Lyckas med Afrikas blå lilja

Afrikas blå lilja är en lättskött växt om man klarar vinterförvaringen.

Agapanthus, Afrikas blå lilja, är en både lättskött och krävande växt. Krävande så till vida att de flesta arter måste vinterförvaras inomhus eller åtminstone väl skyddat mot minusgrader. Man måste ha koll på temperatur och vattning under vintern. Helst ska det inte vara över +10 grader, för att knoppbildningen ska bli så bra som möjligt. Eftersom växten behåller bladen vill den ha en viss mängd ljus också. Sommaren utomhus brukar inte innebära några större problem, så länge det blir lite sol emellanåt.

Afrikas blå lilja finns i många olika arter.

Växten kommer från Sydafrika och växer vilt längs vattendrag och i flodområden. Tidvis svämmar dessa över och då får liljorna en rejäl rotblöta. Däremellan blir det torrare och hetare väder och då torkar rötterna upp och krymper. Men eftersom de lagrat en del vatten klarar de perioder av torka. Tänk likadant om du har liljan på terrassen eller i uterummet. Vattna rejält, men låt den sedan torka upp innan nästa vattning.

Agapanthus finns i blått, ljusblått och vitt.

Under vintern är det lätt att ta livet av sin blålilja om man missar detaljen med vattnet. Den ska knappt vattnas alls, utan det räcker med en liten skvätt per månad. När våren kommer och risken för frost är över städar du bort alla torra blad och vattnar lätt igenom rotklumpen. Alla år behöver du inte plantera om, utan låt växten bo lite trångt. I våras vände jag upp och ner på mina gamla liljor för att kolla rotläget. Och då såg det ut såhär.

Rotsystemet blir tätt genomväxt och behöver då och då planteras om i större kruka.

Köpte nya krukor alltså och fyllde på med ny jord. Och det satte tydligen fart på liljorna för jag har inte sett maken till blomning. Juniorerna som inköptes ifjol ser minst sagt spinkiga ut i jämförelse. Men det är bara en fråga om tid innan de är uppe i samma nivå.

Medelhavsväxter vill ha varma somrar och svala vintrar.

 

4 reaktioner till “Lyckas med Afrikas blå lilja”

  1. Har en stor Afrikas lilja som vi fick med huset för 3 år sedan och som behövs planteras om/ delas. Gör jag det nu på hösten eller först till våren? /

  2. Hej Fatima! Afrikas blå lilja går snart i vintervila, så det är bättre att plantera om den till våren. Man kan gärna dela på rötterna också om den blivit riktigt stor, men det är ett hästjobb, så använd såg eller yxa! Lycka till! hälsningar Maria

  3. Jag lät tyvärr mina blå Agapantusar stå kvar ute under tak i sommarstugan med ristäckning över vintern. Tyvärr blev det -11 grader. Så kallt brukar vi inte ha i Skåne.
    I år köpte jag nya blå men när de slog ut var blomman ljusblå. Kan man fixa så den blir mörkare?
    I år tänker jag bära in mina tunga krukor, de gamla var ca 15 år.

  4. Hej Cristina! Det var många växter som frös bort i vintras, men det var ju också ovanligt sträng kyla. Många växter kan växla färg ibland, men de kan också vara felmärkta vid försäljning. Svårt att veta vad som skett. Vad jag vet går det inte att trixa med blomfärgen hos Agapanthus, så som man gör på hortensia. De ljusblå är fina de med! Du får köpa dig en blå till, eller be en snäll vän om en stickling till våren. Lyckligtvis är de lätta att dela! Lycka till med övervintringen, hälsar Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.