Frågor och svar om pioner

Ljusrosa och välfylld pion som blommar i juni-juli.

Pioner hör till de mest lättodlade växter man kan ha i sin trädgård. Ändå har de fått ett rykte om dig att vara trädgårdens divor. Men frågar du mig säger jag att de är fantastiska perenner och har egentligen bara ett fel – att de blommar för kort tid. Och det kan du råda bot på genom att planera rabatten så att det finns pioner med olika blomningstid. På så sätt får du en lång pionsäsong.

Pioner hör till de mest lättskötta perenner man kan tänka sig i trädgården.

Jag får ofta frågor om pioner och tänkte därför bjuda på lite fakta om pioner.
Var ska man plantera pionerna? Markens dränering är den allra viktigaste faktorn som du kan påverka. Plantera aldrig pioner på vattensjuk mark. Väldränerad jord kan vara en sandig jord, eller en sluttning, men det kan också vara en förbättrad lerjord med stort innehåll av uppluckrande beståndsdelar. Kalkrik jord är att föredra. När det gäller sol-skugga så är halvskugga till soligt den bästa platsen. Är platsen för skuggig blir det taniga plantor och klena blommor.

Härlig enkel pion med melerade kronblad i vitt-rosa.

När ska man plantera pioner? Hösten är generellt en bra planteringstid. Men krukodlade pioner kan man plantera när som under vår-höst. Tänk bara på att vattna noga om det blir torrt. Den gångna sommaren med långvarig torka har varit svår för nyplanterade växter.

Fylld röd pion av okänd härkomst gör sig fint i rabatten.

Behöver pionerna extra näring? Pioner är väldigt känsliga för djup plantering och det betyder även att man inte ska fylla upp med jord i deras rotzon. De är glada för kompostjord på våren, men lägg den runtom plantan istället för uppe på. Detsamma gäller för konstgödsel om du väljer att använda det. Pioner ska inte ha för mycket kväve, så välj helst ett sk höstgödselmedel som innehåller mer kalium än kväve. Mylla ner näringen försiktigt en bit från skotten. Benmjöl är ett annat utmärkt näringsmedel för pioner. Du kan gödsla med benmjöl flera gånger under säsongen.

Stolta pioner står upp mitt i den frodiga rabattens ogräs.

Vilka pioner ska jag välja? Det är nog den svåraste frågan eftersom den handlar om tycke och smak. Det finns många otroligt vackra vildarter som svavelpion, rosenpion och sidenpion som kan vara lite svåra att få tag i. Men bland hybriderna som är lättare att hitta i handeln ger jag alltid extra poäng till de pioner som doftar. Här kommer en liten lista på odlingsvärda, doftande pionsorter med blomningstid:
’Alice Harding’ – vit, fylld blomma, senblommande.
’Auguste Dessert’ – laxrosa med vita kanter, halvfylld, medel-senblommande.
’Duchesse de Nemours’ – vit, fylld, tidigblommande.
’Edulis Superba’ – rosa, fylld, tidigblommande-medel.
’Felix Crousse’ – karminröd, fylld, medel-senblommande.
’Festiva Maxima’ – vit, fylld, storblommig, medeltidig.
’Sarah Bernhardt’ – ljust rosa, fylld, storblommig, mycket senblommande.
’White Wings’ – vit, enkel blomma med stor gul mitt, medel-senblommande.
Alla nämnda sorter är tåliga och härdiga så välj ut din egen favorit och njut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.