Rädda citronträd som tappat alla blad

Citronträd tappar lätt bladen inomhus pga svagt ljus och torr luft.
Citronträd som tappat sina blad under vintern.

Under vintern droppar citrusträden ofta många blad när vi försöker övervintra dem inomhus. Ibland nästan samtliga. Ljusbrist och torr luft är vanligen det som ligger bakom. Det är ändå ingen orsak till panik. Släng inte plantan! Nya blad växer ut småningom!

Citronens knoppar utvecklas när temperaturen blir högre.
Här ska det bli citronblom småningom.

Att övervintra citronträd inomhus är inte helt lätt, för det kräver två saker – att du har ett svalt, men ljust utrymme och att du kan ordna med extra växtbelysning. Annars är risken stor att trädet tappar sina blad och att ev fruktämnen skrumpnar ihop. Citrusträd tål lätt frost, så de kan stå ute så länge som möjligt på hösten. 2-3 minusgrader på natten är inga problem, om det blir varmare dagtid. Men när blir kallare än så är det säkrast att ta in trädet frostfritt. Har du ett isolerat växthus, uterum eller ljus vind blir det perfekt. En temperatur på några plusgrader upp till ca 10 grader brukar vara perfekt. Men man tager vad man haver!

Citronens blomma doftar sött och ljuvligt.

Extrabelysning i form av växtlampa eller växtlysrör är viktigt. Reglera med en timer så att belysningen står på 12-14 timmar per dygn. Duscha gärna plantan några gånger i veckan och håll koll så inga skadedjur får fäste. Du kan gärna vattna med citrusnäring hela vintern, speciellt om växten har ett grönt och fint bladverk.

Citronträdet fäller blad när ljuset blir för svagt. Tänd växtbelysning!

Om växten tappat sina blad toppar du grenarna lätt och sköter om det som vanligt trots att det ser lite tråkigt ut med sina kala skott. Det tar några veckor och sedan spricker nya skott ut från de vilande bladknopparna. Ett citrusträd kan beskäras ganska hårt om det varit angripet av någon växtskadegörare. Sällan dröjer det särskilt länge innan nya, friska blad växer fram. Var dock noga med att spruta bort skadedjuren direkt så fort du upptäcker dem. Nya skott och blad är begärliga för insekterna! Såpalösning i duschflaska är ett enkelt knep mot många skadedjur.

Kloros botas genom att sänka pH i jorden.
Gulfärgade blad hos citrusträd tyder på järnbrist orsakad av för högt pH i jorden.

Citrusträd är surjordsväxter och vill ha en okalkad växtjord, t ex citrusjord eller rhododendronjord. Om pH i jorden blir för högt får växten svårt att ta upp järn ur jorden och bladen blir då klorotiska. De får en ljusgrön färg, med mörkare grönt vid bladvenerna. Speciell citrusnäring är viktigt, för den innehåller en tillsats av växttillgängligt järn och en balanserad kvävegiva. Vattna gärna med regnvatten eller avkalkat kranvatten.

Citrusträd börjar blomma när ljuset återvänder och temperaturen stiger.

Nu på våren börjar citrusträdens blomknoppar svälla och då är det dags att ta in dem för att njuta av blomningen. Citrusblommornas doft är något av det ljuvligaste man kan tänka sig i doftväg, tycker jag. Det behövs bara en enda utslagen blomma för att hela huset ska dofta vår! Under tiden som plantan står inomhus finns det inga pollinerande insekter, så därför kan du handpollinera blommorna med en liten akvarellpensel. Dutta lätt i blommans ståndare så lite frömjöl fäster på penseln och för över det till pistillen i nästa blomma. Har du tur tar det sig och ett fruktanlag bildas i den befruktade blomman.

Citroner utvecklas långsamt.
Citronen har en lång utvecklingstid och både knopp, blom, omogen och mogen citron kan finnas samtidigt på samma planta.

22 thoughts on “Rädda citronträd som tappat alla blad”

 1. Hej
  Mitt citronträd har tappat alla bladen men det sitter fortfarande citroner på det Hur ska jag göra? Klippa mer det och ta bort citronerna?

 2. Hej Ann-Sofi! Det kommer att komma ut nya blad under våren och försommaren. Det tar sin lilla tid, men de kommer! Fortsätt att ta hand om citronträdet som vanligt. Det behöver inte lika mycket vatten som om det hade blad, men det får inte torka ut. Citronerna vill du ju rädda, så klipp inte bort dem.
  Lycka till med ditt citronträd! hälsar Maria

 3. Hej,
  Mitt citronträd tappade alla sina blad under vintern, är rädd att jag inte lyckades hålla det vid liv under vintern. När kan man ställa ut det igen och hoppas att den börjar leva igen?

 4. Hej Cathrin! Ge inte upp än! Vattna lite lagom och ställ ut när frostrisken och de isande vindarna är över. Klipp bort torkade grenar när du ser de nya skotten skjuta fram. De brukar komma efter någon vecka. Lycka till, hälsar Maria

 5. Mitt citronträd har också tappat alla blad. Är det en bra idé att ställa upp det nu i januari i huset, 21-22 grader i söderfönster och spraya det lite då och då? Eller ska det få stå kvar i källaren med 17 grader och lite extra ljus?

 6. Hej Maja! Det är ännu lite tidigt på året att väcka citronträdet om du inte kan ge det extra ljus vid fönstret. Vänta några veckor så blir det lite ljusare ute och trädet får bättre möjligheter att klara sina nya blad. Lycka till, hälsar Maria!

 7. Hej mitt citronträd har tappat en hel del blad men i och med att jag har växtlampor med rött/blått ljus har det bildats flera nya blad.
  Däremot växer det inte nya blad i alla grenar, så det jag undrar är ; kommer det växa nya blad och knoppar på det gamla grenarna eller måste klippa av de gamla grenarna?

 8. Hej Ali! Det är jättevanligt att citronträden tappar blad om vintern, men ingen panik! Nya blad växer ut efter hand på levande grenar. Det kan ta en månad eller två. De torra (beige) grenarna/skotten kan du däremot klippa bort fram till grön bark, för de är redan förlorade. Lycka till, hälsar Maria

 9. Mitt citronträd har också torkat och tappat alla blad under vintern. Ska man byta ut jorden i krukan, eller bara fylla på med näring?

 10. Hur mycket gammal jord tar jag bort vid omplantering, trädet är 1,7 m ?

 11. Hej Clara! Du behöver inte byta jorden i krukan. Citronträd kan stå kvar i samma jord många år. Du börjar bara vattna så smått och ställer citronträdet soligt. När de nya skotten tittar fram ser du tydligt vilka grenar som lever och vilka som är döda. Då klipper du bort de torra partierna. Gödselvattning väntar du med tills det finns nya blad som kan nyttja näringen.
  Lycka till med ditt citronträd! hälsar Maria

 12. Hej Inga! Det framkommer inte av din fråga vilken växt det gäller som du ska plantera om. Ger man växter en större kruka kan man peta bort den lösa jorden runt rötterna och ovanpå. Sen fyller man i med ny jord i botten på krukan, vid sidorna samt uppe på toppen. Lycka till, hälsar Maria

 13. Hej! Jag har ett limequat träd som tappar snart ALLA sina blad och då är den nyköpt och står i solljus och vattnad som den ska. Vad gör jag för fel? Går den att rädda?

 14. Hejsan, mitt citron träd mår super och växer hej vilt, skulle behöva klippa till den men det går inte för längst ut så växer det massa citroner. Men men, till min fråga, ur stammen så växer det ett skott som bara växer och växer så det börjar se ut som ett nytt citron träd nästan. Den är fortfarande grön och det är bara blad men såg idag att det kommer ett till skott ur stammen. Vad gör jag med dessa? Kan jag stickla dom eller ska jag bara klippa bort dom? Vill ju att energin ska gå till citronerna då detta är första gången dom inte ramlar av.
  Tack snälla för svar

 15. Hej Marie! Det låter tråkigt att höra att ditt nya citrusträd inte vill vara med! Det är omöjligt att säga, men det kan vara angripet av någon ohyra eller så har det torkat hos affären där du köpte trädet. Symtom på torka visar sig ibland först långt senare. Ge dock inte upp utan klipp in grenarna lite och fortsätt ta hand om plantan. Mindre vatten och ingen gödsel om den inte har några blad kvar. Har du tur kommer den igen. Lycka till, hälsar Maria

 16. Hej Matilda! Kul att höra att du har fin tillväxt på citronträdet! Du kan klippa bort de långa skotten och sätta sticklingar. Det tar lång tid, men det är ändå kul att pröva. Använd rotningshormon eller gör eget salixvatten som innehåller naturliga rotningshormon. Klipp 5 cm långa bitar av pil eller vide som du krossar lätt med en klubba och lägg i blöt i ett glas. Sätt dina 15-20 cm långa citronsticklingar att stå i glaset med pinnarna ett par dagar. Stick dem sedan i sandblandad jord, djupt ner. Vattna och sätt en plastpåse tätt över och ställ krukan på värmematta el dyl. Sedan får du ha tålamod, för rotningen kan ta bort mot 6-8 veckor. Det syns att de är klara när rötterna tränger ut genom hålen i krukan. Lycka till, hälsar Maria

 17. Hur vänjer man sitt Citron träd på bästa sätt att stå ute? Hur många dagar/veckor flyttar man in och ut?

 18. Hej Amanda! Du börjar med att ha citronträdet ute dagtid, tills nätterna blivit lite varmare. Det viktiga är att inte utsätta dem för stark blåst och solsken innan bladen hunnit vänja sig med det annorlunda klimatet ute. Så hittar du en halvskuggig plats där det inte blåser för mycket så klarar den sig ganska snart ute dygnet om. Ju mer härdad den blir desto mer sol klarar plantan. Ett par veckor kan du ge tillvänjningen. Lycka till, hälsar Maria

 19. Hej! Mitt citronträd var ledset med många skrumpna och lätt gula blad, som trädet ändå inte tappade. Nu kommer fullt med nya små blad, även intill de gamla, ska man då ta bort de gamla tråkiga bladen eller ska de sitta kvar?
  Hälsningar Jenny!

 20. Hej Jenny! Citrusträd får lätt klorotiska blad om vattnet är alltför kalkrikt. Jordens pH blir då högt och trädet får svårt att ta upp järn. Vattna med citrusnäring vid varje vattning och nyp bort de trista bladen om du inte vill se dem. Nya kommer att utvecklas efter hand och ta hand om fotosyntesen. Lycka till med ditt citronträd, hälsar Maria

 21. Hej. Vi har ett citronträd som blev frostskadat för ett par år senan (värmen gick sönder i det uterum där vinterförvaring sker). Trädet har nu en levadre gren som växer och frodas, resten verkar dött. Då det set väldigt lustigt och ”obalanserad ut” funderar vi på om man kan klippa av och plantera om endast den levande grenen till ett nytt träd? Mvh Annelie

 22. Hej Annelie! Tråkigt att citronträdet har frusit! Det är lätt hänt. Jag tycker inte du ska chansa på att få en stickling att rota sig, för det är ganska svårt. Skulle hellre råda dig att klippa in den levande grenen lite grann och vänta in att trädet slår nya skott från stammen. Därifrån kan du sen utveckla nya grenar åt de andra hållen. Eftersom det finns liv, så kommer nya skott att komma fram småningom. Lycka till, hälsar Maria

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.