Ett litet stycke woodland i Skåne – trädgårdsdesign

Ett woodland präglas av en växtlighet i flera olika lager – överståndare i form av rejäla träd, mellanskiktet av låga träd och stora buskar, sedan lägre buskar och underst perenner och lökväxter. Lökarna blommar om våren innan krontaket av de lövfällande större växterna bildat ett skuggande skikt. För att åstadkomma ett så naturligt resultat som möjligt skall alla skikt läggas in nonchalant informellt som om de hade kommit dit av dem själva. 

Detta woodland har en stomme av äldre träd i kanterna av planteringen. Ask, hägg, klibbal och lärk samt fläder och katsura bildar konturerna. Längs södra kanten ringlar dessutom en större bäck som tillför miljön den nödvändiga fuktigheten. I de övriga sidorna begränsas planteringen av gräsmatta. Jorden är humusrik lerjord, rätt kalkrik sådan, och har tidigare varit skogsplanterad.  

Artvalen grundar sig på befintliga förhållanden och på en önskan att få vacker vårblomning av tibast, körsbär, häggmispel och doftolvon liksom eldiga höstfärger från rödek, häggmispel och körsbär. Örtskiktet av perenner ger en varierande struktur och blomning i olika vita-rosa-ljuslila färger. Större perenner planteras i solitärgrupper och omges av lägre mattbildande arter. Tanken är att bestånden så småningom ska sluta sig helt för att förenkla skötseln. Marktäckningen mellan växterna och i gångarna består av barkflis.

2 reaktioner till “Ett litet stycke woodland i Skåne – trädgårdsdesign”

  1. Vilken fin hemsida du har…verkligen inspirerande. Här finns mycket roligt att läsa.
    Hälsningar Anna-Karin

  2. Tack! Jag hoppas jag ska kunna inspirera många att bli lite mer intresserade av det gröna. Det är en sådan enorm avkoppling att jobba med trädgård.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.