Klematis som remonterar till hösten

Klematis som återblommar på hösten är tacksamma trädgårdsväxter.

Det är flera klematissorter som kan remontera under varma höstar. En tacksam klematis med lång blomning är den estniska sorten ’Ruutel’ som är en av de absolut vackraste röda sorter som finns i odling. Jackmanklematis blommar på årsskotten och kan skäras ända ner till marken om den frusit tillbaka hårt. Det gör inget, för det växer snabbt fram nya blomvilliga skott.  ’Ruutel’ har stora blommor med lång blomningstid och ett kraftigt växtsätt. Viktigt att tänka på ifall man tänker sig placera den vid en mindre spaljé. Växten kan bli upp till 2,5 meter hög.

Rödlila blommor på klematis Ruutel i sena augusti.

En annan klematis som blommar på både fjolårsved och årsskott är den ganska pråliga sorten ’Multi Blue’. Den är en sport av ’The President’, och uppvisar ibland märkliga dubbla blommor som har som en tofs i mitten, särskilt på de ettåriga skotten.

En dubblblommande klematis är sorten Multi Blue.

’Multi Blue’ är en sort man antingen älskar eller inte attraheras av alls. Man kan beskära plantan på lite olika höjder för att få fram både tidiga och sena blommor. Fast det funkar bara i de södra delarna v landet, för i norr brukar den frysa ner helt. Och då får man bara höstblommor. Bilden nedan är också en ’Multi Blue’, men den liknar nog mer ’The President’. Men som sagt, de är nära släkt.

Blå storblommig klematis som heter Multi Blue.

 

 

En kommentar till “Klematis som remonterar till hösten”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.