verkligt omfångsrik.

Grupperat tre och tre står de enorma ekfaten med frodiga planteringar.

Intill klostret finns också några blandade rabatter som går i gult, purpur, rött och orange. Jag räknade åtminstone in kanna, tagetes, dahlia, rabattlobelia, tobaksblomma, sommarrudbeckia och chokladblomma. Himla snygg kombination och speciellt sommarrudbeckian fyllde sin plats nu på sensommaren på ett jättefint sätt. Gult är ju inte min favoritfärg, nej, men det är en vacker blomma för offentliga planteringar! Här ser du klostret i bakgrunden.

Gult och purpurrött är en kraftig kombination som får effekt i stora offentliga planteringar.Rabattlobelia, tobaksblomma, dahlia, tagetes och kanna bildar stommen i rabatten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.