Rädda citronträd som tappat alla blad

Citronträd tappar lätt bladen inomhus pga svagt ljus och torr luft.
Citronträd som tappat sina blad under vintern.

Under vintern droppar citrusträden ofta många blad när vi försöker övervintra dem inomhus. Ibland nästan samtliga. Ljusbrist och torr luft är vanligen det som ligger bakom. Det är ändå ingen orsak till panik. Släng inte plantan! Nya blad växer ut småningom!

Citronens knoppar utvecklas när temperaturen blir högre.
Här ska det bli citronblom småningom.

Att övervintra citronträd inomhus är inte helt lätt, för det kräver två saker – att du har ett svalt, men ljust utrymme och att du kan ordna med extra växtbelysning. Annars är risken stor att trädet tappar sina blad och att ev fruktämnen skrumpnar ihop. Citrusträd tål lätt frost, så de kan stå ute så länge som möjligt på hösten. 2-3 minusgrader på natten är inga problem, om det blir varmare dagtid. Men när blir kallare än så är det säkrast att ta in trädet frostfritt. Har du ett isolerat växthus, uterum eller ljus vind blir det perfekt. En temperatur på några plusgrader upp till ca 10 grader brukar vara perfekt. Men man tager vad man haver!

Citronens blomma doftar sött och ljuvligt.

Extrabelysning i form av växtlampa eller växtlysrör är viktigt. Reglera med en timer så att belysningen står på 12-14 timmar per dygn. Duscha gärna plantan några gånger i veckan och håll koll så inga skadedjur får fäste. Du kan gärna vattna med citrusnäring hela vintern, speciellt om växten har ett grönt och fint bladverk.

Citronträdet fäller blad när ljuset blir för svagt. Tänd växtbelysning!

Om växten tappat sina blad toppar du grenarna lätt och sköter om det som vanligt trots att det ser lite tråkigt ut med sina kala skott. Det tar några veckor och sedan spricker nya skott ut från de vilande bladknopparna. Ett citrusträd kan beskäras ganska hårt om det varit angripet av någon växtskadegörare. Sällan dröjer det särskilt länge innan nya, friska blad växer fram. Var dock noga med att spruta bort skadedjuren direkt så fort du upptäcker dem. Nya skott och blad är begärliga för insekterna! Såpalösning i duschflaska är ett enkelt knep mot många skadedjur.

Kloros botas genom att sänka pH i jorden.
Gulfärgade blad hos citrusträd tyder på järnbrist orsakad av för högt pH i jorden.

Citrusträd är surjordsväxter och vill ha en okalkad växtjord, t ex citrusjord eller rhododendronjord. Om pH i jorden blir för högt får växten svårt att ta upp järn ur jorden och bladen blir då klorotiska. De får en ljusgrön färg, med mörkare grönt vid bladvenerna. Speciell citrusnäring är viktigt, för den innehåller en tillsats av växttillgängligt järn och en balanserad kvävegiva. Vattna gärna med regnvatten eller avkalkat kranvatten.

Citrusträd börjar blomma när ljuset återvänder och temperaturen stiger.

Nu på våren börjar citrusträdens blomknoppar svälla och då är det dags att ta in dem för att njuta av blomningen. Citrusblommornas doft är något av det ljuvligaste man kan tänka sig i doftväg, tycker jag. Det behövs bara en enda utslagen blomma för att hela huset ska dofta vår! Under tiden som plantan står inomhus finns det inga pollinerande insekter, så därför kan du handpollinera blommorna med en liten akvarellpensel. Dutta lätt i blommans ståndare så lite frömjöl fäster på penseln och för över det till pistillen i nästa blomma. Har du tur tar det sig och ett fruktanlag bildas i den befruktade blomman.

Citroner utvecklas långsamt.
Citronen har en lång utvecklingstid och både knopp, blom, omogen och mogen citron kan finnas samtidigt på samma planta.

75 reaktioner till “Rädda citronträd som tappat alla blad”

 1. Hej
  Mitt citronträd har tappat alla bladen men det sitter fortfarande citroner på det Hur ska jag göra? Klippa mer det och ta bort citronerna?

 2. Hej Ann-Sofi! Det kommer att komma ut nya blad under våren och försommaren. Det tar sin lilla tid, men de kommer! Fortsätt att ta hand om citronträdet som vanligt. Det behöver inte lika mycket vatten som om det hade blad, men det får inte torka ut. Citronerna vill du ju rädda, så klipp inte bort dem.
  Lycka till med ditt citronträd! hälsar Maria

 3. Hej,
  Mitt citronträd tappade alla sina blad under vintern, är rädd att jag inte lyckades hålla det vid liv under vintern. När kan man ställa ut det igen och hoppas att den börjar leva igen?

 4. Hej Cathrin! Ge inte upp än! Vattna lite lagom och ställ ut när frostrisken och de isande vindarna är över. Klipp bort torkade grenar när du ser de nya skotten skjuta fram. De brukar komma efter någon vecka. Lycka till, hälsar Maria

 5. Mitt citronträd har också tappat alla blad. Är det en bra idé att ställa upp det nu i januari i huset, 21-22 grader i söderfönster och spraya det lite då och då? Eller ska det få stå kvar i källaren med 17 grader och lite extra ljus?

 6. Hej Maja! Det är ännu lite tidigt på året att väcka citronträdet om du inte kan ge det extra ljus vid fönstret. Vänta några veckor så blir det lite ljusare ute och trädet får bättre möjligheter att klara sina nya blad. Lycka till, hälsar Maria!

 7. Hej mitt citronträd har tappat en hel del blad men i och med att jag har växtlampor med rött/blått ljus har det bildats flera nya blad.
  Däremot växer det inte nya blad i alla grenar, så det jag undrar är ; kommer det växa nya blad och knoppar på det gamla grenarna eller måste klippa av de gamla grenarna?

 8. Hej Ali! Det är jättevanligt att citronträden tappar blad om vintern, men ingen panik! Nya blad växer ut efter hand på levande grenar. Det kan ta en månad eller två. De torra (beige) grenarna/skotten kan du däremot klippa bort fram till grön bark, för de är redan förlorade. Lycka till, hälsar Maria

 9. Mitt citronträd har också torkat och tappat alla blad under vintern. Ska man byta ut jorden i krukan, eller bara fylla på med näring?

 10. Hur mycket gammal jord tar jag bort vid omplantering, trädet är 1,7 m ?

 11. Hej Clara! Du behöver inte byta jorden i krukan. Citronträd kan stå kvar i samma jord många år. Du börjar bara vattna så smått och ställer citronträdet soligt. När de nya skotten tittar fram ser du tydligt vilka grenar som lever och vilka som är döda. Då klipper du bort de torra partierna. Gödselvattning väntar du med tills det finns nya blad som kan nyttja näringen.
  Lycka till med ditt citronträd! hälsar Maria

 12. Hej Inga! Det framkommer inte av din fråga vilken växt det gäller som du ska plantera om. Ger man växter en större kruka kan man peta bort den lösa jorden runt rötterna och ovanpå. Sen fyller man i med ny jord i botten på krukan, vid sidorna samt uppe på toppen. Lycka till, hälsar Maria

 13. Hej! Jag har ett limequat träd som tappar snart ALLA sina blad och då är den nyköpt och står i solljus och vattnad som den ska. Vad gör jag för fel? Går den att rädda?

 14. Hejsan, mitt citron träd mår super och växer hej vilt, skulle behöva klippa till den men det går inte för längst ut så växer det massa citroner. Men men, till min fråga, ur stammen så växer det ett skott som bara växer och växer så det börjar se ut som ett nytt citron träd nästan. Den är fortfarande grön och det är bara blad men såg idag att det kommer ett till skott ur stammen. Vad gör jag med dessa? Kan jag stickla dom eller ska jag bara klippa bort dom? Vill ju att energin ska gå till citronerna då detta är första gången dom inte ramlar av.
  Tack snälla för svar

 15. Hej Marie! Det låter tråkigt att höra att ditt nya citrusträd inte vill vara med! Det är omöjligt att säga, men det kan vara angripet av någon ohyra eller så har det torkat hos affären där du köpte trädet. Symtom på torka visar sig ibland först långt senare. Ge dock inte upp utan klipp in grenarna lite och fortsätt ta hand om plantan. Mindre vatten och ingen gödsel om den inte har några blad kvar. Har du tur kommer den igen. Lycka till, hälsar Maria

 16. Hej Matilda! Kul att höra att du har fin tillväxt på citronträdet! Du kan klippa bort de långa skotten och sätta sticklingar. Det tar lång tid, men det är ändå kul att pröva. Använd rotningshormon eller gör eget salixvatten som innehåller naturliga rotningshormon. Klipp 5 cm långa bitar av pil eller vide som du krossar lätt med en klubba och lägg i blöt i ett glas. Sätt dina 15-20 cm långa citronsticklingar att stå i glaset med pinnarna ett par dagar. Stick dem sedan i sandblandad jord, djupt ner. Vattna och sätt en plastpåse tätt över och ställ krukan på värmematta el dyl. Sedan får du ha tålamod, för rotningen kan ta bort mot 6-8 veckor. Det syns att de är klara när rötterna tränger ut genom hålen i krukan. Lycka till, hälsar Maria

 17. Hur vänjer man sitt Citron träd på bästa sätt att stå ute? Hur många dagar/veckor flyttar man in och ut?

 18. Hej Amanda! Du börjar med att ha citronträdet ute dagtid, tills nätterna blivit lite varmare. Det viktiga är att inte utsätta dem för stark blåst och solsken innan bladen hunnit vänja sig med det annorlunda klimatet ute. Så hittar du en halvskuggig plats där det inte blåser för mycket så klarar den sig ganska snart ute dygnet om. Ju mer härdad den blir desto mer sol klarar plantan. Ett par veckor kan du ge tillvänjningen. Lycka till, hälsar Maria

 19. Hej! Mitt citronträd var ledset med många skrumpna och lätt gula blad, som trädet ändå inte tappade. Nu kommer fullt med nya små blad, även intill de gamla, ska man då ta bort de gamla tråkiga bladen eller ska de sitta kvar?
  Hälsningar Jenny!

 20. Hej Jenny! Citrusträd får lätt klorotiska blad om vattnet är alltför kalkrikt. Jordens pH blir då högt och trädet får svårt att ta upp järn. Vattna med citrusnäring vid varje vattning och nyp bort de trista bladen om du inte vill se dem. Nya kommer att utvecklas efter hand och ta hand om fotosyntesen. Lycka till med ditt citronträd, hälsar Maria

 21. Hej. Vi har ett citronträd som blev frostskadat för ett par år senan (värmen gick sönder i det uterum där vinterförvaring sker). Trädet har nu en levadre gren som växer och frodas, resten verkar dött. Då det set väldigt lustigt och ”obalanserad ut” funderar vi på om man kan klippa av och plantera om endast den levande grenen till ett nytt träd? Mvh Annelie

 22. Hej Annelie! Tråkigt att citronträdet har frusit! Det är lätt hänt. Jag tycker inte du ska chansa på att få en stickling att rota sig, för det är ganska svårt. Skulle hellre råda dig att klippa in den levande grenen lite grann och vänta in att trädet slår nya skott från stammen. Därifrån kan du sen utveckla nya grenar åt de andra hållen. Eftersom det finns liv, så kommer nya skott att komma fram småningom. Lycka till, hälsar Maria

 23. Hej Jag har 2 st citronbuskar som jag haft nu i 2 år. Båda buskarna ser gröna och fina ut. Tappar ej blad. Jag vattnar dem dagligen med vattnet som kommer ifrån torktumlaren. Buskarna (träden) är cirka 1,2 -1.7 m höga. De har massor med gröna frukter, Frukternas storlek är från 2 cm till 14 cm, men de är gröna. De största frukterna har suttit på sedan i fjolsommras , men blir inte gula. De får citrusnäring varje dag vid vattning. Vinterförvaringen sker i vardagsrummet som håller en lägre temperatur och växten verkar inte ”ta illa vid sig” av det, Till min fråga: Var för
  blir de inte gula. Har haft 4 st gula i från början när jag köpte träden , men inte sedan de tappat de frukterna. Varje träd har i dag ca 20-25 st gröna frukter i varierade storlekar,

  Vad gör jag för fel och hur gör jag för att få dem att bli gula?

 24. Hej Jan! Citroner tar mellan 9 och 12 månader att mogna, så man får ha lite tålamod. Nu verkar dina kart ha hängt med längre än så. Jag undrar om de får för lite solljus. Citron vill stå soligt och kräver även extra växtbelysning vintertid. Låter inte helt optimalt med vinterförvaring i sval rumstemperatur, men nöden har ingen lag. Prova att ge dem mer ljus både under vinter och sommar. Lycka till, hälsar Maria

 25. Hej!
  Jag har en stor mandarinträd som blev efter jag planterat mandarinkärnor för flera år sedan, har aldrig blommat men den har växt till en frisk och stark träd men nu har den börjat tappat sina blad, vad ska jag göra?
  Hjälp mig snälla.

 26. Hej igen!
  En sista fråga, jag har haft mandarinträd i balkongen nu har jag tagit in den, gör jag rätt.
  M.v.h.
  Carolina Salinas

 27. Hej Carolina! Citrusträd kan ofta tappa bladen pga växlande temperaturer och torka. När man byter miljö är det bra att göra det lite stegvis, så att inte trädet får en chock. När det blir kallt ute kan de också reagera på det. Skadeinsekter brukar sällan leda till omedelbart bladfall, men kolla ändå undersidan av bladen för säkerhets skull.

  Om du tagit in mandarinträdet så ställ det på den svalaste plats du har inomhus. Trädet behöver mycket ljus under vintern, så en växtlampa är bra att ha. Så länge trädet har gröna blad ska det vattnas normalt och även få citrusnäring året runt. De flesta citrusträd sätter nya blad efter ett tag, så släng det inte, utan vänta till våren och se vad som händer när du sätter ut det på balkongen igen.

  Lycka till med ditt mandarinträd, hälsar Maria

 28. Hej, Jag köpte i våras ett citrusträd med små mandariner påoch bytte jord efter ca 1 månad (jord specifik för citrus). Det har fått stå vid fönster i soligt söderläge och i somras var det på balkongen. I mitten av sommaren började mandarinerna krympa och bli ”rynkiga”. Bladen har bleknat och många har ramlat av. Trädet ser jättetråkig ut med sina få blad och skrumpna mandariner.
  Nu har jag tagit in trädet i lägenheten men vet inte vad jag ska göra med den, är den död och ska slängas? Eller finns det hopp, och vad behöver jag göra i såna fall? Ska jag plocka bort alla mandariner och ev. blad?

 29. Hej Zara! Det behöver inte vara kört med ditt mandarinträd. Bäst chans att övervintra det har du i ett svalt (plusgrader), men ljust utrymme. Läs mer i mina inlägg om citrusträd. Du kan plocka bort de dåliga frukterna, men låt blad som ser ok ut vara kvar. När våren kommer kan du se tydligare vilka grenar som torkat och kan då klippa in dem. Så låt trädet bara vara över vintern, men håll jorden lätt fuktig och sen när det blir vår sätter du ut det igen. Öka vattningen när nya blad spricker ut. Lycka till med ditt mandarinträd, hälsar Maria

 30. Hej Maria, tack för ditt svar 🙂
  En sista fråga, behöver jag byta jord eftersom när jag gjorde det i våras så råkade jag desvärre plantera nya jordet rätt kompakt.

 31. Hej! Nej du behöver inte byta jord eller kruka på citrusträd så ofta. Det kan gå flera år mellan bytena. Medelhavsjord blir kompakt och tung av sig självt. Det tål mandarinträdet./Maria

 32. Mitt citronträd fick många nya skott under våren. På sommaren fick bladen gulbruna fläckar, krullade sig och föll av. Använder fuktmätare och trots att jag inte vattnade på flera veckor visade mätaren på blött. Planterade om med citrusjord blandat med lekskulor. Många rötter som jag uppfattar som friska även om några gick av då jag skakade bort gammal jord. Ställde in i källaren ca 10-15 grader, med växtlampa i början av oktober. Sprayar grenarna med vatten regelbundet. Nu har alla grenar torkat. Har klippt av dem, finns bara en stam med små stumpar kvar. Stammen är fortsatt grön under barken. Känn som att trädet bara mår sämre och sämre. Förstår inte vad det beror på. Året innan vattnade jag mkt mer än i år och då mådde trädet bra. I år vågade jag inte vattna så ofta eftersom jorden var fortsatt blöt. Har inte sett tecken på skadedjur men är såklart inte säker. Kan jag rädda mitt träd och i så fall hur?

 33. Hej Maria! Det är sorgligt med växter som inte vill! Omöjligt för mig att säga vad som drabbat ditt citronträd, men det låter bra att stammen ännu är levande. Nu när plantan inte längre har några blad behöver den ingen växtbelysning och bara lite lite vatten. Den ska bara hålla sig vid liv fram till våren då den kan få gå ut igen. Titta till den under vintern så den inte torkar ut och klipp in rötterna till våren och ge den en mindre kruka. Om plantan och rotsystemet är litet ska man inte ha för stor jordvolym. Finns det liv kommer nya skott att skjuta fram till försommaren. Lycka till, hälsar Maria

 34. Hej, Mitt citronträd har fått spinn…. tror jag. Hur får jag bort det?

 35. Hej Matilda! Spinn är inte så lätt att bli av med. Oftast uppkommer det om luften är för torr och varm för en växt. Höj luftfuktigheten genom att duscha växten ofta och ställ den gärna på ett svalare ställe. Du kan prova universalmedlet såpvatten (½ dl grönsåpa, 5 dl vatten, 1 kort T-röd sprit) eller ett medel som heter SMC (innehåller rapsolja). Lycka till med ditt citronträd, hälsar Maria

 36. Hej,
  Mitt citronträd har stått på inglasad balkong över vintern med en frostvakt (minst 5 grader), extra belysning och större ”drivhus”.
  Nu har den nästan tappat alla blad. Har vattnat den sparsamt (aldrig torkat ur) och sett till så att luftfuktigheten har legat runt 50-80%.
  Min fråga är vad som gått fel? Eller är det vanligt att den tappar blad även om den övervintrar?
  Mvh, Louise

 37. Hej Louise! Det är vanligt att citronträden tappar sina blad på vintern. Det är ingen fara för trädet, trots att det ser tråkigt ut. Det kommer att komma ut nya blad, men det kan dröja ett tag. Tappa inte hoppet, utan fortsätt att ta hand om pinnarna. Behåll jorden lätt fuktig och klipp in grenarna något ifall de spretar åt något håll. Citronträden tappar lätt formen, men reagerar fint på beskärning, så det är bara att klippa till. Lycka till! hälsar Maria

 38. Hej och vad trevligt att hitta din sida här med så bra tips. Jag har precis köpt ett citronträd. Då allt detta nytt för mig. Så kul ☺️. Ser att det finns några skott på mitt träd som har ljusgröna blad, din du skrev tidigare, som har järnbrist pga för högt pH. Jag har redan börjat vattna m citrusnäring och min fråga är om dessa blad kommer bli mörkgröna så småningom eller förblir de i samma ljusa toner? Tack snälla. Bästa hälsningar, Aneta

 39. Hej Aneta! Citrusträdet kommer småningom att återfå den gröna färgen på bladen. Bladen sitter kvar länge på plantan och kan byta färg beroende på pH. Har du väldigt kalkhaltigt vatten kan du tillsätta några korn citronsyra per liter vatten för att sänka pH. Lycka till med citronträdet! hälsar Maria

 40. Hej. Har två olika frågor. 🙂 Mitt citronträd fick spinn i vintras och alla blad föll av. Förvarar det i garaget i 14grader under växtlampa. Uppepå jorden är det som lite vitt mögel eller något. Har inte orkat ta tag i problemet mer än att städa bort löven. Ska jag ta in trädet i huset nu, duscha, byta lite jord och klippa in de döda grenarna och ha det i Söderfönster tills det är dags att ställa ut det?

  Tog fyra sticklingar från detta träd varav tre har överlevt och satt rötter. Har nu planterat om sticklingarna och har dom i söderfönster. Två har börjat bryta nya blad och den tredje har istället satt ett fruktämne. Ska jag ta bort fruktämnet så att sticklingen får fokusera på tillväxt istället?

 41. Hej! Bor i Skåne och har låtit ett citronträd stå ute över vintern. Blev betydligt kallare i år än föregående år 😬 Träder har nu fått vissna blad samt att vissa av de tunna grenarna nu är gulbruna och ser döda ut. Längre in på grenarna är det dock grönt. Jag tänker att jag får beskära ner till det gröna. Är det rätt tänkt?

 42. Hej
  På mitt citrusträd har alla bladen torkat. Jag har haft träder i garaget med växtlampa.
  Varför har bladen torkat? Har jag vattnat för lite?

 43. Hej Ida! Det är helt normalt att citrusträden byter blad ibland. Ofta sker det under vintern. Det kommer igen med nya blad, så fortsätt att sköta om det som vanligt. Om alla blad torkat och trillat av behöver du inte vattna lika ofta, för då finns det mindre grönmassa att försörja, men håll plantan lätt fuktig och ställ ut den når frostrisken är över så kommer det nya blad efter ett tag. Det tar lite tid, men tappa inte hoppet! Lycka till, hälsar Maria

 44. Hej Emelie! Det var vågat, men man måste prova för att veta om det går. Citronerna i Italien överlever korta köldknäppar. Du kan klippa bort grå grenpartier och vänta tills nya bladskott kommer fram. Då ser du om ytterligare beskärning behöver göras. Lycka till, hälsar Maria

 45. Hej Johanna! Klipp bort de grå delarna av grenarna till grön ved. Spinn är tråkigt och kan sitta kvar i jorden, så skala av det översta jordskiktet och trä en plastpåse över krukan. Duscha plantan rejält. Spraya gärna stammen och kvarvarande grenar med såpalösning: ½ dl grönsåpa, 5 dl vatten, 1 kork rödsprit. Lägg på lite ny jord på ytan och fortsätt att ta hand om trädet med jämn vattning. Skulle nya angrepp synas så är såpaspray eller pyretrumpreparat (finns i växthandeln). Sticklingarna får mer kraft om de slipper utveckla frukt också, så ta bort fruktämnet. Lycka till, hälsar Maria

 46. Hej,
  Mitt citronträd har jag haft i 4 år. Förra året kom nya grenar ut längre ner på stammen. Dessa fick inga blommor alls. Kan det vara som tjuvskott och skall klippas av eller ska jag låta de vara?

 47. Hej Karin! Stamskotten kan du spara om du vill ha fler grenar på trädet. Annars klipper du bara bort dem. Hälsningar Maria

 48. Hej,
  Jag fick två små citrusträd från en kollega, dessa hsr växt och frodats till fina små buskar. Denna vintern tappade ett av träden nästan alla sina blad men har börjat återämta sig men nya bladskott. Och det andra trädet växer bra. Men finns inga tecken på blommor eller fruktet, det har gårt två år nu. Jag ger dem näring, tyvärr så slarvar jag med detta och med vattningen under vintertid men kan det vara detta som gör att inga blommor ellee frukter slår ut? Eller e är det träden som inte kommer ge frukt alls. Tacksam för lite tips och guidning. Mvh Helen

 49. Hej Helen! Du skriver att de två citrusträden var små. Det kan vara att de ännu är så unga att de inte kommit in i blomningsfasen ännu. De behöver vara minst 3-4 år gamla för att blomma. Näring är bra, men man ska inte överdriva och ge för mycket. Då bildas bara blad. Håll upp med gödslingen en månad och ge lite benmjöl istället. Vattna inte för mycket, utan vänta tills det översta jordlagret i krukan är helt torrt. Vattna då rejält så hela krukan är genomblöt. Låt rinna av och torka igen till nästa vattning. Låt aldrig vatten stå på fatet, för rötterna kan ruttna av för mycket fukt. Helst ska krukcitrus odlas utan fat.
  Lycka till med citrusträden, hälsar Maria

 50. Hej! Jag klippte precis ner hela mitt citronträd som stått ute under vintern (dock med skydd och växtlampa) många grenar inkl blad var gula men jag tror jag skymtade lite grönt på stammen så jag ger det en chans. Jag undrar om dem kan hämta sig ifrån precis ingenting dvs bara en stam och några väldigt nedklippta grenar? I så fall ska jag fortsätta kämpa! Mvh jennifer

 51. Hej Jennifer! Citrusträd är överraskande sega och kommer oftast igen trots at de är nästan helt inklippta. Det kommer att ta tid, men ställ ut trädet i ett skyddat läge och vattna när rotklumpen är torr. Småningom kommer nya skott att bryta ut som du kan forma till nya grenar. Lycka till, hälsar Maria

 52. Hej. Jag har ett citron träd som nu är ca 80 cm högt, jag plockade stjärnan från en citron och planterade för ca 4 år sedan. Det är grönt och fint till största delen, men några blad har börjat bli ljus bruna och torkar så de smulas sönder. Jag undrar, ger jag det för lite vatten eller handlar det om för mycket/för lite vitaminer.

 53. Hej,
  Mitt citronträd har satt galet mycket blommor nu i slutet på juni och börjat tappa väldigt många gröna blad. Flera av grenarna har tappat nästan alla blad och har minst 30 blommor istället.

  Är det något fel på trädet? Hur ska jag ta hand om det nu?

  /Cissi

 54. Hej Chris! Citronträd som står ute kan bli solbrända om solen är mycket stark. Då blir det ofta blekt bruna, torra blad. Kan du i så fall ställa det lite skuggigare så återhämtar det sig snart. Vattna utifrån väderlek och hur torr plantan känns. Den ska inte vara ständigt fuktig, utan får gärna torka upp lite mellan vattningarna. Men om bladen börjar sloka måste du vattna. Citrusnäring kan du ge en gång i veckan. Lycka till, hälsar Maria

 55. Hej Cissi! Det verkar som att bladen är angripna av något när de så plötsligt faller. Eller har trädet torkat ut? Då kan också bladen trilla plötsligt. Fortsätt ta hand om det med regelbundna vattningar och citrusgödning, så återhämtar det sig säkert snart. Citrusträd är tåliga varelser! Lycka till, hälsar Maria

 56. Hej Maria! Vilken kunskapsbank denna plats är 😀 wow!
  Har en fråga som du kanske kan ge råd på. Jag har ett ca 170cm högt träd odlat från kärna och stammen är väl ca 1,5cm tjock så det är ganska ungt.
  Nu var vi borta från hemmet i 9dar när det var så varmt så alla blad sitter kvar men är torra, vi hade ca 33grader inne i 4-5 dagar och bara en dag med hjälp vattning. Inte så att de smular direkt men krulliga och torra är de. Ska man ta bort bladen eller låta de vara kvar?

 57. Hej Gustav! Det var tråkigt att trädet torkat. Bladen kommer förmodligen att trilla av av sig själva. Fortsätt att ta hand om det med vattning och ställ det lite skuggigare. Om det finns liv under barken så kommer nya blad att bryta fram småningom. Hoppas på det bästa, hälsar Maria

 58. Hej Maria,
  Vilken grymt bra sida detta är. Så härligt att läsa, ibland om och om för att inte glömma de viktiga tipsen ;-).
  Jo, jag har en fråga också. Jag har ju hela tiden bekymmer med ljusgröna blad som inte vill ändra färg till mörk. Det är tydligen för hög pH på vatten då jag bor i en lägenhet och svårt med regnvatten. Har du tips hur man kan sänka pH på vattnet? Jag har tänkt lite citronsyra (pulver som kan köpas på Ica) eller det jag kom på nyligen är att vattna med bubbelvatten (haha, det är ju med kolsyra, så surt också). Bubblar man själv blir det inte så dyrt. Vad tror du om det? Funkar det? Eller är jag helt ute och cyklar :). tack igen och ha det gott i värmen, hälsningar/Aneta

 59. Hej Aneta! Tack för beröm! Trevligt att något av det jag producerar kan vara till nytt för någon!
  Angående att sänka pH i bevattningsvatten så är citronsyra helt okej. Men det är lätt att överdosera, så helst skulle du köpa pH-stickor eller en enkel pH-mätare för att kontrollera blandningen och hitta fram till ett grundrecept på ”surt” vatten. Finns på apotek, byggvaruhus och hos dem som säljer pooltillbehör. Mineralvatten är inte speciellt surt, utan det håller ca 5,5-6 och det lär nog inte ändra bladfärgen, tror jag. Lycka till, hälsar Maria

 60. Hej! Jag har ett citronträd jag köpte för ett par veckor sen. JAg bor i södra spanien så värmen är det inget fel på. JG planterade det i större kruka och handlare sa jag kunde Loa deras egna jord. Inte specialgjord för citrus. Alla bladen har nästan ramlat av. Ingen ohyra. Jag kan ha vattnat för mycket i början kanske? Kommer det igen med våren tro? Hur mycket vatten skall det ha. Nu är det 18-20 grader på dagen och kanske 10 på natten.

 61. Hej Ulrika! Citrusträd har lätt för att tappa bladen av olika orsaker, men lyckligtvis brukar de ofta repa sig efter några månader. Starkt växlande temperaturer är en möjlig orsak till bladfallet. Det kan hända att ditt citronträd är uppvuxet i växthus och har stått väldigt skyddat, så att det inte är förberett på utetemperaturerna och blåsigt väder under vintern. Vatten behöver de en hel del av och för att testa vattenbehovet så kan du sticka ner ett finger i jorden för att känna efter om det är blött eller bara lite lätt fuktigt. Är jorden blöt behöver du givetvis inte vattna mer. Krukan måste vara genomsläpplig och det får inte bli stående vatten på ev blomfat, annars drabbas rötterna av syrebrist. Lerkruka är bra, för materialet andas och ger rötterna en luftigare miljö. Använd citrusgödsel som är surare än vanlig blomnäring samt innehåller järn som citrusträden behöver. Ställ (den kala) plantan i ett skyddat läge och ta hand om den väl. Vattna lite sparsammare om det inte har några blad. När nya skott/blad växer fram så bör de skyddas mot brännande sol den första tiden. Vänj citronträdet långsamt med soligare läge och vind. Lycka till, hälsar Maria

 62. Hej
  Har haft ett citronträd ca tre år nu som blommar och bär frukt. En vinter tappade det blad och några grenar dog men resten av trädet har mått bra. Nu till frågan: det kommer inga nya skott eller grenar bara nya blommor. Nu är det omplanterat i större kruka i citrusjord och får citrusnäring. Hur gör jag för att det ska växa sig större?

 63. Hej Pernilla! Citronträd tar lite tid på sig att slå nya skott efter bladfall. Ställ det ute när frostrisken är över. Vänj det långsamt vid solen och vattna som vanligt. Det brukar komma nya skott under sommarmånaderna. Lycka till med citronplantan! hälsar Maria

 64. Mina citrusträd och olivträd angreps av sköldlöss på våren då jag just flyttat ut dem. Jag besprutade dem och efter ca en vecka började bladen på de citrusträd som har små apelsinliknande frukter vitna. Är det pga besprutningen eller kan det bero på att träden just kommit ut i solljuset eller har det att göra med hur jag vattnar dem?

 65. Hej Maria! Vitnande blad brukar hänga ihop med för snabb omställning från inomhusbelysning till fullt solljus. Det är bättre att lägga över en tunn fiberduk eller ställa dem i halvskugga de första veckorna. Lyckligtvis är citrusträd tåliga och sätter lätt nya blad. Lycka till, hälsar Maria

 66. Hej! Jag blev så glad när jag hittade det här frågeforumet! Jag har ett limeträd sedan ca 10 år. På sommaren står det utomhus på terrassen och på vintern inne på altanen där vi har ett konvektorrlement och växtlampa över träden. Citronträdet mår bra men Limeträdet blev snart invaderat av bladlöss sedan det tagits in. Har sprayat med såpvatten ett par ggr i månaden. Nu har bladen rullat ihop dig på hela trädet, kanske pga att det glömdes bort att vattnas vid något tillfälle. Har också sett lite spindelväv i några bladverk. Ska jag plocka bort alla bladen? Vill inte förlora trädet som har burit så mycket frukt och varit så vackert tidigare. Dessutom hittar man inte limeträd i affärerna så ofta. Tacksam för råd.

 67. Hej Marie! Citrusträd av olika slag får lätt ohyra under vintern, så man får hålla koll. Om bladen på ditt limeträd har skadats så kommer förmodligen även topparna på skotten att torka in. Då kan du klippa bort dem. På köpet får du en lite kompaktare planta. Fortsätt bekämpa skadedjuren under våren och sommaren. Kanske läge att introducera nyttodjur bland lössen? Det finns flera leverantörer av biologisk bekämpning till privatperson numera. Funkar jättebra! Lycka till! hälsar Maria

 68. Hejsan. Jag levde ett citronträd av min pappa som betyder mycket för mig. I vinter hade jag ny vinterförvaring till det, och där trivdes det inte alls. Det har det tappat alla blad, många grenar är helt döda MEN det är liv i det. Hur räddar jag det? Krukan det står i har nog haft samma jord i 4-5 år. Bör jag byta jord eller stressar det ännu mer?
  Ska jag klippa ner allt dött nu direkt när jag hämtat hem det, eller vänta tills det börjar få nya skott? Jag vill så gärna att det överlever..det betyder så mycket för mig.
  Jag har samma problem med 2 oleanderträd som också står i kruka. Men de är bara två år gamla men ändå 1,5 m höga. De ser helt döda ut men skrapar jag på barken så är det liv i de båda. Hur räddar jag mina älskade växter?

 69. Har ett citronträd som jag har haft inomhus i vinter.
  Det har tappat alla blad men det finns 1 citron.Nu har det kommit mörka blad på stammen,vad är detta,ska jag ta bort dessa eller låta dom vara kvar.

 70. Hej! De mörka småbladen är nya blad som kommer fram. Låt dem utvecklas till nya blad och grenar. Sedan när du ser vad som är levande kan du klippa bort de döda grendelarna. Lycka till med citronträdet! hälsar Maria

 71. Hej! Det är vanligt med bladfall under vintern. Det kan bero på torka, på för låg temperatur eller på ljusbrist. Ibland lite av var. Plantorna brukar komma igång igen när man tar fram dem och ger dem vatten och solljus. Vänta med att klippa bort grenar tills du säkert ser var gränsen går mellan levande och döda partier. Omplantera kan du göra, men vattningen är egentligen det allra viktigaste att börja med. Lycka till, hälsar Maria

 72. Jag har ett citronträd som är 2,5 år gammalt och odlat från en ekologisk citronkärna.
  Det växer ordentligt i medelhavsjord och vattnas med citrusgödsel.
  Trots att nya skott hela tiden kommer och ser friska ut vilket också andra blad gör så märker jag att trädet tappar blad som börjat bli gula. Är jag för snål med gödseln trots att jag följer anvisningarna på flaskan?
  Jag planerade om i ny jord för en månad sedan i en terrakottakruka som är 17-18 cm i diameter och ungefär lika hög.
  Krukan står inomhus i söderfönster med automatisk bevattning med hjälp av keramiska krukvattnare med slang.
  Två krukor med kärnor av clementin av samma ålder står precis bredvid och de växer och tappar inga blad.

 73. Hej Niclas! Det är svårt att säga vad som orsakar bladens gulhet, men om det är en järnbristrelaterad kloros så skulle jag testa med att tillsätta några droppar citronsaft eller någon annan svag syra i näringslösningen. Då får du ner pH och växten kan ta upp järnet lättare. Bor du i ett område med kalkrikt vatten så kan det vara så enkelt. Annars kan du under en period öka doseringen av citrusnäring och se om växten reagerar på det. Lycka till med din citrusplanta! hälsar Maria

 74. Hej!

  Jag har , eller hade, ett präktigt citronträd. Men efter en miss i kommunikationen när vi va bortresta i vintras (i 4 mån) så va det helt uttorkat. Och alla blad hade skrumpnat. Nu har grenarna i kronan börjat att torka , och det ser onekligen dött ut. Men om man skrapar längst ner på stammen ( typ första 2 decimetersrna så är det fortfarande grönt under barken. Så min fråga är , finns det något hopp och isf finns det något jag kan göra ? Trädet har fått stå ute sen vi kom hem i slutet av maj , och har alltid haft bra med vatten sen dess. Tacksam för svar !

 75. Hej Jona! Citronträd har en märklig kraft i sig att pressa fram nya skott trots att man tror de nästan är döda. Den del som du kan konstatera är död under barken kan du såga/klippa bort och bara lämna det som verkar friskt kvar. Har du tur kommer det fram nya skott från dessa stumpar under sommaren. Det kanske inte blir det vackraste trädet med så låg stam, men det kanske inte spelar någon roll för dig. Lycka till, hälsar Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.