Odla fikonträd i kruka

Fikonplantor trivs på varmt och vindskyddad växtplats.

Fikon är en mycket populär växt för både uterum och utplantering i kruka sommartid. Endast om du bor i de allra mest gynnsamma klimatzonerna i Sverige ska du plantera dem på friland. Fikon är en mycket värmekrävande växt som vill ha en solig och varm växtplats, skyddat från stark vind. Det bästa är att hitta ett skyddat hörn i sydvästläge. Detta gäller oavsett om du tänker dig plantera ut fikonet permanent eller hålla det som krukväxt.

Fikon i kruka behöver bara sparsam vattning och gödsling.

Skötsel av fikon sommartid är ganska enkelt. Ge busken vatten när jorden torkar ut och svag näringslösning ett par gånger per månad under växtperioden. För att hålla blad- och skottproduktionen nere för krukplanterade fikon gäller sparsam vattning och liten kruka, för annars lär du få ett bry när växten ska övervintras.

Fikonträdets rötter har nu helt fyllt krukan och det är dags att plantera om.
Dags att plantera om när fikonets rötter fyller krukan helt.

Plantera om när rötterna fyller krukan, men välj bara en storlek större kruka åt gången. Ger du fikonet för goda förhållanden så sätter den mest blad på bekostnad av frukten. Fikon föredrar en lucker och porös jord. Man kan blanda i lite kompost, utan extra gödsel vid plantering.

Fikonet sätter frukt på sensommaren och de mognar under tidiga hösten.

Fikonträd kan behöva beskäras ibland för att hålla en lagom storlek. Den bästa tidpunkten för beskärning är när växten är i vila och är utan blad. Våren innan utplacering t ex. Annars händer det att såren blöder av en vit, klibbig vätska. Absolut lättast är att klippa in grenarna och ställa ut plantan innan den satt nya blad, för då slipper du avhärda den. Annars måste de nya bladen vänjas vid stark sol gradvis.

Fikonen mognar under sensommaren.

Övervintring av krukodlade fikonträd ska ske frostfritt men svalt. Eftersom plantan tappar alla sina blad på hösten krävs ingen ljus övervintringsplats, utan den kan stå t ex i ett mörkt garage. Temperaturen ska helst inte gå över +10 grader, för då finns det risk för att bladen utvecklas för tidigt. En övervintring i rumstemperatur är inte att rekommendera, för fikon drabbas lätt av spinn och andra sjukdomar om de står gröna över vintern.

4 thoughts on “Odla fikonträd i kruka”

  1. Jag har fått en fikonplanta av sorten Mitchurska 10 men den vill sig inte. Jag planterade om den och i jorden fanns en stor fet larv och nästan enbart trådfina rötter, Plantan grönskar men den för en tynande tillvaro. Inga tecken till fikonkart varken från fjolårsveden eller på årsskotten. Funderar på att ta sticklingar från årsveden och se om jag har mera tur med dem. Jag har hört att man ska ta sticklingarna nära noderna för det är där de bästa rotningspunkterna finns Svarta plastkrukor med mager såjord och en plastpåse över. Går väl bra på den inglasade balkongen.

  2. Hej Gunnar! Du har koll på sticklingsförökningen, så prova att ta ett antal sticklingar från din fikonplanta! Bättre lycka med dem! hälsar Maria

  3. Har tagit både årsskottssticklingar och experimenterat med bladsticklingar. Få se om något lyckas. Plantan har fått fart och växer bra. Har nypt av några toppskott på årsskotten som skall bli kraftigare. Normalt brukar en sådan åtgärd göra att det bildas kartanlag längre ner i bladvecken. Kanske finns det antydan till något men det kan lika gärna vara skottanlag. få se när de blir större.
    Det har alla gånger funnits brebaanlag på stammen men de torkade. Om det bildas kartanlag i årsstotten är det ju fråga om mainsskörden. Den hinner knappast mogna om jag inte använder extraljus och värme. Jag har sju stickligar av olika sorter och tekniker på balkongen Få se. Jag är ju nybörjare på sticklingsförökning och har ytterst begränsad plats för lyckade experiment.

  4. Det låter super, Gunnar! Lycka till i sommar, hälsar Maria

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.