Vad lyser starkast i höst?

Ja svartaronian Aronia melanocarpa ‘Glorie’ E ligger bra till. Detta är en ny, förbättrad aronia som är både lägre och kompaktare i växtsättet än den välkända ‘Hugin‘ som kan bli lite väl högväxt i goda förhållanden. Solig växtplats är viktigt för att få en fin blomning och den riktigt flammande höstfärgen. Men jorden kan vara både lättare och tyngre, det har den inte så stora anspråk på. Undvik dock den mest vattensjuka marken.

Grann höstfärg har den nya aronian Glorie E.‘Glorie’ E har sin stora användning som marktäckande buske. Den korta skottillväxten ger buskiga kuddar med höjden 60-80 cm och bredden 40-50 cm. Den blir ett bra alternativ till växter som rosa dvärgpraktspirean ‘Little Princess’ eller björkspirean ‘Tor‘. Blommar i maj med stora, vita blommor som ger ätliga, svarta bär om hösten. Dock inte lika stora och saftiga bär som hos Aronia melanocarpa ‘Viking’. Bladen är mörkgröna och glansiga. Och får sen den lackröda höstfärgen som en extra bonus.

Bären från aronia innehåller det starkt blåröda färgämnet och blir vacker i sylt och marmelad.Aronian ‘Glorie’ E härstammar från frökällor i det danska arboretet Hörsholm och har förökats och provodlats på flera håll i Sverige under ca 15 års tid. Nu har den börjat komma ut på marknaden och testats i bl a trafikmiljöer med gott resultat. Härdigheten bedöms till zon 5-6 och det är ju inte så tokigt. Jag gillar arter och sorter med brett prydnadsvärde och ska försöka rita in den i planteringar med rätt förutsättningar.

Vad står E-et för? Du hittar en beskrivning av E-plantsystemet i en tidigare artikel på bloggen.

Det blir nog gott om björnbär i år

Taggiga vilda björnbär är en prövning att plocka.

Har inga björnbärsbuskar i trädgården, men plockar en del ute i naturen och det syntes redan på försommaren när de blommade att det kommer att bli ett speciellt gott björnbärsår i år. Skulle tro att de flesta bären hinner mogna eftersom augusti varit så varm. Än så länge är det bara något enstaka bär som varit ätmoget och de var riktigt sura, men här finns att ta av när de väl blir mjuka, svarta och glänsande.

Mognande, glanssvarta björnbär har en härlig arom.

Vilda björnbär har fruktansvärda taggar med hullingar som griper tag och vips så har hela rankor slingrat sig om ett ben eller en arm. Trädgårdsbjörnbär är lyckligtvis oftast taggfria. ‘Black Satin’, söta ‘Lochness’ och ‘Thornless Evergreen’ är tre vanliga sorter. Den senare bär frukt redan i månadsskiftet augusti-september, annars är det vanligt att man plockar björnbären i september månad. Lite beroende på växtplats. Helst ska den stå soligt och varmt i fuktig och näringsrik jord. Gärna mot en södervägg. De 3-4 meter långa grenarna spaljéras mot väggen för att inte bli ett svårskött risbo.

Akta dig för de taggiga lianerna hos vilda björnbär!
Ettårsskott hos vild björnbär, men redan nu ser taggarna respektingivande ut.

Björnbär beskärs sent på hösten, med samma princip som hallon, så att alla grenar som burit frukt tas bort. I sämre lägen kan man behöva täcka de unga skotten som ska ge bär nästa år. Då lägger man ner dem på marken och täcker med ris och löv över vintern. Till våren binds de upp mot spaljén.

Blommor vid sidan om mognande bär är typiskt för björnbäret.
Ljusrosa blommor vid sidan om mognande bär är typiskt för björnbäret.

Gör något gott av alla hallon!

Hallonbrownies som får det att vattnas i munnen.Jag var lite orolig tidigare att hallonen skulle regna bort, men har fått njuta av massor av smaskiga bär. Så idag blev det härliga hallonbrownies. Ingen lågkalorikost, men dödligt gott. Här kommer receptet:

Smält 100 g smör och 100 g mörk choklad i vattenbad. Jag tog en liten kastrull för chokladen och la den i en större kastrull med vatten. Koka upp vattnet, men se till så inget stänker i smör-chokladblandningen. Låt det sedan svalna lite. Vispa 300 g socker, ett kryddmått salt, 1 tsk vaniljsocker och 2 stora ägg. Tillsätt 1 3/4 dl mjöl, 2 msk kakaopulver och vänd sakta ner choklad-smörblandningen. Hacka 100 g mörk (eller vit) choklad, 1 dl valnötter. I med det i smeten tillsammans med 2 dl hallon. Häll i en smord kvadratisk form ca 20×20 cm. Grädda ca 30 min i 175 grader.

Ställ kallt innan servering. Lägg upp med vispad grädde eller vaniljglass (om du inte tycker det är nog med kalorier ännu) och lite färska bär. Mums mums!

Hoppas på fint väder också för hallonens skull

Hallonen börjar mogna nu och det ser ut att kunna bli en bra skörd i år. Men, men – nu måste regnet hålla sig borta. För det blir bara gråmögel i min hallonrad annars. Vet inte vad det är för sorter som står där, men visst är de mottagliga för mögel. Sen är inte platsen den bästa heller förstås. Hallon är ett bär som enligt alla trädgårdsexperter vantrivs i lerjord. Och precis sådan mark har jag ju. Lite för halvskuggigt också om man ska vara petig.

Årets hallonskörd ser lovande ut för det finns massor av kart.

Solig plats med god dränering och gärna sandjord vill hallonen ha. Tänk efter var du brukar se hallon i naturen. Sandiga backar i torra lägen. Så det är vad man helst ska erbjuda sina hallonplantor. Men gärna välgödslat med t ex stallgödsel. Ge ca tre kg per löpmeter på våren. Träaska är också bra att ge hallonlandet. En liter per löpmeter är lagom.

Beskärning är en viktig del i skötseln av hallon. När årets hallon är plockade kan du med en gång ta bort alla skott som gett bär. De kommer snart att dö i alla fall. Bara de raka årsskotten ska bli kvar och de kommer att ge nästa års skörd. Har du hösthallon så tar du bort alla skott. Det kommer nya till våren där bären utvecklas.

Jordgubbarnas år 2012!

Det är helt makalöst! Aldrig haft sådana stora gubbar någonsin. Hur gick det till? För bara en månad sedan såg det väldigt klent ut. Få blommor och dålig skjuts liksom. Skördare de första enstaka vid misdommar och nu bara väller det in bär. Så det blir yoghurt med jordgubbar till frukost, smoothie till lunch, glass och jordgubbar efter middagen och kanske orkar jag stoppa in någon ytterligare direkt från plantan däremellan.

Enormt stora jordgubbar ger sorten Korona.
Korona heter de stora gubbarna som fyller halva handflatan.

Landet är inte jättestort, ca 60 plantor, men det ger mer än väl för mitt behov. Bytte ut en rad halvtrötta plantor ifjol mot ‘Korona’ och se de är helt enorma. Fyller halva handflatan och smakar jättegott. Känns liksom lite luftiga i konsistensen, lätta alltså, men smaken är himla god. Ger som bäst med bär nu, så man kan väl klassa dem som en medeltidig sort. Nästa år ska jag byta ut ännu en rad och då lutar det åt ‘Bounty’ eller kanske ‘Sonata’. De bär lite senare på säsongen. För att jämna ut topparna alltså.

Gott om kart under jordgubbsplantorna av sorten 'Korona'.

Jordgubbar ska helst flytta runt i trädgårdslandet, så när det är dags för nyplantering borde man välja en plats där det inte stått jordgubbar de senaste fyra åren. Men det är inte alltid görbart, och då hjälper det om du gräver ut en del av jorden och fyller på med ny, bra mylla. Jordgubbarna föredrar en fuktighetshållande, men samtidigt lucker jord. Ett under alltså att mina står sig så fint i den tunga leran! Jordgubbar behöver luft, så plantera inte för tätt. 3 per meter brukar vara rätt lagom. Gödsla gärna med brunnen stallgödsel och förbättra med kompostjord. Jordgubbarna ska inte ha för mycket gödsel, då blir det mest blad, men de första åren behöver de växa till sig. Glöm inte att vattna i början!

Jordgubbsvirveln lägger sina ägg i blomknopparna.
Här har jordgubbsvirveln varit framme.

När väl karten börjar hänga ner mot marken är det tid att halma under plantorna. Bären hålls rena och luftiga. Ligger de an mot marken blir det lätt gråmögel. Plocka bort angripna bär som sprider smittan vidare. Det finns två andra hot mot skörden, i form av virvlar. Öronvirveln äter på bladkanterna och dess larver, som lever i jorden, gnager på rötterna. Jordgubbsvirveln är en skalbagge som lägger ägg i knopparna och sedan tuggar av dem. Den kommer gärna igen år från år och kan alltså minska skörden betydligt. Håll också efter revor kontinuerligt under och efter skördeperioden. Det är bara att slita av dem, annars tar de hand om den mesta näringen och raderna tenderar att svälla ut. Vill du föröka plantor så sätt ner de små revplantorna i jorden. De växer snabbt till sig och ger en liten skörd redan nästa år.

Stöd upp dina bärbuskar i tid

Eftersom bärbuskar som hallon och vinbär inte alltid är så starka i sitt grenverk behöver de stöd för att inte lägga sig längs marken. Hallon är även känsligt för stark blåst och regn så ett stabilt växtstöd behövs senast andra året efter plantering då plantorna sätter bär. Vinbär och krusbär odlas ofta i gräsmattan och då blir det arbetskrävande att klippa gräset utan en medhjälpare som håller uppe grenarna vid klippning runt busken. Dessutom mognar bären jämnare då alla grenar får sol även på undersidan. Inte helt oväsentligt är heller att bären blir renare och lättare att plocka när de kommer upp en bit från marken.

Hasselfors färdiga kit buskstöd att lägga ihop

För vinbär och krusbär behöver du fyra hörnstolpar, i form av rundvirke eller fyrkantiga pålar. Ta minst 60 cm höga stolpar som du kan slå ner stadigt i marken. De fyra hörnstolparna sammanbinds av fyra ribbor 75-80 cm långa. Traditionellt har klena, barkade granstörar ofta använts eftersom de är rätt så hållbara. Hörnstolparna spetsas i nedre änden och slås ner med slägga. Fäst sedan ribborna uppe på stolparna. Vill du ha vackert designade bärbuskstöd så finns det en snygg modell hos Hasselfors. Runda, svartbetsade stolpar och ribbor som monteras utan spik. Istället träs ribborna genom färdigborrade hål i stolparna. Enkelt att åstadkomma själv också med rundstav och borrmaskin.

Hallonhäcken stöds upp med T-formade stöd i ändan av raderna. Spänn sedan upp metalltråd eller fäst ribbor mellan T-stöden. Håll skotten innanför trådarna och klipp bort alla andra skott som växer utanför raden. Är hallonhäcken väldigt tät kan du gallra ur den till ca 15 skott per löpmeter.