En explosion i höstfärger

Jag tänkte bjuda på en färgexplosion från dagarna innan stormen. Nu kan det hända att det mesta är förstört och de vackra bladen är bortblåsta, men desto större anledning att njuta av bilderna i det fallet.

Sommarrudbeckian är en pålitlig ettårig rabattväxt.

Sommarrudbeckian är en ettårig växt som kan självså sig om den trivs på växtplatsen. Den är en tacksam blommare som dessutom drar till sig mängder av insekter. Det finns mängder av varianter i gult-rött-brunt och lite olika höjder. Så här på hösten tycker jag den lyser lite extra, när grannarna börjar torka bort och sacka ihop.

Japanska lönnar har alltid kraftiga höstfärger.

De japanska lönnarna har en stor variation i bladform, men alla har de en otroligt grann höstfärg. Sandblandad, lerig mulljord är den idealiska jordblandningen, men de vill inte ha stående fukt. Ställ dem gärna i skyddat läge för att få njuta av höstfärgen så länge som möjligt.

Gillenian är en lågmäld perenn som får en vacker höstfärg.Gillenian är en av mina nyare favoritperenner. Härligt luftig och skir blomning under sensommaren förvandlas sedan till en färgsprakande bladväxt när hösten kommer. Leta gärna efter gillenia i plantbutiken, för den passar in på många ställen och smälter särskilt väl in med röd rudbeckia och olika prydnadsgräs.

Mörkt röda blad hos den japanska lönnen.
Japanska lönnar har en otroligt glödande höstfärg.

Japansk solfjäderslönn får liksom sina andra lönnsläktingar en stark karminröd-vinröd höstfärg. Den blir en större, flerstammig buske med tunna grenar, så den ska helst stå någorlunda skyddat från hårda vindar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.