Fullt av näsdukar i trädet

Davidian har stora, fladdrande högblad som ser ut som näsdukar.

Här har vi ett verkligt exotiskt zon 1-träd som man nog kollar in både en och två gånger när man första gången ser det blomma. Davidia involucrata var. vilmoriniana heter på svenska näsduksträd eller duvträd. Det är en ganska känslig växt som vill stå varmt och vindskyddat för att producera blom och trivas. Det som man hajar till för är de vita, breda högbladen som skyddar den egentliga blomman som består av en liten boll av ståndare med rödbruna knappar.

De vita högbladen skyddar den egentliga blomman som är en samling ståndare som sitter som i en liten boll.

Näsduksträdet får frukter som påminner om kiwifrukt i storlek som ett litet plommon. Bladen är också mycket vackra. De är skarpt tandade och sitter tre-fyra per bladfäste, något som är ganska ovanligt.

På Alnarp finns det några träd som är inbyggda i restaurangens trädäck. Mycket snygg lösning där man slapp göra åverkan på träden när man byggde ut uteserveringen. Dessvärre sitter däcket ganska högt upp och träden är högt uppstammade, så många går förbi utan att se träden när de blommar. Vilket ju är lite synd. Blomningen brukar pågå vid denna tid, mitten på maj. Det tar många år innan ett ungt träd blommar, så ha tålamod om du bara har planterat en liten planta.

Davidian trivs på varm plats i näringsrik och humusrik jord.

4 reaktioner till “Fullt av näsdukar i trädet”

  1. Jag har beundrat näsduksträdet på Alnarp, det är fantastiskt!

  2. Hej Emma! Visst är det härligt! Man kan inte tro att något så udda växer i vårt land! Synd bara att den är så begränsad i växtzon. Men fixar man med skyddat läge så kan det vara värt att testa även lite längre norrut. Hälsningar från Maria

  3. Vi bor i Linköping och har ett näsduksträd som blommar för fullt just nu (slutet av maj). Fantastiskt vackert!

  4. Hej AnneMarie! Kul att höra om ert fina näsduksträd! Det är verkligen en härlig syn med dessa träd. Hälsningar från Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.