Har du smakat på rönnsumak?

Rönnsumaken är ett vackert litet träd som ger en exotisk känsla i trädgården.

Läste nyligen att man kan göra smaksatt vatten med fruktkolven av rönnsumak. Någon som provat? Inte jag ännu. Men det ska jag testa, för det lät så annorlunda. Man ska bara klippa av en blomkolv och lägga den att dra i ett glas kallt vatten i 10-15 minuter, sen är det klart. Och så får man en uppfriskande syrlig dryck. Låter så enkelt, så jag får nog testa redan idag.

Rönnsumaken har en lysande orangeröd höstfärg som sitter i länge.

Rönnsumaken, Rhus typhina, är annars en fantastiskt kul växt. Den blir ett hanterbart litet buskträd som blir bredare än högt och får en otroligt vacker höstfärg. Kronan är skärmformigt rund och ger en utmärkt lekmiljö för barn. Och både de nya skotten och själva blomkolven är gulligt marsvinsludna. Så man kan liksom inte låta bli att smeka dem. Har fått frågan någon gång om den inte är giftig, men det är den inte. Inte någon av de arter som vi odlar här i Norden.

Den limegröna sumaken Tiger Eyes ger härlig kontrast till tråkiga buskplanteringar.

Däremot finns det ett aber att hålla reda på och det är rotskotten. Allra helst ska man plantera sin sumak i gräsmattan där den har gott om plats på sidorna och där man kan köra över rotskotten med gräsklipparen. Annars har man ett fasligt sjå att hålla efter alla nya plantor som ploppar upp. Det finns också en ny form av den flikbladiga rönnsumaken som heter ’Tiger Eyes’. Den är gulbladig (eller limefärgad) och blir inte högre än max 2 meter. Den passar bra att liva upp trista buskage i väldränerade, solbelysta jordar och ger sällan rotskott.

18 reaktioner till “Har du smakat på rönnsumak?”

 1. Hej Susanne! Det finns en långväga släkting till Rhus som heter Toxicodendron vernix som orsakar hudutslag mm vid kontakt med växten. Men den vanliga Rhus typhina används ofta i pink lemonade i USA. Hälsningar Maria

 2. Nästa gång du är i en stad där det finns en iransk restaurang skall du passa på. Sumak används som krydda i persisk matlagning och ger en mycket fin smakbrytning i biff eller köttfärs t.ex. Sumak används f.ö. allmänt som krydda i Mellanöstern.

 3. Tack för tipset Ulf! Kanske kan man hitta den torkad i Malmö? Hälsningar från Maria

 4. Kan man plantera rönnsumak NU; i ett brett stort cementrör?

 5. Hej Christina! Rönnsumak är ganska lättodlad och tålig och lite beroende på växtzon, så borde den klara sig väl i stort rör. De flesta växter funkar utmärkt att plantera om hösten. Men tänk på att vattna ordentligt om du planterar upphöjt i ett betongrör, för växten kommer inte åt att ta upp vatten ur jorden nedanför. Och det är en torr höst så här långt.
  Lycka till, hälsar Maria

 6. Hej, funderar på om rönnsumakens ”kolvar” är något som småfåglarna kan äta utan att bli sjuka?
  Rönnsumaken får röda blad på hösten.

 7. Hej Christine! Jag har aldrig hört talas om att sumakens frökolvar skulle vara skadliga för småfåglar. Fåglar har en annan matsmältningsapparat som tolererar giftiga fröer och frukter utan att ta skada. T ex har de inga problem med idegranens giftiga bär, då de inte krossar det inre av fröet, utan det kommer ut igen oskadat.

 8. Hej,
  Har precis köpt en fastighet där det står en rönnsumak på tomten…skall man ta bort/klippa bort fjolårets röda blommor så att det blommar i år eller ’trillar’ de av själva?

 9. Hej Olle! Kul med en rönnsumak på tomten! De är lite exotiska i växtsättet. Du behöver inte bekymra dig om de gamla blomställningarna för de kommer att trilla av så småningom. Hälsar Maria

 10. Man kan använda sumak som smak sättning till makaroner eller yogurth det är jätte gått

 11. Hej vi har 2 buskar och nu är det fullt med bin på alla blomtoppar helt otroligt härligt ljud från alla bin. Hur kan den honungen smaka.

 12. Hej Annette! Det låter härligt med bisurr i sumaken! Jag har ingen aning om det finns honung specifikt från rönnsumak och vad den i så fall kunde ha för smak.

 13. Hej! Både vanlig och flikbladig rönnsumak trivs i zon 1-3. hälsar Maria

 14. Hej! Rotskott som sticker upp från rönnsumaken måste man ta bort om man inte vill ha en sumakskog. Det går att klippa med gräsklippare, sekatör eller röjsåg beroende på hur kraftiga och var de är belägna. Helst ska sumaken planteras i gräsmatta så skotten klipps ner kontinuerligt. H. Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.