Hann du inte binda någon krans till första advent så är det inte hela världen. Gör det nu i helgen istället! Det är ingen större konst, utan du kan lära dig genom att prova dig fram. Du behöver för det första en stomme att binda kring. Händiga gör sin egen halmstomme, men det går lika bra att köpa den färdig i trädgårdsbutiken. Jag har haft samma stomme i många år nu och den är hur bra som helst. Klär av den när den tjänat ut och hänger upp den i förrådet över sommaren. Min stomme är 28 cm i diameter och det blir en lagom krans för min ytterdörr.
Tunn ståltråd på rulle behövs för att fixera grenarna mot stommen. Grön tråd är bra, för då lyser den inte igenom i bindningen. Fäst den fria änden i halmstommen genom att vira den runt om några varv och fäst sen änden. Sedan behöver du ganska mycket ris av olika slag. Välj det du tycker om och vad du kan få tag i. Jag har här blandat både vanlig rödgran och vitgran (har vänt kvistarna från vitgranen med den vita undersidan uppåt), tuja och buxbom. Lingonris är vackert, tallris funkar också liksom olika typer av silvergranar. Kottar av al eller buntar av videkissor blir också fint. Klipp korta bitar av riset. Ju kortare kvistar, desto kompaktare blir kransen. Jag väljer en lite rufsig, snabbgjord krans och har lite längre kvistar, ca 10 cm långa. Ta en bunt kort ris i handen och lägg den snett över halmkransen. Sno ståltråden hårt ett par varv runt riset och stommen. Ta en ny bunt ris och lägg snett åt andra hållet, fäst med tråd och så bygger du vidare. Baksidan som ska ligga an mot dörren ska vara fri. Kolla emellanåt så riset ligger jämnt fördelat över kransen. De sista risbuntarna petar du in försiktigt under de allra första så du döljer skarven. Avsluta med att göra en liten ögla av ståltråden för upphängning av kransen på en krok eller spik. Ett vackert rött eller vitt band är snyggt till. Du kan vira det runt om hela kransen eller bara göra en rosett som jag har gjort här.
Att binda en sådan här enkel krans tar inte mer än en halv timme när allt material ligger färdigklippt i bitar. Sen finns det förstås finvarianter som är betydligt mer pyssliga. Tänk på att skydda bordet med tidningspapper innan du börjar för flera av barrträden avsöndrar rätt så seg kåda som smutsar ner bordduk och träytor. Du lär bli kådig om händerna också och det bästa borttagningsmedlet är faktiskt en klick peelingkräm som du gnuggar in och sköljer av. Kådan är puts väck!