Tre perenner som ger en lummig miljö snabbt

Det finns trädgårdar som är öde som en parkeringsplats vid köpcentret. Inte en växt så långt ögat når, eller på sin höjd någon enstaka sälg på stam. Hu, det är så man får rysningar. Inte får man någon trädgårdskänsla i alla fall. Vad gör man då? Plantera häck tar många år, om man inte väljer en färdighäck. En bra lösning för att avdela trädgårdsrum om man har bråttom och dessutom gott om pengar. Plantera träd måste man göra, men träd tar också tid. Om man inte väljer riktigt storvuxna exemplar från en trädplantskola. Funkar om du har gott om pengar.

Finnslide har en vacker blomning med vita vippor.
Finnslide är en snabbväxande perenn som blir uppemot 2 meter hög på en säsong.

Men något som fungerar hyfsat snabbt och ger stor effekt, i alla fall sommartid, är att plantera ett gäng storvuxna perenner. De blir närmare två meter höga och täta så att grannarna inte ser in. Finnslide, Aconogonon x fennicum, är en tacksam täckande växt som växer fort och blommar under många månader. Dessvärre sprider den sig med utlöpare, men det går att hålla i schack med spaden. Till hösten får den en vackert gul höstfärg. Trivs i fukthållande jord i sol till halvskugga.

Septembersolros ger snabbt en grön och blommande häck.
Den perenna växten septembersolros är lättodlad och härdig, men hinner inte slå ut i norra delen av landet.

Septembersolrosen Helianthus ’Lemon Queen’ är en senblommande släkting till de ettåriga solrosorna vi odlar från frö. Den älskar sol och värme och behöver en lång säsong för att hinna blomma. Ingen växt för de nordliga delarna av landet alltså. Den lämpar sig väl för blommande häck och är dessutom en bra biväxt då den bjuder på sen höstnektar för våra bin och humlor.

Flockelväxterna vill ha fukthållande och näringsrik jord.
Fläckflockel Eupatorium maculatum ’Atropurpureum’ får purpurrosa blomklasar i augusti-oktober.

Fläckflockeln är en prärieväxt från Nordamerika som även växer i sumpmarksområden. Den vill gärna ha en fukthållande jord och gott om näring. En verkligt ståtlig sensommarblommande perenn som även den samlar insekter som bin och fjärilar. Räkna med att den behöver rejält med utrymme att bre ut sig. Fläckflockeln trivs i sol-halvskugga och samsas väl med prydnadsgräs och höstrudbeckia.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.