Hyacinten är en traditionell julblomma

Hyacinterna är julens mesta lökväxt, med eller utan doft.

Hyacinten är en lökväxt som odlats i Holland sedan 1600-talet. Då var den en rabattväxt med glesa blomställningar och en underbar doft. Hyacinten idag används i Norden mest i julgrupper, samplanterad med en massa andra växter med andra önskemål om vattning och ljus. Hyacinter som säljs till jul är preparerade genom kylbehandling för att blomma så tidigt. I naturligt tillstånd blommar de framåt vårkanten.

Drivningen av jullökar föregås av en värmebehandling hos lökproducenten, för att inducera en knoppbildning. Ca 10-12 veckor innan beräknad blomning planteras lökarna i jord som vattnas igenom ordentligt för att rötterna ska få fäste i jorden. Därefter ställs hyacintlökarna svalt, ca 10 grader, och mörkt. Mörkret är viktigt för att knoppen ska utvecklas på rätt sätt. Är det för ljust fastnar blommorna lätt nere bland bladen och slår inte ut ordentligt. Efter ca 10 veckor tas lökarna in i rumstemperatur och ställs ljust. De klorofyllfattiga bladen får då snabbt en fin, grön färg i ljuset.

Hyacinten kan drivas i blom planterad i jord eller i vattenglas.

Man kan också odla hyacinter i glas i enbart vatten. Då går drivningen till på samma sätt, men istället för jord ställer man löken i ett hyacintglas. Fyll på med vatten, men inte så högt att löken doppar i vattnet. Rottrådarna söker sig småningom neråt och får kontakt med vattnet. Köper du färdigdrivna hyacinter och vill ställa dem i ett vackert hyacintglas petar du bara försiktigt bort jorden från rötterna och sköljer dem rena. Även de vita rötterna är vackra att se på.

Blå hyacinter har lilafärgade lökskal.

Till våren kan du plantera ut julens överblommade hyacinter i rabatten. Välj en väldränerad jord som torkar upp under sommaren. Platsen ska helst ha full sol. Hyacinterna härstammar från östra Medelhavsområdet och Centralasien där de växer på solöppna stäpper och steniga sluttningar. Så glöm den djupmulliga eller lerblandade rabatten om du vill att hyacintlökarna ska överleva en ev blöt och sval nordisk sommar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.