Har du smakat på rönnsumak?

Rönnsumaken är ett vackert litet träd som ger en exotisk känsla i trädgården.

Läste nyligen att man kan göra smaksatt vatten med fruktkolven av rönnsumak. Någon som provat? Inte jag ännu. Men det ska jag testa, för det lät så annorlunda. Man ska bara klippa av en blomkolv och lägga den att dra i ett glas kallt vatten i 10-15 minuter, sen är det klart. Och så får man en uppfriskande syrlig dryck. Låter så enkelt, så jag får nog testa redan idag.

Rönnsumaken har en lysande orangeröd höstfärg som sitter i länge.

Rönnsumaken, Rhus typhina, är annars en fantastiskt kul växt. Den blir ett hanterbart litet buskträd som blir bredare än högt och får en otroligt vacker höstfärg. Kronan är skärmformigt rund och ger en utmärkt lekmiljö för barn. Och både de nya skotten och själva blomkolven är gulligt marsvinsludna. Så man kan liksom inte låta bli att smeka dem. Har fått frågan någon gång om den inte är giftig, men det är den inte. Inte någon av de arter som vi odlar här i Norden.

Den limegröna sumaken Tiger Eyes ger härlig kontrast till tråkiga buskplanteringar.

Däremot finns det ett aber att hålla reda på och det är rotskotten. Allra helst ska man plantera sin sumak i gräsmattan där den har gott om plats på sidorna och där man kan köra över rotskotten med gräsklipparen. Annars har man ett fasligt sjå att hålla efter alla nya plantor som ploppar upp. Det finns också en ny form av den flikbladiga rönnsumaken som heter ‘Tiger Eyes’. Den är gulbladig (eller limefärgad) och blir inte högre än max 2 meter. Den passar bra att liva upp trista buskage i väldränerade, solbelysta jordar och ger sällan rotskott.

4 reaktioner på ”Har du smakat på rönnsumak?”

  1. Hej Susanne! Det finns en långväga släkting till Rhus som heter Toxicodendron vernix som orsakar hudutslag mm vid kontakt med växten. Men den vanliga Rhus typhina används ofta i pink lemonade i USA. Hälsningar Maria

  2. Nästa gång du är i en stad där det finns en iransk restaurang skall du passa på. Sumak används som krydda i persisk matlagning och ger en mycket fin smakbrytning i biff eller köttfärs t.ex. Sumak används f.ö. allmänt som krydda i Mellanöstern.

  3. Tack för tipset Ulf! Kanske kan man hitta den torkad i Malmö? Hälsningar från Maria

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *