Förargliga larver äter upp mina rosor

Har plockat hopklistrade och delvis uppätna blad ur mina rosor ’New Dawn’ och ’Constance Spry’. Det ser inte alls kul ut. Små och lite större larver sitter inuti de hopspunna bladen och käkar i godan ro. Även knopparna går åt, så få se hur det går med blomningen nu. Constance har ju bara ett flor.

Hungriga larver har ätit av unga skott och blad på rosen 'Constance Spry'.
Larven är ca 1 cm lång, brun och ganska tjock på mitten. Sen finns det en annan färgsättning på en del larver med mera genomskinlig kropp och tydlig vit-brun teckning på ryggen. Ingendera kan jag hitta i några böcker om skadegörare, mer än att det rör sig om någon typ av vecklarfjäril.

Bruna centimeterlånga larver äter upp rosens blad och knoppar.
Bruna larver av någon vecklarfjäril som lever gott på rosorna.

Vad ska man göra åt detta då? Jag har som sagt plockat bort angripna blad och bränt upp dem i spisen. Där åkte säkert med en hel del larver. Sedan har jag sprutat med ett pyretrum-preparat. Det måste säkert till fler behandlingar. Eftersom det finns en del bladlöss också så hoppas jag att det tar dem bägge två. Sen får vi se hur hårt de hunnit gå åt knopparna, men det var ju tur att jag upptäckte angreppet redan nu.

2 reaktioner till “Förargliga larver äter upp mina rosor”

  1. Fy farao!! Skulle kolla över mitt fina rosenland och ve och fasa vad ser jag? Hopknycklade blad,äckliga larver. Slå i mina böcker och förstår att det är Vecklarfjärilens larver. Klipper bort de flesta knoppar med sorg. Hoppas någon blomma klarat sig. Insektsmedel???

  2. Hej Anitha! Visst är det trist. Man blir så besviken på att de förstör våra vackra rosor. Jag har sprutat 2 ggr nu med Pyrex-N som jag köpt i en planthandel. Det är ett koncentrerat preparat som blandas ut med vatten och sprutas med vanlig sprayflaska. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.