Het sommarblomsrabatt i Ystad

Sommarblomskomposition med bad i ljust gula toner.

Sprang på en smaklig komposition av ettåriga växter i parken vid teatern i Ystad förra veckan. Den står säkert kvar ett tag till med den här väderleken, så ta en titt om du befinner dig i närheten. Jag gillar när man vågar ta i och kräma på med färg och väva ihop många olika arter. Tätt ska de planteras redan från början och sedan tillåtas att växa in i varandra. Det här var precis i min smak. Eller vad tycker du? Jag ska försöka hitta alla växter som finns på bilderna.

Den röda kannan tas in och förvaras frostfritt över vintern.

Den röda kannan bryter skickligt mot de mjukt gula tonerna i den aprikosfärgade dahlian och den lite mörkare sommarrudbeckian. Men snyggast av alla är nog ändå den flikbladiga, blodröda bladväxten blodhibiskus, Hibiscus acetocella. Den sticker ut, men dominerar inte. Sen är här ett livligt grönt gräs av något slag. Kan vara ett Pennisetum-gräs.

Gult och orange gör sig fint mot den brunröda chokladblomman.

Orange, småblommig tagetes och mörkgula flickögat Coreopsis lyfter fram sommarrudbeckian. Och i framkanten ser du den röda, glest blommande Lobelia x speciosa, rabattlobelian tillsammans med några brunröda chokladblommor. Det är snyggt!

Bollformade aprikosfärgade dahlior i sällskap med mörkröd sommarhibiskus.

Här har vi ännu en vinkel och då framträder dahliorna fint i sällskap med röda tobaksblommor.

Chokladblomman är nära släkt med rosenskära.

Den mörka chokladblomman, Cosmos atrosanguineus, är ytterst stilig! Men den måste sällskapa med blommor i ljusare färger för att den ska ”stiga ut” ur rabatten.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.