Chilipeppar finns för alla smaker

Chilipeppar finns i olika färger och former.

Chili är en växt som varit trendig länge nu. Matlagning utan vitlök och chili är inget värt tycker jag själv, och det är dessutom en grönsak som är lätt att odla. Den finns i alla möjliga färger och former. Lackröda, blekgula, lysande orange, brunsvarta, spännande auberginelila och gröna förstås. En del är långa och spetsiga, andra korta och runda, vissa rynkiga och fula.

Hettan är väldigt varierande, från varmt kryddig till superhet och nästan osläckbar. Det är växtens innehåll av capsaicin som ger aromen och den brännande smaken. Chilifrukterna är också mycket rika på A- och C-vitamin. I måttliga mängder stimulerar chili aptiten och matsmältningen. Den ger en välbefinnandekänsla när kroppens egna endorfiner frigörs. Men är man inte van kan smaken vara outhärdligt brännande. Och det hjälper inte att dricka vatten. En bit bröd eller yoghurt är bättre.

Chili är lätt att odla i växthus.

Jag har skrivit om odling av chilipeppar för inte så länge sedan här, och ska nu mer gå in på skörd och förvaring. Du kan gärna skörda omogna frukter tidigt, för att stimulera en fortsatt produktion av blommor och frukter. Det gäller inte de allra hetaste sorterna, som bör får mogna färdigt på plantan. Chilifrukten håller sig sedan många veckor i kylskåp om du inte vill frysa in den. En del sorter passar bäst att torka. Tänk på när du ska tillaga chili att det mesta avstyrkan sitter i fröna, fröfästet och mellanväggarna. Ta bort dem först om du vill hålla en rimlig hetta. Använd gärna tunna plasthandskar om du ska preparera större mängder chilifrukter. Annars bör du se till att genast tvätta händerna noga när du är klar. Det svider nämligen något oerhört i ögon, mun eller på tunn hud. Och växtsaften sitter gärna kvar under naglarna, så skrubba noga!

Chilin kan skördas som omogen och förvaras i kylskåp.

Chilipepparn kan tillagas i gryträtter, rostas i ugn, läggas in i vinäger eller torkas och malas. Tänk på att hettan sitter kvar oberoende av tillagningsmetod, så använd inte mer av den inlagda än om du hade haft färsk chili.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.